


Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması kapsamında yürütülen Beslenme Dostu Okul programı kapsamında Sivas Türkiye Genelinde ilk 20 sıraya yerleşti.
Sivas Türkiye Genelinde İlk 20 Sıraya Yerleşti
Sivas’ın sıralamada saha üst seviyelere çıkabilmesi için Beslenme dostu okul sayısını artırması gerekiyor. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Okul Müdürlerine önemli görevler düşüyor.
Geçen yıla nazaran Beslenme Dostu okul sayısında da artış yaşanarak sertifikalı okul sayısı 209’a yükseldi. Proje kapsamında okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması hedefleniyor.
Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın "Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması" başlığı kapsamında, “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmekte. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 2010 yılında imzalanan protokol ile Beslenme Dostu Okullar Programı Türkiye’de ve Sivas’ta başlatılmıştı.
BESLENME DOSTU OKUL KRİTERLERİ
Beslenme Dostu Okullar Programı Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel; okul öncesi (anaokulu), ilkokulu, ortaokul ve liseler ile meslekî eğitim merkezleri, özel eğitim uygulama ve iş eğitim merkezlerini kapsamaktadır.
Okul/Kurumun programa başvurabilmesi için “Beyaz Bayrak” sertifikası sahibi olması gerekmektedir. Sertifika güncel (süresi dolmamış) olmalı ya da okul/kurum Beyaz Bayrak denetimi geçirmiş, sertifikası henüz basılmamış ise de sertifika almaya hak kazanmış okul/kurum olmalıdır.
Okul/kurum, Beslenme Dostu Okullar Programı’na başvuruda bulunmadan önce bir “başvuru dosyası” hazırlamalıdır.
Başvuru dosyası içinde; Beyaz Bayrak sertifikasının örneği, Okul Sağlığı Yönetim Ekibi üye listesi, ekip tarafından hazırlanan okul/kuruma özgü, yıllık BDO planı ve plan kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere ait belgeler (fotoğraf, kayıt/katılım listeleri, afiş, broşür vb.) yer almalıdır. Dosya hazırlığını tamamlayan okul/kurum başvuruda bulunabilir. Başvuru dosyası hazırlamayan okul/kurumun başvurusu kabul edilmeyecektir.
İlkokul ve ortaokul olarak eğitim veren bu okullar bir okul ilkokul için ayrı, ortaokul için ayrı başvuruda bulunacak şekilde dosya hazırlıkları yapmalıdır. Denetim ekibince doldurulacak formlar da her eğitim öğretim programı için ayrı ayrı doldurulacaktır.
Beslenme Dostu Okul olmak için başvuruda bulunan ve başvuru dosyasının içeriği tam ve uygun olan okul, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nden ikişer yetkilinin katılımı ile oluşturulan denetim ekibi tarafından Beslenme Dostu Okul Denetim Formu (Beslenme Dostu Okullar Programı Uygulama Kılavuzu EK-2) ile okulların açık olduğu dönemde (eğitim öğretim takvimi içinde) okul ziyareti ile denetlenir.
Denetim, denetim formunun; A. Yönetim Faaliyetleri, B. Eğitim Faaliyetleri ve Farkındalığı Arttırma, C. Okul Sağlığı Hizmetleri, D. Destekleyici Okul Çevresi Oluşturma ve Fiziki Koşullar başlıkları doğrultusunda yapılır. Yapılan denetim sonucunda en az 75 puan alan okul Beslenme Dostu Okul olmaya hak kazanır. (Memleket)
Büyük Sivas Haber
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler