DOLAR 35,4873 % 0.05
EURO 36,6766 % 0.29
STERLIN 43,6133 % 0.33
FRANG 38,9030 % 0.08
ALTIN 3.075,06 % 0,02
BITCOIN 100.102,40 3.726

Kadınların Kaçınılmaz Sonu Menopoz Dönemi Nasıl Yönetilmeli

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kadınların Kaçınılmaz Sonu Menopoz Dönemi Nasıl Yönetilmeli

Medicana Sivas Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gültekin Koçun, kadınların menopoz döneminde kemik dokusu ve kalp, damar sisteminde ciddi sorunlarla karşılaştığına dikkat çekti. Söz konusu rahatsızlıklara karşı birtakım uyarılarda bulunan Koçun, kadınların sigara ve alkol kullanımı başta olmak üzere birçok konuda dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Alternatif tedavi yöntemlerine de dikkat çeken Koçun; bitkisel ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi.

Menopoz Dönemi

Belirli yaşlarda ve dönemlerde kadınlarda görülen menopoz dikkat edilmemesi durumunda önemli rahatsızlıklara yol açıyor. Menopozda hormonların eksikliğinde yaşanan sıkıntıların ötesinde, vücutta gözle görünmeyen, sinsi değişimler de görülmektedir. Özellikle kemik dokusu ve kalp, damar sistemi bu süreçten ciddi anlamda etkilenmektedir.

Menopozun zararlı etkilerine dikkat çeken Medicana Sivas Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gültekin Koçun; “Kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları, kanser, kilo alma gibi olumsuz etkilerden kurtulmak istiyorsanız başta sigara bağımlılığı olmak üzere yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketimini azaltmalı ve alkol tüketilmemelidir” diyerek birtakım uyarılarda bulundu.

“SİGARA ÖNEMLİ BİR ETKEN”

Neredeyse bütün rahatsızlıkların ana sebebi olarak görülen sigaranın menopozda da ciddi sorunların habercisi olduğunu kaydeden Koçun; “Menopoz doğal bir süreçtir ve tedavideki amacımız ortaya çıkan belirtileri ve hastalıkları önlemeye yöneliktir. İlaç tedavisine başlamadan önce, yaşam stili ve alışkanlıkların doktorla birlikte gözden geçirilmesi gerekir. Sigara bırakılarak kalp damar hastalığı, kanser, inme ve bir çok hastalık riskinin büyük ölçüde azalacağı unutulmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

“DÜZENLİ OLARAK EĞZERSİZ YAPIN”

Kemik erimesini azaltmak için düzenli olarak egzersiz yapılması gerektiğini anlatan Koçun; “Düzenli ve doktor gözetiminde egzersiz yapmak efor kapasitesini geliştireceği gibi sıcak basmaları üzerinde de olumlu etkiye yol açacak, kemik erimesini azaltacaktır. Egzersiz planlamasından önce kardiyolojik muayeneden geçmekte fayda olacaktır. Yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketimini azaltmalı, meyve-sebze ağırlıklı dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız. Menopoz tedavisinin meme kanseri üzerindeki olumsuz etkileri tıp dünyasında en çok tartışılan konulardandır. Tedavi seçenekleri değerlendirilirken bireysel risk faktörleri çok dikkatli değerlendirilmeli ve ön araştırmalar tam yapılmalıdır” dedi.

“D VİTAMİNİ DESTEĞİ ALMALISINIZ”

Menopoz sonrasında günlük kalsiyum ihtiyacının arttığına dikkat çeken Koçun; “Diyetle eksik kalan kalsiyum ve D vitamini için doktorunuzun önerisi ile takviye almanız gerekebilir. Düzenli egzersiz ve günlük kalsiyum alımı menopoz sonrasındaki süreçte kemik yoğunluğunu arttırmakta ve kemik erimesi hızını azaltmaktadır. Sıcak basmaları, baharatlı yiyecekler, ortam sıcaklığı, sıcak içecekler ile tetiklenebilir. Menopoz sonrası yıllık kontroller, yıllık mamografi, jinekolojik muayene ve tetkiklerinin doktora danışılarak planlanması gerekir” şeklinde konuştu.

“KEMİK ERİMESİNE DİKKAT EDİN”

Kadınlarda menopoz sonrası ilk yıllarda ciddi oranda kemik kaybı görüldüğünü ifade eden Koçun; “Bu dönemde sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, düzenli egzersiz, doymuş yağlardan fakir diyet ve doktorunuzun önereceği bir kalsiyum desteği ile kemik kütlenizi koruyabilirsiniz. Kemik koruyucu çok çeşitli ilaçlar osteoporozun ciddiyetine göre önerilebilir” ifadelerine yer verdi.

“BİTKİSEL İLAÇLAR DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALIDIR”

Son olarak alternatif tedavi yöntemlerine de dikkat çeken Koçun; bitkisel ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi. Hormon tedavisi almak istemeyen kadınlar için alternatif tedavi yöntemlerinin etkili olduğunu sözlerine ekleyen Koçun; “Alternatif tedaviler içinde soya izoflavonları, black cohosh, ginseng, don quai, çuha çiçeği yağı gibi bitkisel östrojen kaynakları ve baharatlar bulunmaktadır. Menopozal şikâyetlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için bitkisel östrojenlerin diyetle ya da ilaç olarak kullanılması, hormon tedavisi almak istemeyen kadınlar için bir çözüm olarak görülse de; bu ilaçların güvenirlik, yeterli dozaj ve formülasyonu henüz netleşmemiştir. Bu ilaçların kullanılması ile ilgili kararları doktorunuza danışmadan almamanız uygun olacaktır” dedi.


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.