DOLAR 35,2349 % 0.02
EURO 36,6493 % -0.17
STERLIN 44,3812 % 0.33
FRANG 39,1237 % -0.22
ALTIN 2.962,33 % 0,26
BITCOIN 98.835,98 5.879

Erkekler Ne Zaman Karın Kaslarına Takıntılı Olmaya Başladı?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Erkekler Ne Zaman Karın Kaslarına Takıntılı Olmaya Başladı?



1980’lerin sonlarına ve 1990’ların başına kadar, “altılı paket” terimi sadece biraya atıfta bulunmuyor, aynı zamanda görünür karın kaslarını da tanımlıyordu.

Erkekler Ne Zaman Karın Kaslarına Takıntılı Olmaya Başladı?

Altılı karın kasları, yani bilinen adıyla “six-pack”lerle ilgili kültürel saplantı, hiçbir azalma belirtisi göstermiyor. Günümüzde; yontulmuş gibi, mükemmel görünümlü karın kasları elde etmeye ve onları korumaya odaklanmış bir endüstri var. Neredeyse her film yıldızı, her manken gece gündüz spor yapıyor gibi görünüyor. Dahası, son on yılda kadınlar için bile vücut idealleri şekil değiştirerek karın kası sahibi olma baskısı artış gösterdi.

Peki, tüm bu çılgınlık ne zaman başladı?
Bu fenomen nispeten yeni gibi görünebilir. Arnold Schwarzenegger ve Sylvester Stallone’nun hüküm sürdüğü 1970’ler ve 1980’lerde fitness kültürü patlamasının bir yan ürünü olarak karşımıza çıkmış olsa da tarih daha da geçmişe işaret ediyor.

Aslına bakarsanız Batı kültürünün kusursuz, çizgili karınlara olan hayranlığı, Batı’daki ideal erkek beden imajının değişmeye başladığı 18. yüzyılın sonları ve 19. yüzyılın başlarına kadar izlenebiliyor.

Kıskançlık Uyandıran Yunanlar
17. YY, 18. YY ve hatta bir noktaya kadar 19. yüzyıllardaki İngiliz ve Amerikan kültürlerinde büyük veya yuvarlak erkek bedenlerine değer veriliyordu. Bunun nedeni nispeten açıktı: Kilolu erkekler, daha çok yemeği maddi olarak karşılayabildikleri için zengin gözüküyorlardı ve bu aynı zamanda başarının da bir göstergesiydi.

19. yüzyılın başlarında ise, zayıf ve kaslı vücutlara büyük ilgi duyulmaya başlandı. Birkaç on yıl içinde, dolgun vücutlar sefil olarak görülmeye başlanırken; zayıf, atletik veya kaslı vücut yapıları ise başarı, öz disiplin ve hatta dindarlıkla ilişkilendirildi.

Bu dönüşümün bir kısmı, Avrupa’nın Antik Yunan’a son zamanlarda artan ilgisinden kaynaklandı. Tıpkı son yıllarda sosyal medyanın vücut görüntüsünü değiştirmesi gibi, 1800’lerin başında İngiltere’ye getirilen ve erkek figürleri zayıf ve kaslı fiziğe sahip bir grup heykelden oluşan “Elgin Marbles” gibi eserler de kaslı erkek vücuduna olan ilginin artmasına yardımcı oldu.

Yüzyıl ilerledikçe kaslara olan bu ilgi de derinleşti. 1851’de Londra, “Büyük Sergi” olarak bilinen büyük bir ticari ve kültürel kutlamaya ev sahipliği yaptı. Sergi salonlarının dışında Yunan heykelleri bulunuyordu. 1858’de bu heykellerin yarattığı etki üzerine bir yazı yazan İngiliz beden eğitimcisi George Forrest, yazısında; “İngilizlerin antik heykellerin bel bölgelerindeki böylesine güzel kas dizilerinden yoksun olduklarından” şikâyet etti.

Askeri Gücün Vücut Tiplerine Etkisi Büyüyor
1900’lerin başlarında, erkekler için ideal vücut tiplerinin değiştiği gibi askeri jimnastik de büyük ölçüde değişime uğradı. 19. yüzyılın başındaki Napolyon Savaşları’nın bir sonucu olarak, Avrupa’daki genç erkekleri güçlendirmek ve vücut gelişimlerini desteklemek için çeşitli jimnastik programları oluşturuldu.

Fransız askerleri, hem günlerce yürüyebilme hem de hızlı hareket etme kabiliyetleri açısından fiziksel yeterlilikleriyle nam salıyordu. Birçok Avrupa devleti, Napolyon güçlerinden yaşattığı ağır yenilgilerden sonra, birliklerinin sağlığını çok daha ciddiye almaya başladılar.

Jimnastikçi Friedrich Ludwig Jahn, Turner adı verilen jimnastik egzersizleri aracılığıyla, Prusya’nın askeri gücünü güçlendirmekle görevlendirildi. Bu egzersizler; büyük sabit aparatları, atlama ve yürüyüş antrenmanlarını içeriyordu.

Fransa’da, Don Francisco Amorós y Ondeano adlı İspanyol bir jimnastik hocası, Fransız birliklerinin fiziğini ve dayanıklılığını yeniden inşa etmekle sorumlu tutulurken; İngiltere’de ise P.H. Clias adında İsviçreli bir fitness eğitmeni 1830’larda ordu ve donanmayı eğitti. Avrupa’nın fitness konusundaki artan ilgisini karşılamak için kıtada giderek daha büyük spor salonları inşa edilmeye başlandı.

Üstelik bu programlara katılanlar sadece askerler değildi. Örneğin; paralel çubukların, halkaların ve yüksek çubukların kullanımını teşvik eden Friedrich Ludwig Jahn’ın Turner sistemi, Avrupalılar arasında yüzyılın en popüler egzersiz programlarından biri hâline geldi ve Amerikalılar içinde bile takipçi kazanmaya devam etti.

Sonuç: Altılı Karın Kasları Kazanıyor
Six-pack takıntısı, 1900’lerin başlarında gerçek anlamda baş göstermeye başladı. O zamana kadar, Eugen Sandow gibi vücut geliştirmeciler, fotoğraf çekimleriyle Yunan imgelerine ve jimnastiğe olan mevcut ilgiyi geliştirebildiler. Sandow o zamanlar kitaplar, egzersiz ekipmanları, besin takviyeleri, çocuk oyuncakları, korseler, purolar ve kakao satıyordu. Bir zamanlar “dünyanın en mükemmel şekilde gelişmiş modeli” olarak anılan Sandow, karınlarını göstermeleri için sayısız erkeğe ilham kaynağı oldu.

1980’lerin sonlarına ve 1990’ların başına kadar, “altılı paket” terimi sadece biraya atıfta bulunmuyor, aynı zamanda görünür karın kaslarını da tanımlıyordu. Abs of Steel ve 6-Minute Abs gibi bir dizi egzersiz programı sayesinde “Six-pack abs” terimi kısa sürede gerçek bir kelime hâline geldi.

Günümüzde “sixpack” etiketine sahip 12 milyondan fazla Instagram gönderisinin kanıtlayabileceği gibi, imrenilen karın kaslarına duyulan özlem hâlâ devam ediyor. Sonuç olarak Jim Rohn dediği gibi Vücudunuza iyi bakın. Yaşamak zorunda olduğunuz tek yer orasıdır.  (bilimfiili)

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP