DOLAR 34,2172 % 0.1
EURO 37,9707 % -0.35
STERLIN 45,5833 % -0.36
FRANG 40,4739 % 0.07
ALTIN 2.928,13 % 1,11
BITCOIN 62.634,33 -1.898

Meral Akşener: “Tarım Milli Güvenlik Sorunudur!”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Meral Akşener: “Tarım Milli Güvenlik Sorunudur!”

Meral Akşener Partisinin Grup Toplantısında Türk Tarımının ve Çiftçisinin Geldiği Son Noktayı Gözler Önüne Serdi ve AK Parti iktidarını Sert Sözlerle Eleştirdi.

Meral Akşener: “Tarım Milli Güvenlik Sorunudur!”

Meral Akşener konuşmasına:

Bana, Ak Parti iktidarının en büyük başarısızlıklarını sorsanız; Hiç kuşkusuz, ilk 3’e mutlaka tarımı da koyarım. Pandemi öncesinde, pandemi sürecinde ve sonrasında, aylardır aynı şeyi söylüyoruz. “Tarım, bir millî güvenlik sorunudur.” diyoruz.

Ama bu arkadaşlar, bizi ısrarla duymazdan gelmeye devam ediyor. Ne kadar yangın uçağımız olduğunu bile bilmeyen, kepeği, ekilerek yetiştirilen bir ürün zanneden birini tuttular, ülkenin en stratejik alanlarından birine, bakan yaptılar.

Çok kuyruk oluyordu, o yüzden fiyatları arttırdık.” diyen bir densizi, Et ve Süt Kurumu’na, Genel Müdür yaptılar. Sonuçta ne oldu? Ülkemizde çiğ süt fiyatları 2018 yılında, Avrupa Birliği ülkelerine göre, yüzde 18 daha ucuzken; Bugün, yüzde 10 daha pahalı hâle geldi.
Üstelik onların alım gücü, bizim 4 katımız olmasına rağmen…

Peki bunlar neden oldu?

Çünkü her şeye kulağını tıkayan, saraydan dışarı adımını atmayan, atamayan, korkudan milletin, çiftçinin, hayvancının arasına karışamayanlar; Kesime giden inekleri, düveleri ve hayvanlarının arkasında ağlayan yetiştiricileri, duymazdan, görmezden, bilmezden geldiler.” şeklinde başladı.

Grup Kürsüsünü dertleri ilk ağızdan dinlemek için bir çiftçiye devreden Akşener ardından:

Bay Kriz ve arkadaşları; Berbat tarım ve ekonomi politikalarının sayesinde, 6 liralık mazotu, 3 buçuk, 4 katına; 2500-3000 liralık gübreyi de, 4-5 katına fırlattılar. Çiftçi için suyu, elektriği, kullanılamaz hâle getirdiler. Bir yaptığı, bir yaptığını tutmayan, Ulusal Süt Konseyi’ni, süt üreticisinin başına bela ettiler.

Bakın, hasat mevsimi geldi. Şimdi buğday ve Arpa hasadı başlıyor. Peki fiyat belli mi? Değil. Bakanlık üretim tahmini yaptı mı?
Yapmadı.

Uzun zamandır söylüyoruz;

Sadece girdileri sübvanse ederseniz, sadece günü kurtarırsınız. Siz girdileri, yani mazotu, gübreyi, ne kadar desteklerseniz destekleyin, eğer çiftçi, ürünü hak ettiği fiyata satamazsa, verdiğiniz desteklerin, hiçbir anlamı olmaz. Bizim her şeyden önce, çiftçilerimizi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bu da öyle, ürün değerinin, yüzde 3’ü, yüzde 4’ü gibi desteklerle olmaz.” şeklinde AK Partiyi eleştirdi.

Ardından partisinin politikalarından bahseden Akşener:

“Peki biz İYİ Parti olarak ne yapacağız?

Ürünün değerini ve hak ettiği fiyatı bulmasını sağlayacağız. Sonra da destekleri, dünya ortalamalarının üzerine çekeceğiz. Çiftçilerimizin kullandığı, mazot, gübre, elektrik, yem, tohum gibi kalemlerde, ortalama yüzde 20 oranında net, “yerinde, zamanında ve odağında ödemeler” yapacağız. Buradan, iktidara seslenmek istiyorum: Buğday için, bizim bulduğumuz fiyat, ton başına, 5 bin 600 lira. Kuruda ise 6 bin lira.

Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla, en azından hasat sezonu sonuna kadar; şimdilik, bu geçici fiyatı açıklayın. Ama bunu, sürekli değişen ekonomik koşullara göre güncelleyin. Alımlar, “aynî karşılık” olarak yapılsın. Yani, mal-ürün olarak alınsın. Açıklanan geçici fiyat üzerinden, sadece yüzde 25, avans ödemesi yapılsın.

Hasat bittikten bir ay sonra ise oluşan fiyat ne ise, o fiyattan ürün bedeli ödensin. Böylelikle, üreticiden ürün alma imkânı doğar. Küçük üreticilerimiz de, piyasada ezdirilmemiş olur. Dahilde işleme rejimi kapsamındaki; Un ve makarna sanayicilerinin de ithal buğday ihtiyacını karşılamaları için kolaylık sağlayın. Yardımcı olun. İç piyasada, arz talep dengesinin bozulmasına engel olun. Geçen sene söyledik, dinlemediniz, ama ekmek fiyatlarının durumu ortada.

Bu sene de tekrar edelim: Eğer açıklamaktan çekindiğiniz rekolte rakamları, size iç tüketim için açık ve yetersizlik gösteriyorsa; Kafanızı devekuşu gibi toprağa gömmeyin. Bir an önce onu temin etmeye bakın. Çiftçimizi, üreticimizi daha fazla perişan etmeyin!” şeklinde sözlerini tamamladı.

Büyük Sivas Haber

YORUM YAP