DOLAR 34,2452 % 0.28
EURO 37,6376 % -0.37
STERLIN 45,0841 % 0
FRANG 39,9071 % -0.37
ALTIN 2.921,56 % 0,19
BITCOIN 62.157,99 0.819

Yemek yerken yutmada zorluk çekiyorsanız dikkat!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yemek yerken yutmada zorluk çekiyorsanız dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Özden, yemek yerken yutmada zorluk çeken kişilerin Akalazya hastalığına yakalanmış olabileceğini ifade etti.

Yemek yerken yutmada zorluk çekiyorsanız dikkat!

Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Özden, Akalazya’nın, yemek borusunun mideye bağlandığı kısımdaki dairesel kasların gevşemesinde yaşanan patoloji nedeniyle yenilen gıdaların mideye geçişinin engellendiği bir durum olduğunu ifade ederek, “Buradaki temel patoloji kasları inerve eden sinirlerin fonksiyonlarında bozulma veya kayıptır. Akalazya hastalarında yemek yeme ve yutma ile ilgili semptomlar ön plandadır. Yutma fonksiyonlarındaki yetersizlik veya tam yokluğunda yemek borusunda genişleme olur. Dolayısıyla yediklerinin sindirilmemiş gıda şeklinde kusma ve öğürme şikayetleri olabilir. Yemek borusunun gıda ile dolması ve kusma nöbetleri beraberinde göğüs ağrısı şikayetlerini doğurur. Göğüs ağrısı şiddetli olduğu için başvurduğu merkezlerde kalp krizi geçirme veya solunum sıkıntısı şeklinde anlaşılabilir. Beslenme eksikliği nedeniyle zaman içerisinde kilo kaybı kaçınılmaz olacaktır” dedi.

“Hastadan alınan öykü tanıda önemli yer tutar”
Dr. Özden, hastadan alınan öykünün tanıda önemli yer tuttuğunu ifade ederek, “Hastadan alınan öykü tanıda önemli yer tutar. Hastanın öyküsü muayenesi ve genel değerlendirmesi sonrasında bazı tetkiklerin yapılması ön tanıyı mutlak tanıya dönüştürmeye ve tanının doğruluğunu ispat etmeye yardımcıdır. Tanıda kullanılan endoskopik değerlendirme, optik bir sistem ile yemek borusunu inceleme esasına dayanır. Direk bakı ile yemek borusunun içerisi değerlendirilebilir. Özefagogram, baryum adında bir kontrast madde kullanılarak çekilen, yemek borusunun anatomik yapısını izleyebildiğimiz bir görüntüleme yöntemidir. Manometri, Yemek borusunun mideye bağlandığı alt sfinkter tonusunun ve özefagusun maruz kaldığı basıncın ölçüldüğü bir yöntemdir. Tedavisinde balon dilatasyon, ilaç enjeksiyonları veya cerrahi müdehale olarak bilinen laparoskopik Heller miyotomi yapılabilir ’’ diye konuştu.-iha

Büyük Sivas Haber– Sivas Haberler – Sivas Gazeteleri

YORUM YAP

CANSEL ÖZTÜRK 26 Nisan 2023 / 16:06 Yanıtla

Hüseyin bey kendi işinde gücünde bir insandır ancak Sorunlu şahıslar olan Hilmi ve Ünal beyler (rektörü zaten hiç saymıyorum), Sivasın sağlık sistemine dinamit koyan , yatacak yeri olamayan insanlardır. Her alımda her kadroda her ilanda çetrefilli işler yapan bu insanların artık Sivas ta yiyecek yemeği , içecek suyu kalmamıştır. Şimdi de üniversite hastanesinin kalp damar cerrahisine kilit vurdurdular, pediatri zaten içler acısı, pratisyen hekimlerle dönüyor Kendi vakıf, dernek, cemaatlerinden adam almaya devam etsinler, 3-5 aya onları da doçent yapıp özel hastanelere servis ederler.

AYDIN GÜLMEZ 26 Nisan 2023 / 11:54 Yanıtla

işin içinde rektör , ünal kılıç , hilmi ve enis baha varsa o işten hayır gelmez zaten. üniversitemize dernek vakıf adamım diye alınan her kişi fiyasko çıktı bu 7 yıllık dönemde….

ALİCAN ULU 25 Nisan 2023 / 21:01 Yanıtla

HİLMİ ATASEVEN VE ÜNAL KILIÇ ÜNİVERSİTE ALIMLARINDA , BİZİM DERNEK, BİZİM VAKIF, BİZİM CEMAAT, BİZİM ADAM AYRIMCILIĞI YAPTIĞI SÜRECE BU ÜNİVERSİTE DİBE VURMAYA MAHKUMDUR. HÜSEYİN BEYİN HİÇBİR SUÇU GÜNAHI YOKTUR BU İŞTE. YÜZÜ KIZARMASI GEREKEN İNSANLAR BELLİ, AZ ÖNCE BELİRTTİĞİM GİBİ.

Halil Canpolat 25 Nisan 2023 / 10:49 Yanıtla

Hüseyin bey ve Muhammed bey Cumhuriyet Üniversitesine Hilmi Ataseven ve ilahiyatçı tayfanın büyük umutlarla aldığı, Şehrimize ve Cumhuriyet Üniversitesine yıllar boyu hizmet edecekler diye bel bağladığı ancak doçentliklerini aldıkları gün özel hastaneye geçerek Başta Hilmi Ataseven olmak üzere ilahiyatçı tayfayı yüzüstü bırakan çok değerli şahsiyetlerdir. Şehrimize ve üniversitemize katkılarından dolayı tüm Sivas halkı olarak müteşekkiriz…