Sivas Belediyesince tarihi kent meydanına yaptırılan “Kitap Kafe”nin adı “Kitap Otağı” olarak değiştirildi.
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, isim değişikliği nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkçenin, Osmanlı dönemindeki en güzel temsilcilerinin Balkanlar’da olduğunu söyledi.
Türkçeye verdiği önemden dolayı Belediye Başkanı Sami Aydın’a teşekkür eden Kaçalin, şunları dile getirdi:
“Sivas’ta, vaktiyle kadı Burhanettin Ahmed’in o güzel Türkçesiyle yazdığı, yıllar yılı bu mekanda halk şairleriyle Türkçemizin beslendiği, bu mekanda yine idari olarak bir Türkçe taraftarı olan belediye başkanımızı takdir etmek, kutlamak ve bu doğru işini Türkçe ile ilgili bir kurumun belgelendirmesi için buradayız. ‘Ne güzel yaptınız, ne güzel yapıyorsunuz, başkaları da yapsın’ demek için buradayız.Türkçe’ye bir sigara kağıdı kalınlığında hizmeti geçiyorsa bir kişinin, Türk Dil Kurumu onun yanında olmalı, inşallah yanında olacak.”
Aydın da ata mirası Türkçeyi bozmadan en iyi şekilde muhafaza ederek gelecek nesillere aktarmayı kendilerine bir görev kabul ettiklerini vurguladı.
Belediyeye ait tesislerde ve belediyenin ürettiği ürünlerde Türkçeyi en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını dile getiren Aydın, “Farklı isimler varsa bunları Türkçe isimlerle değiştirdik. Türkçeyi teşvik etmek adına esnafımızın tabelalarındaki Türkçe isimleri en alt vergi limitinden tuttuk. Yabancı kelime ve isimleri de en üst limitten ücretlendirdik. Bu uygulamayı 10 yıldır sürdürüyoruz.” diye konuştu.
“Kitap Kafe”nin Adı “Kitap Otağı” Olarak Değiştirildi
Vatandaşların kitap okumaları ve boş vakitlerini değerlendirmeleri için yaptıkları hizmete verdikleri “Kitap Kafe” isminden rahatsızlık duyduklarını dile getiren Aydın, şöyle dedi:
“Sağ olsun hocalarımız farklı alternatifler üretti. Bunların içerisinden en uygun olan ‘Kitap Otağı’ ismini benimsedik ve bu hizmeti hayata geçirdik. Umarım Türkçemize ve gençlerimizin okumasına katkı sağlar. Ülkemize, bayrağımıza, dinimize ve dilimize sahip çıktığımız sürece bu ülkeyi kimsenin bölemeyeceği gerçeğini unutmamalıyız.” ifadelerini kullandı.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Nurullah Öztürk de dil ve kültürdeki yozlaşmanın önüne geçmeye çalışanlara teşekkür etti.
TDK Başkanı Mustafa Kaçalin daha sonra Belediye Başkanı Sami Aydın’a teşekkür belgesi vererek, isim değişikliği yapılan Kitap Otağı”nın açılışını gerçekleştirdi.(AA)