Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasat dönemi ile birlikte anız yangınlarının da başladığını belirterek, “Anız yakmakla toprağı işlemek kolaylaşıyor fakat toprağın gücü kayboluyor” dedi.
Anız yakmakla toprağı işlemek kolaylaşıyor fakat toprağın gücü kayboluyor!
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, hasadın yoğunlaştığı bu günlerde birçok bölgede yaşanan anız yangınları konusunda basın açıklaması yaptı. Bayraktar; yangınların doğal ve tarımsal ekosistemin tahrip olmasına, organik maddece yetersiz olan topraklarımızın organik madde miktarının azalmasına, toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına, su ve toprak erozyonunun artmasına, omurgalı ve omurgasız canlıların yok olmasına, kısacası toprağın verimsizleşmesine ve doğanın ölümüne neden olduğunu dile getirdi.
Anız yangınlarını, hava sıcaklıklarının artması ve elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların da tetiklediğini aktaran Bayraktar, “Bu konuda başta yerel yönetimler ve itfaiye olmak üzere ilgili tüm kurumlar tedbirlerini almalıdır. Yollardaki otlar temizlenerek yanıcı materyal kaldırılmalı, yol kenarlarına anız yangınlarının zararlarına ilişkin uyarıcı levhalar asılmalıdır. 2872 sayılı Çevre Kanununa göre idari cezalar olmasına rağmen bazı çiftçilerimiz maalesef anız yakmaya devam ediyor. Toprağın verimini genel olarak topraktaki mineral, gübre ve biyolojik canlılar belirler. Bunlar yakıldığı zaman çiftçimiz daha çok gübre atmak zorunda kalır. Anız toprağa kazandırıldığı zaman toprağın daha az gübre ihtiyacı olur ve verimde artış yaşanır. Anız yakmakla toprağı işlemek kolaylaşıyor fakat toprağın gücü kayboluyor. Çiftçilerimiz bunun farkında olmalıdır. Toprağa kazandırılmayan anız, daha fazla gübre kullanılmasına, yani maliyetin artmasına yol açıyor. Anız yangınlarında vatandaşlarımızın da duyarlı olması gereklidir. Özellikle yol kenarlarına atılan tam olarak söndürülmeyen izmaritler, çiftçilerimizin 1 yıllık emeğinin küle dönmesine neden olabiliyor. Bu yıl buğday ve arpa piyasasında yaşanan olumsuzlukların yanı sıra vatandaşlarımızın da çiftçilerimizin emeğinin yok olmaması için daha dikkatli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Orman yangınlarının yüzde 5,8’i anızdan”
Ormanların kıyısında olan buğday ve arpa tarlalarının büyük riskler taşıdığını belirten Bayraktar, “Son 5 yılda 13 bin 207 orman yangını çıktı ve söz konusu orman yangınlarının yüzde 5,8’i, yani 762’si anız yangınları sebebiyle gerçekleşti. Milli servetlerimize sebebi ne olursa olsun kimsenin zarar vermeye hakkı yoktur. Dinimiz, canlıların yakılmasını, öldürülmesini haram kılmıştır. Anız yangını nedeniyle binlerce canlının yok edilmesiyle sokakta bir hayvanın diri diri öldürülmesinin hiçbir farkı yoktur. Anız yangınlarını engellemek ve çiftçilerimizi bu konuda bilinçlendirmek amacıyla eğitim faaliyetlerinin yanı sıra cuma hutbelerinde anız yakmanın doğru olmadığı yönünde fetvalar verilmelidir. Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir tarım için anız yakma gibi çağdışı uygulamalara son verilmeli, çiftçiye yeni öneriler sunulmalı, doğrudan ekim teknolojisi gibi var olan faydalı uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanmalıdır” diye konuştu. (İHA)
Büyük Sivas Haber– Sivas Haberler – Sivas Gazeteleri