DOLAR 35,5967 % 0.3
EURO 36,7682 % 0.79
STERLIN 43,4589 % 0.63
FRANG 38,9588 % 0.42
ALTIN 3.098,15 % 0,53
BITCOIN 108.222,59 3.342

Pandemi Dönemindeki Kadar Yoğun Salgın Var! Maske Geri Gelsin!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Pandemi Dönemindeki Kadar Yoğun Salgın Var! Maske Geri Gelsin!

Özellikle çocuklar arasında çok ağır geçen salgın giderek yayılırken, yoğun bakımlarda doluluk oranları artmaya başladı. Hekimler, son haftalarda Covid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüsler nedeniyle hasta yoğunluğunun ciddi biçimde arttığını ve hastanelerin yoğun bakım birimlerinde yatak ihtiyacı yaşandığını söylüyor. Türk Tabipler Birliği ise, Ulaştırma Bakanlığı’na başvurarak toplu taşıma araçlarında maske takmanın tekrar zorunlu hale getirilmesini istedi.

Pandemi Dönemindeki Kadar Yoğun Salgın Var! Maske Geri Gelsin!

Son haftalarda Covid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüsler nedeniyle hasta yoğunluğunun ciddi biçimde arttığı hastanelerde yoğun bakımlar da dolmaya başladı. Doktorlar, Covid-19 varyantlarının yanı sıra influenza ve diğer mevsimsel virüslerin etkisinin arttığını, bazı bölgelerde yoğun bakım ihtiyacının karşılanamadığını ifade ediyor.

Türk Tabibleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Sanki Covid-19 salgınının en yoğun günlerini yeniden yaşıyoruz” diyerek, Aile Sağlığı Merkezleri’nde her doktorun günde en az 100 hasta gördüğünü söylüyor. Hekimler, yeni varyantların Türkiye’ye ulaşmış olabileceğini ancak artık ulusal çapta bir test uygulaması yürütülmediği için bunun da net olarak bilinmediğini ifade ediyor.

Toplu taşımada maske geri gelsin
TTB, “solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak ciddi bir salgın ile karşı karşıya kalınması üzerine” Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ulaşım kurumlarına yazı göndererek, ücretsiz maske dağıtımı ve toplu taşımalarda maske kullanımına teşvik önlemlerinin alınmasını istedi. TTB yazısında, “Toplu taşımalarda yapılacak basit düzenlemelerin, yolcuların ve tüm toplumun sağlığına olumlu etkisi olacaktır” dedi.

Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, çocuk yaş grubunda beta testi, 15 yaşından itibaren ise grip ve COVID-19 testlerinin yapılması gerektiğini ve buna göre destek tedavisinin verilmesi gerektiğini belirterek, eğer grip ya da COVID-19 teşhisi konursa, evdeki diğer bireylerin korunmasının çok önemli olduğunu söylüyor.

‘Bu kez haftalarca sürüyor’
İş yerlerindeki çalışma baskısının hastalık döngüsünü artırdığını vurgulayan Dr. Emrah Kırımlı, işe gelmeye zorlanan bir hastanın tüm iş yerinin hasta ettiğini söylüyor. Bulaşma zincirinin kırılamadığını dile getiren Kırımlı, “Türkiye tatil olsa rahatlarız, o düzeyde bir salgın var ve hastalık uzun sürüyor” diyor:

“Vakalar 2-3 hafta önce artmaya başladı ve çok sayıda insana bulaştı. Bu kez hastalık haftalarca geçmiyor. İyileşmiş gibi oluyorsunuz ama hastalık azar azar geri dönüyor. Yoğun öksürük ve halsizlik uzun süre geçmiyor. Bağışıklık sistemi düşük olanlarda kulak iltihaplarına ve akciğer enfeksiyonlarına kadar gidiyor.”

Pandeminin yoğun zamanlarındaki gibi
“O aşamadan sonra hastaların hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacı doğuyor. Fakat özellikle kamu hastanelerinde ciddi bir yoğun bakım yükü var, yatak ihtiyacı görülüyor. Sağlık sistemini aynı pandeminin yoğun zamanlarındaki gibi tıkamış durumda. Muhtemelen bu hastalarımızın bazılarını kaybediyoruz.”

‘Bu yoğunluk artacak’
Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Amerika’da Covid-19 nedeniyle ölümlerin arttığını ve benzer bir eğilimin Türkiye’de de yaşandığını ancak test yapılmadığı için kesin konuşulamayacağını anlatıyor. Doktorlar, yoğun bakımlardaki doluluk oranının ciddi şekilde arttığını ve bu oranın önümüzdeki 2-4 hafta boyunca, özellikle yılbaşı toplanmalarından sonra daha da yükseleceğini öngörüyor.

Prof. Dr. Şenol, “Şu an tıpkı Covid’in en yoğun zamanları gibi ve henüz daha başındayız. Yoğun bakımlardaki yoğunluk ciddi şekilde arttı ve bu daha da tırmanacak. 2-4 hafta içerisinde, özellikle yılbaşında insanların bir araya gelmesinden sonra çok daha yükseleceğini düşünüyoruz.”

Hangi tedbirleri almalıyız?
Özellikle riskli grupların alması gereken tedbirlerin başında grip aşısı geliyor. Hekimler, mevsimler grip aşısı için Mart ayına kadar süre olduğunu ve mutlaka aşı olunması gerektiğini söylüyor.
Şenol, “Covid ve diğer virüsler son hız gidiyor ama grip tırmanışına yeni başladı. Dolaysıyla aşılanmamış kişilerin aşılanmasını öneriyoruz” diyor.
Kırımlı ise “Aşı tereddüdü sebebiyle grip aşılarını olamamış hastalarımız ne yazık ki ağır geçiriyorlar, hastaneye yatış ihtiyaçları oluyor” diyerek açıklıyor.
Kırımlı, kendisi dahil birçok sağlıkçının da hastalandığını söyleyerek, hastaların sağlık kuruluşlarına gelirken maske takmaları gerektiğini vurguluyor.
Şenol ise mümkün oldukça gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımından kaçınma tavsiyesinde bulunuyor:
“Hastalığın ilk gününden itibaren izin alıp evinizde dinlenmeye çalışın. Hastalık başlamışsa burun, boğaz spreyleri, ateş düşürücüler, bol sıvı ve bir miktar c vitamini desteğiyle iyileşmeye çalışın. Gereksiz antibiyotik ve başka ilaçların kullanılmasından kaçınmaya çalışın. Riskliyseniz mutlaka bir doktora başvurmalısınız.” (Haber Merkezi)

Sivas Haber– Sivas Haberler


YORUM YAP