Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, 5-10 yıl içerisinde köylerde hayvancılık ve tarımla uğraşacak insan kalmayacağını savundu.
Çiftçinin en büyük derdinin girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını vurgulayan Çetindağ; “Çiftçilere yeterli destek verilemiyor. Çiftçiler para kazanamıyor. Çiftçiler yavaş yavaş köyleri terk etmeye çalışıyor. Hava şartları sebebiyle yeteri kadar mahsul elde edilemiyor. Son 10 yılda Sivas’taki köylerden oldukça fazla göç yaşandı. Köydeki arazilerin küçülmesi, köydeki gençlerin evlenememesi, girdilerin yüksek olması, tohumda yaşanan sıkıntı, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle göç veriyoruz” dedi.
Çetindağ : “5-10 yıl içerisinde Köylerde Hayvancılık ve Tarımla Uğraşacak insan Kalmaz!”
Çiftçinin bürokrasi noktasında da sıkıntı yaşadığını vurgulayan Çetindağ; “Milli Tarım Politikasını benimsemediğimiz sürece Sivas’ta ve Türkiye’de tarım bitecek. Tarım ve hayvancılık bittiğin de de dış ülkelere bağımlı kalacağız. Çiftçinin başlıca gideri mazot. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin çiftçiye verilen mazot yüzle 60 indirimlidir. Çiftçi aslında bir fabrikatör. Sürekli insanlar çalışıyor ve ürün üretmeye çalışıyor. Gıdaların daha ucuza yenilmesi isteniyor. Ancak çiftçi yeteri kadar desteklenmediği için her geçen gün köylerden göç ediyor. Dışardan ithal edilen et nedeniyle hayvancılarımız para kazanamıyor ve hayvancılık yapmaktan vazgeçiyor. Gençleri köylerde tutamıyoruz. 5-10 yıl içerisinde köylerde genç insan olmayacak. Sivas’ın merkeze bağlı 154 köyü var. İlçelere bağlı mezraları da hesap edersek bin 900’lere kadar sayı artıyor. Köylerimizin yüzde 50’sinde 3-5 hane var. Geri kalan köylerde 50-60 hane var. Köylerimizde eğitim toplu taşıma ile yapılıyor. Köylerdeki okullar kapatıldı. Gençler farklı ortamlar istiyor. Gençler evlenmek istiyor ama kadınlar köylerde yaşamak istemiyor. Gençlerin çiftçilik yapabilmesi için eğitimini köyde alması ve köyde evlenebilmesi lazım. Arazi şartlarının iyileştirilmesi lazım. Çiftçinin para kazanması lazım. 50 yaşındaki insan tarım ve hayvancılık yapamaz. Tarım ve hayvancılık zor bir iş. Köylerde çoban hiç yok. Yabancı uyruklu insanlara çobanlık yaptırılıyor. O insanlarda zaman sonra kaçıp gidiyor. Çiftçiye yönelik sistemin değişmesi lazım. Milli Tarımın üzerine düşülmesi lazım. Aşırı bürokrasi insanları boğuyor. Ziraat Mühendislerinin ve veterinerlerin sık sık köyleri gezmesi lazım. Arpa ile çavdarı ayıramayacak Ziraat Mühendislerimiz masa başında çalışıyorlar. Ziraat Mühendisleri hep teorik çalışmış. Personel sahaya inmemiş. Çiftçi masa başındaki Mühendisin yanına gidiyor derdini anlatıyor. Çiftçinin ayağına gidip hizmet vermeliyiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Memleket Sivas