DOLAR 34,1957 % 0.08
EURO 38,2003 % 0.07
STERLIN 45,8852 % 0.41
FRANG 40,5210 % -0.33
ALTIN 2.899,32 % -0,72
BITCOIN 63.375,75 -3.801

Nesrin Öztürk Salgar “Beden dilinde eller ve ayaklar bize ne söyler?”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Nesrin Öztürk Salgar “Beden dilinde eller ve ayaklar bize ne söyler?”

Nesrin Öztürk Salgar “Beden dilinde eller ve ayaklar bize ne söyler?”

El parmaklarının birbirine kenetlenmesi 

El parmaklarının vücudun önündeyken ayaktayken ya da oturma sırasında eller masanın üzerindeyken birbirine kenetlenmesi olumsuz bir durumu, iç gerginliği, ve mevcut iletişimden sıkılmayı anlatır. Bu durumda yüze yansımayan olumsuz ruh hali ellere yansır.

Bir konuşmayı yaparken karşınızdaki lider ya da yöneticinin bu hareketi yaptığını görürseniz anlatılan konunun derhal toparlanması ya da üstünün iletişime dahil edilmesi gerekir.

El parmaklarının çatı duruşu

Her iki parmak uçlarının göğüz hizasında ve boğaz hizasında birbirine değdirilmesi suretiyle yapılan bu hareket ‘ ben bunu biliyorum ve bu konuya hakimim mesajını verir. Bu hareketi üstünün yanında astlarının yapmaması önerilir.

Oturan birisinin dirseklerini bacaklarına dayayarak ellerini önünde tutması ve çatı duruşu oluşturması ise karşıdan gelen mesajlara yoğunlaştığını gösterir

Ellerin ovuşturulması

Çoğunlukla olumlu beklentilerin aktarıldığı bir sözsüz, iletişim mesajıdır.

Kişilerin ellerini yavaş yavaş ovuşturması kendi menfaatleri ile ilgili düşünce içinde olduğunu,  hızlı şeklide ovuşturması karşıdaki kişinin menfaatini düşündüğü mesajını verir.

Bunların dışında ellerin çok yavaş ovuşturulması anlatılan şeye kişinin kendisinin inanmadığı iç dünyasında yaşadığı gerginliği gösterir.

Ellerin yüzün belirli bölgelerine dokunması

Genel olarak konuşma ya da dinleme sırasında elle yüzün belirli bölgelerine yapılan dokunuşlar. Olumsuzluk, hayal kırıklığı, korku, üzüntü, endişe, güvensizlik, yalan gibi çıkarımlar yapılmasına neden olur.  Bu hareketlerin temelinde bebeklik olduğu düşünülmektedir. Annenin çocuğunu sakinleştirmek için yaptığı dokunuşların stres sırasında kendine dokunarak telafi edilmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Elin parmakla ağza kapatılması

Elle ağzın kapatılması içinde bulunulan duruma göre değişir. Genel olarak karşı tarafa katılmama durumunda yapılır. Sadece işaret parmağıyla dudağa dokunarak yapılıyorsa büyük olasılıkla kişinin karşıdakinin söylemek istediklerine eklemek istediği bir şey vardır. Bu söylemek istediklerini aktarmakta kararsızlık yaşıyordur. Bu sadece katkıda bulunma hissi barındırır. Tümden ağız kapatılıp, baş parmak yukarda kalıyorsa bu durumda ise olumsuz düşüncenin varlığından ya da eleştirel bir dinlemeden söz edilebilir. Utanma durumunda da el ağızla kapatılır söylenilen sözden duyulan utançtan dolayı

Ellerle çene ve ağza dokunma

El parmaklarıyla çeneye yapılan dokunuşlar çenenin okşanması genellikle bir konuda yoğunlaşma ve bir karar verme sürecinde bulunma mesajı içerir. Bazen konuya ilgi dağılınca el ile çene altı desteklenir bezende eleştirel bir duygu durumunda olduğu mesajı verir. İki el çene altında birleştiğinde dinlenme düşünme pişmanlık sonrası gelen suçluluk duygusu hissinde vücudun vereceği tepkiyi önlemek için yapılan bir harekettir.

Elin avuç içiyle yanağa dokunulması

Elin iç kısmıyla avuç içi bölgesine yanağın yerleştirilmesi ile oluşan durumda verilen mesaj konudan ilginin dağılması ve bundan dolayı başın aşağıya düşmesiyle oluşacak olumsuz durumun engellenmesi konunun sıkıcı olduğu hissinin dışa vurumudur. Özellikle liderler uluslararası toplantılarda bu duruşa çok dikkat etmek durumundadır.

Kol kavuşturma hareketi

Gövdenin önünü kapatacak şekilde birbirine kavuşturulması kişinin kendini rahat hissetmediği, güvende olmadığı, karşıdaki ile arasına engel koymak istediği anlamını taşır.

Özellikle kadın yöneticiler ayakta olduklarında bir elle diğer kolun dirsek kısmını kapatarak tekli kol kapama hareketini sıkça yapar. Yalnız bu hareketleri tek başına yorumlamak zordur ellerin durumuna da bakmak gerekir. Kollar çok sıkı şekilde kavranmış ise iletişime kapalı olduğu anlamına gelir. Kol kovuşturmada yumruk sıkılmışsa tehdit hissi oluşmuş ve yapılacak tartışmaya açık bir savunma olacak mesajı verir.

Kol kavuşturmada kolu tutan elin baş parmağı havada ise hali hazırda savunmadayım ama aynı zamanda rekabete ve mücadeleye hazırım demektir. Liderlerin kollarını bilinçli şekilde kullanmaları çok önemlidir.

Gizli kol kavuşturma hareketi

Erkek liderlerin gömlek düğmeleri ya da saatiyle oynaması, kadın liderlerin çantalarını önlerine koyarak, iki elle vücudun önünde tutması hareketine gizli kol kavuşturma denilir. Bu hareketi kişi,  kendini iç güdüsel olarak koruma hissi ve savunma hissiyle yapar.

Yöneticilerin ve liderlerin bir plaket, ödül aldıklarında ödülü ya da plaketi ili elle vücudun önünde tutması ya da su bardağını iki elle tutması da buna örnektir. Ayrıca bir lider ya da yöneticinin ekran karşısında kalemi iki eliyle tutarak gövdelerinin önünde yaptıkları bu kapamalar buna örnektir.

Kolların yanda elin belde olduğu hareketler

Beden duruşunu daha büyük gösterme çabası vardır.  Kolların iki yana açıp ellerin belde olduğu hareket kızgınlık, saldırı hazırlığı ihtimali barındırdığı, herhangi bir tehditle karşı meydan okuma duygularının dışa yansımaları olarak yorumlanır.

AYAK HAREKETLERİ

Konuşma sırasında insanların kontrollerinin az olduğu organları ayakları ve bacakları olarak bilinir. Yaşanılan gerçek duyguyu yansıtır

Ayakların oturma sırasında sandalyenin altında veya uzatılarak çarpı şeklinde kilitlenmesi ile oluşan sözsüz mesajlar ayak kilitlemesidir. İçinde bulunulan durumdan hoşnutsuzluk, açıklanmayan, baş edilemeyen, gizlenen sorunların bulunduğu, kişinin itiraf edeceği başka şeylerinde var olabileceği, iç gerginliğin var olduğunu anlatır. Kaçma isteğinin eyleme dökülmemiş halidir.  Kadınlar, ayak kilitlemelerinde dizleri yapışık tutarlar

Gövdenin geriye doğru şekilde ayak ayak üstüne atmak eleştirel tutumu, ayakların öne doğru uzatılması rehavet ve rahatlık durumunu, ayakların sandalyenin altına doğru konulması tedirginliği, ayak sandalye altında ellerin kolların kenetlendiği durumda iletişime kapalıyım mesajını verir.

Bir lider yönetici konuşma esnasında bedeni içinde bulunduğu his ve durum hakkında bize ipuçları verir.

Haber Merkezi / Büyük Sivas Haber

YORUM YAP