DOLAR 34,4676 % 0.32
EURO 37,2859 % 0.45
STERLIN 44,9401 % 0.71
FRANG 39,8654 % 0.45
ALTIN 2.995,42 % 1,39
BITCOIN 68.402,05 0.411

Sivas Zara’nın Antika Hazinesi: 10 Bin Parça Eşya Bir Arada!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sivas Zara’nın Antika Hazinesi: 10 Bin Parça Eşya Bir Arada!

Sivas’ın Zara ilçesinde emlakçılık yapan Cemalettin Temur, 40 yılda topladığı 10 bin antika eşya ile ofisini adeta bir müzeye dönüştürdü.

Sivas Zara’nın Antika Hazinesi: 10 Bin Parça Eşya Bir Arada!

Gençlik yıllarından itibaren dedesinin etkisiyle ticaretle ilgilenmeye başlayan Temur, ilçesinin kültürel mirasını koruma ve yaşatma amacı güdüyor. Emlak sektöründe 15 yıldır hizmet veren Temur, biriktirdiği antikaları ofisinin bir bölümünde sergileyerek ziyaretçilere açtı. Yıllık yaklaşık bin kişinin ücretsiz olarak ziyaret ettiği bu mekanda, ziyaretçiler taş plaklardan müzik dinleme fırsatı da buluyor.

Temur, müzesindeki ürünleri 40 yıl boyunca topladığını belirtiyor. “Çocukluğumdan itibaren eskiye dair eşyaları biriktirme arzum vardı. 1990’lı yıllarda köylere gidip eskicilik yapıyordum, insanlardan eski ürünler topluyordum. Bu ürünler genelde satılamaz hale gelmişti. 2000 yılında evimin altında bir dükkan açarak kendime ait bir müze kurdum. Her gittiğim yerden yeni antikalar toplamaya başladım. Müzemde 10 binden fazla ürün bulunuyor; gramofonlar, taş plaklar, çakmaklar, saatler, radyo ve çeşitli süs eşyaları gibi koleksiyonlarım var. Ayrıca Cumhuriyet dönemi belgeleri ve mektuplar da topladım.”

Temur, gelecekte büyük bir konak alarak açık hava müzesi yapmayı hedefliyor. “İnsanlar bu eski eşyalara ilgi gösteriyor. Misafirlerimizi müzemizde gezdirip ürünler hakkında bilgiler veriyoruz. Bu eşyaların her birinin bir hikayesi var. Gençlerin bu değerlere sahip çıkmasını istiyorum. Projem, eski bir konak alıp içindeki tüm antikaları sergilemek. Elimde ayrıca eski taşlar ve değirmen taşları var; bunlarla birlikte bir açık hava müzesi kurmak istiyorum. Zara’mıza gelen tüm misafirleri burada ağırlamaktan mutluluk duyuyorum,” diyor Temur.

Kaynak:iha

YORUM YAP