DOLAR 34,4676 % 0.32
EURO 37,2859 % 0.45
STERLIN 44,9401 % 0.71
FRANG 39,8654 % 0.45
ALTIN 2.995,42 % 1,39
BITCOIN 68.390,01 -0.093

Telefon, bilgisayar ve televizyon foto yaşlanmayı arttırıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Telefon, bilgisayar ve televizyon foto yaşlanmayı arttırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, güneş ışınlarının yanı sıra televizyon, tablet ve bilgisayar ışıklarının da ciltteki foto yaşlanmayı artırdığını belirtti.

Telefon, bilgisayar ve televizyon foto yaşlanmayı arttırıyor

Dr. Can, bu zararlı ışınlardan korunmak için her ortamda koruma faktörlü güneş kremi kullanmanın önemini vurguladı.

Günümüzde, teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar telefon, televizyon ve bilgisayar ekranlarına uzun süre maruz kalıyor. Dr. Can, bu cihazlardan yayılan kızılötesi (infrared) ışınların, güneş ışınları kadar cildin yaşlanma sürecini etkilediğini ifade etti. Güneş ışınları, ultraviyole A, ultraviyole B ve kızılötesi ışınlar gibi farklı dalga boylarına sahiptir. Özellikle ultraviyole B ışınları deri kanserlerine yol açarken, ultraviyole A ışınları foto yaşlanmaya neden olur ve yıl boyunca günün her saatinde mevcuttur.

Dr. Can, kronolojik yaşlanmanın sadece %20’sinin genetik ve biyolojik faktörlere bağlı olduğunu, geri kalan %80’inin çevresel faktörlerden etkilendiğini belirtti. “En önemli çevresel faktör, hayatımız boyunca maruz kaldığımız toplam ultraviyole A miktarıdır. Gündüz boyunca sürekli UVA’ya maruz kalmamız ve bunun etkilerinin yavaş gelişmesi, çoğu kişi tarafından göz ardı edilmektedir,” dedi.

Ciltte foto yaşlanmanın belirtilerini şu şekilde sıraladı:

Bronzlaşma: Cilt, UV ışınlarına maruz kaldığında melanin pigmenti üreterek kendini korumaya çalışır. Ancak bu, ciltte lekelerin oluşmasına yol açabilir.
İnce çizgiler ve kırışıklıklar: Güneş ışığı, ciltte su kaybına neden olarak kuruluğa ve elastikiyet kaybına yol açar. Bu durum, cildin esnekliğini yitirmesine ve sarkmasına neden olur.

Cilt kalınlaşması ve pürüzsüzlüğün kaybı: Cildin üst tabakası kalınlaşarak mat bir görünüm alır.
Dr. Can, foto yaşlanmanın etkilerinin kısmen tedavi edilebileceğini ancak tamamen ortadan kaldırılamayacağını belirtti. Bu nedenle, basit önlemlerle cildimizi korumamız gerektiğini ifade etti. “Çocukluktan itibaren bronzlaşmak için güneşlenmekten ve solaryumdan kaçınmalıyız,” dedi.

Dr. Can, yazın değil, yılın her mevsiminde koruma sağlanması gerektiğini vurgulayarak, kapalı alanlarda bile floresan lambalar ve ekranlardan yayılan kızılötesi ışınların ciltte kuruma ve leke artışına neden olduğunu belirtti. “Günümüzde, telefon ve bilgisayar karşısında geçen süre arttıkça, bu zararlı ışınlara karşı etkin bir şekilde güneş koruyucu kullanmak çok önemlidir,” dedi.

Haber Merkezi

Büyük Sivas Haber

YORUM YAP