Türkiye Bankalar Birliği (TBB), sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi için önemli bir açıklama yaptı.
TBB ve TCMB sahte dövizle mücadele mesajı verdi
Yapılan açıklamaya göre, döviz piyasasında artan sahte döviz kullanımını önlemek amacıyla, para sayma makineleri, sahte döviz tespit sistemleri ve ATM’ler için güncellemeler yapılıyor. Ayrıca, bu makineler üzerinde gerekli denetimler ve güncellemeler yapılarak, sahte paraların tespit edilmesi için önlemler alınıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise, sahte banknotlarla mücadele kapsamında, adli mercilerle koordinasyon içerisinde çalışmalar yürüttüğünü belirtti. TCMB, özellikle son dönemde sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların arttığını ve bu dövizlerin piyasada yayılmasının engellenmesi için adli süreçlerin başlatıldığını ifade etti.
Sahte Döviz Krizi Piyasayı Etkiledi
Döviz piyasasında, özellikle 50 ve 100 dolarlık banknotların sahte olduğu iddialarıyla ilgili endişeler büyüdü. Eski banknotlardan farklı olarak, daha koyu renkli yeni sahte banknotların piyasaya sürülmesiyle kriz derinleşti. Piyasada yaklaşık 600 milyon dolar değerinde sahte döviz bulunduğu belirtiliyor. ATM’ler ve para sayma makinelerinin bu sahte banknotları ayırt edemediği iddiaları ise paniği artırdı.
Banka ve Döviz Büroları Alım Durdu
Sahte döviz sorunuyla birlikte, bazı banka ve döviz büroları 50 ve 100 dolarlık banknot alımını durdurma kararı aldı. Kapalıçarşı’daki döviz bürolarına asılan afişlerde, “Piyasadaki sahte paralardan dolayı görseldeki paralardan alım yapılmayacaktır” ibaresine yer verildi.
Soruşturma Başlatıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sahte para üretimi ve dağıtımıyla ilgili olarak, sosyal medya ve basında yer alan haberlerin ardından bir soruşturma başlattı. İstanbul merkezli yürütülen soruşturma kapsamında, sahte dövizlerin üretim ve dağıtımıyla ilgili detaylar araştırılacak.
ATM’ler Güncelleniyor
Piyasadaki sahte dövizlerin etkilerini azaltmak için ATM makinelerinin güncellenmesi konusu gündeme geldi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bu konuda önemli bir açıklama yaparak, para sayma makineleri ve ATM’lerin kontrol ve güncellemelerinin yapıldığını duyurdu. TBB, bu adımların bankacılık sektörünün işleyişini olumsuz etkilemeden, ekonomik faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak adına atıldığını vurguladı.
TCMB’den Sahte Para Açıklaması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise sahte dövizlerle ilgili gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. TCMB, sahte banknotların adli mercilere gönderildiğini ve bilirkişi raporları düzenlendiğini duyurdu. Bu raporların, sadece adli süreçler için değil, aynı zamanda bankacılık sektörüne ve kamuya uyarı amaçlı da Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşıldığı belirtildi. Ayrıca, teknolojik altyapılarda sahte döviz tespitine yönelik güncellemeler yapıldığı kaydedildi.
Sahte dövizle mücadele için alınan önlemler, hem döviz piyasasında güveni yeniden tesis etmeyi hedefliyor hem de halkın ve kurumların haklarının korunmasına katkı sağlıyor.
Haber Merkezi
Büyük Sivas Haber