Sivas Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören dört öğrenci, 4 aylık yoğun bir çalışma ile hem havada uçabilen hem de engebeli arazilerde yürüme yeteneğine sahip “örümcek dron”u geliştirdi.
Örümcek Bacaklarıyla Dron Teknolojisine Yön Verecek İnovasyon Sivas’tan Çıktı!
Bu yenilikçi proje, Sivas Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni Doğan Erol’un rehberliğinde savunma sanayine katkı sağlamayı hedefliyor.
Hibrit bir tasarıma sahip olan dron, 6 kanat ve 6 bacakla donatıldı. Yapay zekâ tabanlı yazılım sayesinde, cihaz engebeli ve ormanlık arazilerde bile hareket edebiliyor. 12 kilogram ağırlığındaki yükleri taşıyabilen ve 30 dakika uçuş süresi sunan dron, özellikle zorlu arazilerde görev yapabilmesi amacıyla tasarlandı. Gelişmiş kamera sistemi sayesinde, askerlerin veya hedeflerin tespiti yapılabiliyor ve cihaz, otomatik iniş yaparak faydalı yükünü bırakabiliyor.
Erol, bu projeyi savunma sanayisinin son yıllarda gelişmesiyle birlikte gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirterek, engebeli arazilerde askerlerin ulaşımını kolaylaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, dronun üzerinde yer alan kamera sayesinde askerlerin 3 kilometre mesafeden tespit edilebileceğini vurguladı.
Projenin yapay zekâ sorumlusu Süleyman
Gürbüz, sistemin tasarım ve kodlama kısmını üstlendi. Kendi yazılımlarını geliştirdiklerini ve dronun uçuş ve yer kontrol işlevlerinin tamamen kendi programlarıyla yönetildiğini belirtti. Gürbüz, sistemin asker tespiti yapabildiğini ve ilerleyen dönemde bu teknolojiyi daha da geliştirerek savunma sanayine katkı sağlamayı planladıklarını söyledi.
Dronun tamamen otonom çalıştığını belirten Ege Altunay, cihazın yere inip örümcek bacaklarıyla askere yaklaşarak faydalı yük bırakabileceğini, bunun cephane veya sağlık malzemesi olabileceğini açıkladı. Ayrıca, ağaçlık alanlarda iniş yapılamadığı için, dronun müsait bir alana inip yürüyerek amacına ulaşacağını ifade etti.
İHA
Büyük Sivas Haber