DOLAR 34,0838 % 0.18
EURO 38,0957 % 0.07
STERLIN 45,3369 % 0.03
FRANG 40,2636 % 0.36
ALTIN 2.843,67 % 0,51
BITCOIN 63.748,02 2.961

Açık Cezaevi Müzeye Ne Zaman Dönüştürülecek?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Açık Cezaevi Müzeye Ne Zaman Dönüştürülecek?

Sivas’ta yıllardır konuşulan Yarı Açık Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi fikri için somut adımlar atıldı ancak dönüşümün ne zaman gerçekleşeceği merak ediliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, konu hakkında farklı projeler hazırlayarak bakanlığa sunmuştu.

Açık Cezaevi Müzeye Ne Zaman Dönüştürülecek?

Sivas’ta yarı açık cezaevinin taşınması ve mevcut cezaevinin müze haline çevrilmesi merak konusu oldu. Sivas’ın son 10 yıllık sürecinde yarı açık cezaevinin bulunduğu alana müze yapılması fikri için ilk somut adım atıldı ancak gözle görülür elle tutulur bir gelişme yaşanmadı. Eski Sivas Valisi Davut Gül konu üzerinde oldukça fazla gayret göstermişti.

Konuya ilişkin Sivas Valisi Salih Ayhan’ın da konuya hassasiyet göstermesi ve açık cezaevinin biran evvel müzeye dönüştürülmesi bekleniyor. Yeni cezaevinin hizmete girmesiyle boşaltılacak olan alan için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışma başlatmıştı. Dünyaca ünlü Sivas halısının ve el sanatlarını yaşatmak ve tanıtmak amacıyla planlanan yeni müzede Sivas Halısının tanıtımının yapılması ve tüm dünyada ön plana çıkarılması hedefleniyor.

Cezaevinin dönüşümüyle Sivas’a kazandırılacak müzede Makat Sedir Halısı, Halı Yastık, Yastık Yüzü, Duvar Halısı, Taban Halısı, Tüllüce, Namazlık, Heybe ve Çanta gibi eserler sergilenecek. Ayrıca Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çatı katında bulunan ve eşi benzeri olmayan tarihi açıdan oldukça önem arz eden halı ve kilimlerde sergilenecek. Arkeoloji Müzesinin hemen karşısında bulunan yarı açık cezaevinin taşınma işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte o bölge daha da canlanacak.

YARI AÇIK CEZA EVİ

Sivas Valisi Reşid Akif Paşa tarafından 1902 yılında Sanayi Mektebi olarak yaptırılan ve günümüzde Açık Cezaevi olarak kullanılan bina bodrum+zemin kat olup yığma taş duvarlıdır. Bahçe içinde, kuzeybatısı caddeye cepheli, giriş bahçe kapısıyla caddeden sağlanmıştır. Yapının kuzeybatı-güneydoğu ve kuzey doğusunda müştemilatı bulunmaktadır. Bina yığma taş duvarlı bahçe içinde olup, giriş kapısı demir kanatlıdır. Giriş caddeden sağlanmıştır. Zemin beton kaplı+topraktır. Yapının kuzeybatı, güneydoğu ve kuzeydoğusunda müştemilatı bulunmaktadır. (Memleket)

Büyük Sivas Haber

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.