Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, poşet tüketiminin azaltılmasıyla birlikte gündeme gelen kenevir yetiştirilecek iller arasına Sivas´ın da dahil edilmesini istedi. Oda binasında açıklamalarda bulunan Başkan Çetindağ, “Biz diğer illere karşı değiliz ama üretime izin verilen illerin birçoğu tarım veya hayvancılık şehri değil. Kenevir üretimi bizim hakkımız” dedi.
“Kenevir Üretimi Sivas’ın Hakkı”
Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, kenevir üretimine izin verilen iller kapsamına Sivas´ın da dahil edilmesini talep etti. Oda binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Çetindağ, Sivas çiftçisi olarak kenevir üreterek ülke ekonomine katkıda bulunmayı istediklerini söyledi.
26 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan yönetmelikle Türkiye´de kenevirin 19 ilde yetiştirilmesine izin verildiğini hatırlatan Başkan Çetindağ, “Kenevir ülkemiz ve ekonomimiz açısından mükemmel bir bitki. Fakat her nedense tarım ve hayvancılık şehri olan Sivas bu iller arasında yer almadı. İlimizde nüfusumuzun yüzde 60´ı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor.
Konya´dan sonra da coğrafi olarak en büyük ikinci il konumunda olan Sivas´ın neden bu 19 ilin arasına alınmadığını tüm yetkililere soruyorum. Belki bizim, belki bürokratlarımızın, belki siyasilerimizin, belki de basınımızın bu konuda eksikliği oldu. Madem ki Sivas´a tarım ve hayvancılık şehri diyoruz o zaman kenevir ekimi için izin verilen iller arasına Sivas da alınsın” dedi.
“KENEVİR ÜRETİMİNİ GÜNDEME ALACAĞIZ”
Sivas´ın kenevir üretimine izin verilen iller arasına dahil edilmesi için her türlü çabayı göstereceklerini dile getiren Başkan Çetindağ, “Başta Milli Eğitim eski Bakanımız İsmet Yılmaz olmak üzere bütün siyasilerimizin ve bürokratlarımızın desteğine ihtiyacımız var. En kısa zamanda Sivas Tarım Platformu´nu da bu konuyla ilgili toplayacağız ve kenevir üretimini gündeme alacağız. Biz diğer illere karşı değiliz ama üretime izin verilen illerin birçoğu tarım veya hayvancılık şehri değil. Kenevir üretimi bizim hakkımız. O illere müsaade edilirken Sivas neden bu kapsama alınmadı? Bu konuyla ilgili en kısa sürede girişimlere başlayarak, ilgililerle görüşeceğiz. Sivas´ın bu kapsama alınması halinde kenevir üretmek isteyen tüm çiftçilerimize gerek maddi gerekse manevi olarak desteğimizi esirgemeyeceğiz. Bu konuda çok ümitliyiz. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz” açıklamasında bulundu.
“YABAN HAYATINI KORUYOR”
Tekstilden otomobil sektörüne kadar birçok alanda kullanılan kenevirin önemine ilişkin de bilgiler veren Başkan Çetindağ, “1 dönümlük kenevir, 25 dönümlük ormanın oksijenini üretiyor. 1 dönümünden 4 dönüm ağaca eş kağıt çıkıyor. 1 ağaç 20 ila 50 yıl arasında yetişirken kenevir 4 ayda yetişiyor. Kenevir 8 kez kağıda dönüştürülebiliyor halbuki ağaç 2 kez kağıda dönüştürülebiliyor. Kenevir yaz bitkisidir, iklim şartı aramıyor. Sivas´ta yetişmez diye bir şey yok çünkü dünyanın her tarafında yetişiyor.
Suya çok az ihtiyaç duyuyor. Kendini böceklerden koruyor. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Tarım ilaçlarına gerek bile kalmıyor. Kendi çevresindeki tarım arazilerine faydalı bir bitki. Yani bu yabancı ot ile mücadele ettiğimiz zamanlarda yaban hayatını da öldürmüş olduk. İşte kenevir yaban hayatını da koruyor. İlaç, kağıt, yakıt, kumaş yapımında kullanılıyor. Otomotiv sektöründe, petrol ve kimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olarak kullanılıyor. Kozmetik ve sabun yapımının yanı sıra AIDS başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan temel bitkilerden birisi. Bu nedenlerle biz kenevir ekimini istiyoruz ve Sivas çiftçisi olarak alnımızın akıyla bunun altından kalkacağımızı biliyoruz. Vatanımıza, milletimize, Türk ekonomisine Sivas olarak katkıda bulunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. (İrade)
Büyük Sivas Haber