Yük vagonunun en önemli ve üretiminde teknoloji gerektiren parçalarından birisi olan kompakt fren sisteminin ülkemizde üretilmesi için Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi Anonim Şirketi´nin (TÜDEMSAŞ) öncülüğünde toplantı gerçekleştirildi.
Kompakt Fren Sisteminde Yerlileşme Hamlesi
Yük vagonu üretiminde yüzde 100 yerlileşme üzerine yapılan çalışmalar Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi Anonim Şirketi´nin (TÜDEMSAŞ) öncülüğünde hız kesmeden devam ediyor. Vagonun en önemli ve üretiminde teknoloji gerektiren parçalarından birisi olan fren sisteminin ülkemizde üretilmesi için çalışmalara başlandı.
ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER KATILDI
Ülkemizde üretimi olmayan fren sistemlerinin yerlileşmesi noktasında raylı sistemler ve demiryolu makineleri üzerine üretim yapan firmalar TÜDEMSAŞ´ta bir araya geldi. Fren sistemi üretimi yapan ve dünya çapında birçok ülkeyle ticari ilişkisi bulunan Knorr Bremse firmasının üst düzey yöneticilerinin de katıldığı toplantıda kompakt fren sistemlerinin Türkiye´de üretilmesi üzerine görüşmeler gerçekleştirildi. TÜDEMSAŞ´ta gerçekleştirilen toplantıya TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Mehmet Başoğlu ve şirketin üst yönetimi, Knorr Bremse firmasından Peter Karius ve Dr. Elstorpff, Mazlum Motor´dan Savaş Mazlum, Famec firmasından Fatih Akgöz, Fre-Sis´den Hakan Yılmaz ve Murathan Tekin katıldı.
Toplantıda CFCB kompakt fren sistemi üretiminin ülkemizde yapılabilmesi için işbirliği yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Firma temsilcileri daha sonra TÜDEMSAŞ´ın üretim sahalarını gezerek üretilen vagonlar ve şirketin üretim planı hakkında Genel Müdür Başoğlu´ndan bilgi aldı.
YURT DIŞINDAN TEDARİK EDİLİYOR
Yük vagonlarının gövde ve şase aksamının tamamını yerli imkanlarla üreten TÜDEMSAŞ, yerli üretimi olmayan tekerlek ve fren sistemi gibi parçaları yurt dışından tedarik etmek zorunda kalıyor. Vagonların tekerlek aksamının ülkemizde üretilmesi üzerine girişimlerde bulunan Kardemir´in seri üretime başlamasıyla sektörün bu ihtiyacı da yerli imkanlarla karşılanmış olacak. Yerli üretimi olmayan fren aksamının ülkemizde üretilmesinin ardından yük vagonlarında yüzde 100 yerlileşme hedefine ulaşılmış olunacak. (İrade)
Büyük Sivas Haber