Değerli Büyük Sivas Okuyucuları,
Bizler SİSAM olarak kente karşı sorumluluklarımızın daima farkında olduk. Bu kapsamda üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz “Anholt’un Kent Markalaşması Altıgeni ile Sivas İlinin Analizi” çalışmamızı tamamladık. Bu üçüncü çalışma sonuçlarının önceki 2 çalışmayla birlikte grafiklendirerek yıllar arasındaki mukayesenin halkımız açısından değerlendirme fırsatı bulmasını sağlamak istedik. Şehrimizde büyük yankı uyandıran bu çalışmaya, bugün sizlerle daha yakından bakacağız.
Uzun yıllardır kentlerin kendine ait tüm özellikleri ile bir marka değeri yaratma çabası içinde olduğunu görmekteyiz. Şehrimizde de bu çalışmaların uzun süredir yürütüldüğünü biliyoruz. Bu çalışmalara çok büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz adeta bir yol haritası niteliği taşıyan Anholt Kent Markalaşması Altıgeni nedir isterseniz bununla başlayalım.
Anholt’un Kent Markalaşması Altıgeni, birbirleri ile kesişim içerisinde olan altı temel kıstas üzerinden kentin marka değerinin, o şehirde yaşayanlar tarafından algılanmasını referans alan bir çalışmadır. Bu alanlar DURUŞ, ÇEVRE, POTANSİYEL,CANLI ŞEHİR HAYATI,HALK ve ALTYAPI (şekil 1). Bu alanlarda yer alan sorulara verilen beşli cevaplar negatif değerlerden pozitif değerlere göre (-2,-1,0,1,2) değerlendirilir. Bugün bu alanlardan “DURUŞ” bir diğer söylemle “Varlık” temel alanının üzerinde Sivas halkına sorduğum 5 sorunun cevapları ile değerlendireceğiz.
Duruş, kentin diğer kentler arasındaki duruş ve tavrını, kentin meşhur zenginliklerini, kültüre ve bilime katkısını, yaklaşık son 40 yıllık zaman içinde kentin yönetim sürecini kapsar. Sivas tarih boyunca bilim ve kültüre katkıda bulunmaya devam etmiştir. Bu sebeple Sivas denince akla, “Kültür Şehri Sivas” ibaresi gelmektedir daha doğrusu gelmelidir. Muzaffer Sarısözenlerin, Aşık Veysellerin, Kutlu Özenlerin, Nuri Demir ağların yetiştiği bu topraklar hala aynı kültür derinliğine sahiptir. Uzay bilimlerinin öğrenildiği Gök Medrese, zamanının tıp fakültesi olan Şifahiye Medresesi ve o günlerin mühendislik fakültesi olan Buruciye Medresesi, Sivas’ın bilim kimliğini perçinlemektedir. Şimdi bu kimliğin koruyuculuğu, taşıyıcılığı kısacası tarihi emaneti Cumhuriyet Üniversitesindedir.
Sivas’ın birçok tarihi ve kültürel yönlerinin var olduğu bilinmektedir. 6 Aralık 1985 tarihinde 358 Sıra no ile Dünya Miras Listesi’ne alınmış olan Divriği Ulu Cami bu eserler arasında en önemli yapıdır. Diğer önemli, tarihi ve kültürel merkezler şu şekilde sıralanabilir; Arkeoloji Müzesi, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Kent Meydanı ve Kale Camii, Buruciye Medresesi, Şifahiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese, Abdi Ağa Konağı, Osmanağa Konağı, Sivas Kalesi, Behrampaşa Hanı, Kurşunlu Hamam, Ahi Emir Ahmet Türbesi, Ulu Camii, Subaşı Hanı, Taşhan, Meydan Camii, Meydan Hamamı, Güdük Minare, İnönü Konağı, Susamışlar Konağı, Abdulvehhab Gazi Türbesi, Eğri Köprü, Kesik Köprü gibi.
S.1.1.Sivas’ın tüm meşhur yönlerinin Tarihi ve Kültürel tanıtılmasındaki başarısı?
Yapılan üç çalışmada da Sivas’ın meşhur yönlerinin tarihi ve kültürel tanıtımındaki başarısının çok düşük olduğunu görmekteyiz.
S.1.2.Sivas’ın Kültür Birikimine Katkıdaki başarısı?
Kentin Duruşunu tamamlayan unsurlardan bir diğeri de, kentin, kültüre olan katkısıdır. Sivas, resmi makamlar tarafından “Kültür Kenti” olarak ifade edilmektedir ki doğrudur. Bu yöndeki başarının kısmi olarak arttığını söylesek de genel anlamda sınıfta kaldığımız büyük bir gerçek.
S.1.3.Yerel Yönetimlerin Başarısı?(Sivas Belediyesi,Belediye Meclisi)
Kent Duruşu’nun en önemli öğelerinden birisi de yerel yönetimin başarısıdır. Sivas Belediyesi ve Belediye Meclisi’ni başarılı bulanların yaklaşık toplamı 2010 yılında %20 iken 2014 de %60 olarak yükselmiş, 2017 çalışmamızda %50 olarak ölçülmüştür.
S.1.4.Sivas’ın Evrensel Bilime Katkısı Yönünden Başarısı?
Bir kentin evrensel bilime katkısı, bu ve benzeri çalışmalarda göz ardı edilemeyecek bir olgudur. Evrensel bilimin günümüz temsilcisi ve tarihi sorumluluğun taşıyıcısı, çalışmanın başında Cumhuriyet Üniversitesi olarak belirtilmişti. Resmi makamların hazırladığı, stratejik planlarda, kente ait büyük ve güçlü bir üniversitenin varlığı sürekli vurgulanmaktadır. Ancak kentte yaşayanlar evrensel bilime katkı noktasında üniversiteyi çok başarılı bir noktada değerlendirememektedirler. Başarılı değerlendirebilenlerin oranı 2010’da %36, 2014’ de %33 2017’de ise daha başarısız bularak %24 olmuştur.
S.1.5.Kent Yönetiminin Kenti Yönetmedeki Başarısı?(Valilik ve bağlı birimler, İl genel meclisi)
Kent yönetiminin kenti yönetmedeki başarısı da “Kent Duruşu” kavramı içerisinde yer bulmaktadır. Sivas Valiliğinin ve ona bağlı Emniyet Müdürlüğü gibi, İl Özel İdaresi gibi,İl Genel Meclisi, Karayolları gibi hizmet birimlerinin yönetim başarı düzeyi de yükselme gözükmemektedir.Son çalışmadaki yükselişin bir sebebi ise anketi cevaplayan Sivas halkının yazdırdığı notlardan yeni atanan Sayın valimizin genç, dinamik ve çalışkan olması ve Valiliğe bağlı kurumların daha koordineli çalışması görülmesidir.
Her üç çalışmada da tüm bu unsurlara verilen 5’li cevaplar negatif değerlerden pozitif değerlere göre değerlendirildiğinde (-2,-1,0,1,2 şeklinde), tüm cevapların ortalaması
2010 Arş. -0,40 ; 2014 Arş.-0,10 ; 2017 de ise -0,25 olarak gerçekleşmiştir.
Kentin Duruşu’na Yerel ve kent yönetimlerinin Başarılarının Olumlu yönde bir gelişme olsa da kentin duruş parametresi hala negatif değerlerdedir. Bu da Durumun hala oldukça yetersiz olduğunu göstermektedir. Kısacası kentin duruşu, resmi stratejik planlar ne söylerse söylesin, kentte yaşayanlar tarafından yetersiz, eksik, başarısız görülmektedir.
Değerli Okuyucular,
Önümüzdeki zamanlarda yaptığımız bu önemli araştırmanın diğer temel kıstaslarını da sizlerle daha derinlemesine paylaşacağız. Umut ediyoruz ki yaptığımız bu çalışma ilgililer tafından kuru bir eleştiri olarak değerlendirilmeyip, şapkayı öne koyup düşünmek için bir fırsat olarak algılanacaktır. Kalın sağlıcakla.