DOLAR 35,6313 % 0.17
EURO 36,9023 % -0.49
STERLIN 43,6547 % -0.49
FRANG 39,1296 % -0.3
ALTIN 3.120,59 % 0,68
BITCOIN 102.487,16 -4.916

“Çiftçilerimizin Desteklenmesi Şart”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Çiftçilerimizin Desteklenmesi Şart”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, özel şirketlere ve sulama birliklerine elektrik borcu olan çiftçilerin tarım desteğinden faydalanabilmesi için kanun teklifi verdi.

Karasu Çiftçilerin Tarım Desteğinden Faydalanması İçin Teklif Verdi

Karasu, kanun teklifinin gerekçe bölümünde “Özellikle döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle maliyeti bir kat daha artan tarımsal ürün ithalatının minimum düzeye indirilmesi için çiftçilerimizin desteklenmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

Özel şirketlere ve sulama birliklerine elektrik borcu olan çiftçilerin tarım desteğinden faydalanabilmesi noktasında Meclis´e kanun teklifi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, çiftçilerin zor günlerden geçtiğine dikkat çekti.

Karasu teklifinde, son bir yılda döviz piyasalarında yaşanan artışın girdi maliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, çiftçinin her geçen gün tarımsal üretimden uzaklaştığını, toprağından koptuğunu dile getirdi.

Kanun teklifinde, “Tarım ve Orman Bakanlığı´nın soru önergelerine verdiği yanıtları incelediğimizde 2016 yılı itibariyle (2006 yılı çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihtir) sisteme kayıtlı toplamda 2 milyon 761 bin çiftçinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Son verilere göre bu sayının 632 bin azaldığı tespit edilmiştir. Bu rakamlar çiftçilerimiz her sene üretimden uzaklaşarak tarım bölgelerinden göç ettiğini göstermektedir´´ ifadelerini kullanan Milletvekili Karasu, tarımsal desteklerin önündeki engellerin kaldırılması durumunda çiftçinin tekrar toprağına dönerek üretime ağırlık vereceğinin altını çizdi.

TARIM DESTEĞİ YÜZDE 3 OLSUN

Karasu ayrıca, bütçeden tarım destek paketi adı altında gayrı safi milli hasılanın yüzde 1´I oranında ayrılan payın yüzde 3´e çıkarılmasını teklif etti. Teklif gerekçesinde tarıma desteğin artmasının tarımın ayağa kalkması için zorunluluk olduğunu belirten Karasu, “Tarımda dışa bağımlılığın azaltılabilmesi için çiftçilerimize bütçeden ödenen tarım desteğinin gayrı safi milli hasılaya oranının yüzde 1´den yüzde 3´e çıkarılması bu yolla; tarıma yapılan desteğin artması, böylelikle tarımda dışa bağımlılığın azalması ve ilerleyen yıllarda tarım ürünleri ihraç eden ülke konumuna gelerek dış borç ve cari açığın kapatılması için kaynak yaratılması amaçlanmıştır´´ dedi.

“KAYNAK YARATILMASI AMAÇLANMIŞTIR”

Milletvekili Karasu, kanun teklifinin  genel gerekçesinde; “Son bir yılda artan döviz kuru ve piyasalarda yaşanan negatif yönlü seyir birçok sektörümüzü olumsuz etkilemiştir. Ekonomi yaşanan darboğazdan en fazla etkilenen sektörlerin başında tarım gelmektedir. Son 1 yılda tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetlerinin yükselmesi ve ithalata dayalı tarım politikalarıyla çiftçiler üretimden uzaklaşmıştır.  Tarım ve Orman Bakanlığı´nın soru önergelerine verdiği yanıtları incelediğimizde 2016 yılı itibariyle (2014 yılı çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihtir) sisteme kayıtlı toplamda 2 milyon 761 bin çiftçinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Son verilere göre bu sayının 632 bin azaldığı tespit edilmiştir. Bu rakamlar çiftçilerimiz her sene üretimden uzaklaşarak tarım bölgelerinden göç ettiğini göstermektedir.  Özellikle döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle maliyeti bir kat daha artan tarımsal ürün ithalatının minimum düzeye indirilmesi için çiftçilerimizin desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.  Çiftçilerimizin, Tarım Kanunu kapsamında güvence altına alınmış olan destek ödemelerinin önündeki engellerin kaldırılması, üretimi artıracağı gibi aynı zamanda tarımsal üretimden kopan çiftçilerimizin de tekrardan toprağına dönmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda ivedilikle atılması gereken hamlelerden biri de çiftçilerin, özel şirketlere olan borçları tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının tarımsal destek ödemelerine engel teşkil etmesinin önüne geçmektedir. Aynı zamanda, tarımda dışa bağımlılığın azaltılabilmesi için çiftçilerimize bütçeden ödenen tarım desteğinin gayrı safi milli hasılaya oranının yüzde 1´den yüzde 3´e çıkarılması bu yolla; tarıma yapılan desteğin artması, böylelikle tarımda dışa bağımlılığın azalması ve ilerleyen yıllarda tarım ürünleri ihraç eden ülke konumuna gelerek dış borç ve cari açığın kapatılması için kaynak yaratılması amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı. (İrade)

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.