Değerli Büyük Sivas okuyucuları,
Sisam olarak üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Anholt Kent Markalaşması Altıgeni ile Sivas İlinin Analizi çalışmamızı bir yazı dizisi olarak sizinle paylaşacağımızı ifade etmiştik.
Hatırlatma olması amacıyla Anholt Kent Markalaşması Altıgenini yeniden tanımlayalım. Anholt’un Kent Markalaşması Altıgeni, birbirleri ile kesişim içerisinde olan altı temel Ayak üzerinden kentin marka değerinin, o şehirde yaşayanlar veya şehri gezmeye gelen yabancılar tarafından algılanmasını referans alan bir çalışmadır. Bizim her üç çalışmamızda ilk olan şehirde yaşayanların algısını ölçmektir. Bu temel ayaklar Duruş, Çevre, Potansiyel, Canlı şehir hayatı, Halk ve Altyapıdır. Önceki yazımızda “DURUŞ” ayağını değerlendirmiştik. Bugün sizlerle “ÇEVRE” ayağı üzerinde duracağız.
Anholt, Altıgenin bir ayağının “ÇEVRE” olduğunu belirtmektedir. Yani kentin fiziki durumunun kentte yaşayanlar tarafından nasıl algılandığı çok önemlidir. Kent merkezine makyaj üstüne makyaj yapılırken gün geçtikçe büyüyen kentin kenar mahallelerinde durum nasıldır, alt yapı hizmetleri sağlıklı bir şekilde verilmekte midir? Kent sakinleri, bu soruya da cevap vermişlerdir. Bir kentin markalaşması o şehirde insanların ne kadar mutlu olduğu ile yakın alakalıdır. Kentte yaşayanların veya yaşama arzusunda olanların kentteki mutluluğu imaj açısından önemlidir.
S.2.1. Kent Meydanının görünümü değerlendiriniz?
İlk araştırmada tarihi kent meydanına olumsuz bakan Sivas halkının İkinci ve üçüncü araştırmalarda tamamen fikri değişmiştir.
S.2.2. Sivas’ın kenar mahallelerinin görünümü?
Çevre kavramının içerisinde yer olan Kenar mahallelerin görünümü Sivas’ta yaşayanlara göre 2010 ve 2014 de hiç de iç açıcı görülmezken 2017 de çok olumlu olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise kenar mahallelerde yeni imar planlarına göre ve modern yapılar yapılmasıdır.
S.2.3. Sivas’ın ikliminin avantajlarından yararlanması.
Müdahale şansı olmayan ancak bir kentte yaşamayı kolaylaştıran veya zorlaştıran en önemli konulardan birisi de iklimidir. Değişmesi mümkün olmayan bu durumun avantajlarından yaralamak gerekir.Son yıllarda Yıldız dağı kış sporları merkezi ile bir ivme kazandığı Sivas halkı tarafından olumlu görülmüştür.
S.2.4. Kaplıca vb yer üstü zenginlikleri tanıtım ve değerlendirmedeki başarısı?
Her üç araştırmamızda da kent sakinlerine göre diğer konulardaki tanıtım başarısızlığı, Kaplıcalar vb yer üstü zenginlikleri tanıtma konusunda da kendini göstermektedir son örneği ise Kültür ve Sağlık bakanlığının hazırladığı Termal turizm master planı . İçinde bulunan şehirler arasında Sivas Yok.Bu konuda Sayın Valimiz bir açıklama yapsa da tanıtımda başarısız olduğumuz bir gerçektir.
S.2.5. Madenler vb yeraltı zenginlikleri değerlendirmedeki başarısı?
Kentin 2023 yılı için hazırlanan Stratejik Plana göre Sivas madenler açısından zengin bir şehirdir. Fakat her üç çalışmada da Sivas Halkı Madenler ve yer altı zenginliklerinden yeterince faydalanılmadığını düşünmektedir.
Anholt’un Kent Markalaşması Altıgeninin 2.kıstası olan ÇEVRE Her üç çalışmada tüm bu unsurlara verilen 5’li cevaplar negatif değerlerden pozitif değerlere göre değerlendirildiğinde (-2,-1,0,1,2 şeklinde), tüm cevapların ortalaması 2010 Arş.-0,50, 2014 Arş. – 0,26 2017 Arş. ise +0,31. çıkmıştır Kısacası Çevre, yani insanların, kentin fiziki görünüm ve bu görünüm ile ilgili çalışmalara bakış açısı veya algısı, negatif düzeyden pozitif düzeye yönelmiştir.
“ÇEVRE” unsurunun değerlendirmesinde dikkatimizi çeken önemli bir konu şehir halkı yapılanı da yapılmayanı da çok iyi gözlemlemekte ve buna göre cevaplar vermektedir. Bu yönüyle ilgililerin bu çalışmaları kendi karneleri olarak görmeleri mümkündür. Yapılanları yeterli görmek bu şehirde yaşayanlara yapılacak en büyük haksızlıktır. Bu yüzden yapılan bütün olumlu çalışmaların halk tarafından dikkatle takip ve takdir edildiğinin bilinciyle hareket etmek elbette ki şehrimiz açısından çok daha faydalı olacaktır.
Haftaya buluşmak ümidiyle Kalın sağlıcakla…