Aksa Sivas Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. (SİDAŞ) Bölge Müdürü İnan Yıldırım, yıl sonunda kadar 7 ilçede yürütülen doğalgaz alt yapı çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
“7 İlçede Yürütülen Alt Yapı Çalışmalarını Tamamlamayı Hedefliyoruz”
Alt yapı çalışmalarının sürdüğünü aktaran Yıldırım, “Sivas merkez başta olmak üzere Şarkışla, Suşehri, Gemerek, Gürün, Divriği, Kangal, Zara ilçelerinde yıl sonuna kadar toplam 80 bin metre altyapı çalışmasını tamamlayacağız. Böylece 2 bin 200 yeni binaya doğalgaz ulaşacak. 13 bin potansiyel abone daha temiz, güvenli ve ekonomik doğalgazla buluşturulacak” dedi.
Sivas merkez ve 7 ilçede doğal gaz kullanıldığını hatırlatan Yıldırım, “2019 yatırımları kapsamında, Şarkışla, Suşehri, Gemerek, Gürün, Divriği, Kangal, Zara ilçelerinde yılsonuna kadar altyapı çalışmaları tamamlanacak. Bu bölgelerde ön abonelik alımlarına başlandı. Abone olmak isteyen vatandaşların, şubelerdeki yoğunluktan etkilenmemeleri için abonelik ve gaz açma işlemlerini yaz aylarında tamamlamalarını ve şubelerdeki işlemleri için online randevu sistemini kullanmalarını öneriyor. İç tesisat dönüşümünde bir sorun yaşamamak içinse sertifikalı bir firmayla anlaşmak önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
SİVAS’IN HAVASI TEMİZLENİYOR
Doğalgazın hem konforlu hemde çevre dostu olduğunun altını çizen Bölge Müdürü Yıldırım, “Kömürle ısınan bir dairenin yıllık karbon salımı 4,5 ton iken; doğal gaz kullanan bir hanenin ortalama karbon salımı yüzde 50 daha azdır. Kömür ya da LPG, fueloil gibi petrol türevleri yerine doğalgaz kullanılmasıyla Sivaslı vatandaşlar her yeni güne daha da temiz bir havayı soluyarak başlıyor” dedi.
Hava kalitesinin artmasıyla birlikte, hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıklarında da önemli ölçüde azalma gözlendiğini aktaran Yıldırım, “Sivas il merkezinde doğal gaz kullanım oranı yüzde 96’ya ulaşırken; ilçelerde bu oran yüzde 75 seviyesinde bulunuyor. Doğalgazın çevre dostu, konforlu ve ekonomik enerji kaynaklarından biri olduğunu Sivaslı vatandaşlarımıza her fırsatta anlatıyor ve daha da çok kişiye bu konforu ulaştırabilmek için hız kesmeden çalışıyoruz. Ancak kapısının önüne kadar doğal gaz geldiği halde henüz kullanmayan vatandaşlarımız bulunuyor. Onları da bir an önce doğal gaz dönüşümlerini yaptırmaya ve kömürle-odunla uğraşmadan, tüp bitti derdi olmadan ısınabilecekleri, pişirme ve sıcak su ihtiyaçlarını sorunsuzca karşılayabilecekleri doğal gazla tanışmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
DOĞALGAZ MUTFAKTA TÜPE GÖRE BEŞ KAT DAHA UCUZ
Ülkemizde doğalgaz denince akla kombi ile ısınma geldiğini belirten Yıldırım, “Doğalgazı, öncelikle mutfakta pişirmede de düşünmek gerekir. Tüp yerine doğal gaz kullanıldığında, abonelik ve tesisat maliyeti, yaklaşık 1,5 yılda kendini amorti ediyor. Mutfakta pişirme ve banyoda sıcak su amacıyla, tüp yerine doğalgaz tercih edilmesiyle 5 kat tasarruf sağlanıyor. Doğalgaz ithal kömürle karşılaştırıldığında ise iki kat daha ucuz olmasıyla ev ekonomisine dost bir enerji kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, kombi ve kalorifer tesisatı yerine alternatif olarak doğal gaz sobası kullanımı da düşünülmeli. Bununla birlikte, kömür – mazot gibi yakıtlarla ısınan merkezi sistemli binalar, sadece kazan dairesinde yapılacak dönüşüm sayesinde, dairelerde tadilata gerek kalmadan, merkezi sistemle ısınmanın konforunu doğal gazda da yaşayarak, odun – kömür taşınması, depolanması ile kül ve baca temizliği gibi zahmetlerden de hemen kurtulabilirler” şeklinde konuşmasını sonlandırdı. (Memleket)
Büyük Sivas Haber