DOLAR 34,5657 % 0.24
EURO 36,2304 % -0.02
STERLIN 43,4776 % -0.2
FRANG 39,0244 % 0.32
ALTIN 2.999,40 % 1,26
BITCOIN 98.835,86 1.981

“Erken Teşhis Hayat Kurtarır”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Erken Teşhis Hayat Kurtarır”

Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle açıklamalarda bulunan Numune Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mutlu Doğan, “Meme kanserinde erken teşhiste kişinin bilinçlendirilmesi önemli rol oynar. Erken evrede tanı; tedavinin başarısı ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır” dedi.

“Erken Tanı; Tedavinin Başarısı ve Hayatta Kalma Şansını Arttırmaktadır”

Numune Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mutlu Doğan, Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Op. Dr. Mutlu Doğan, erken teşhise dikkat çekti.

Op. Dr. Doğan, “Ekim ayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından ´Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı´ olarak belirlenmiştir. Amaç toplumun meme kanseri konusundaki duyarlılığını artırmak; kişilerin kendi sağlık sorumluluklarını tanıtmak, meme kanseri riskinin ortaya konulması ve tarama programlarının yaygınlaştırılmasıdır. Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Olguların büyük bir kısmı da geç evrelerde teşhis edilmektedir” dedi.

Meme kanserinin en sık belirtisinin memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi olduğunun altını çizen Op. Dr. Doğan, “Daha nadir olarak da meme başı çekintisi, deride kalınlaşma, şişlik, tahriş, meme ucunun hassasiyetleşmesi gibi belirtiler de yer almaktadır. Ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkan bir durumdur. Meme kanserinde erken teşhiste kişinin bilinçlendirilmesi önemli rol oynar. Erken evrede tanı; tedavinin başarısı ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır” diye konuştu.

“ŞÜPHELİ BİR KİTLEDE HEKİME BAŞVURMALIDIR”

Erken tanı için önemli yöntemlerden bahseden Op. Dr. Doğan, “Erken tanıda üç önemli yöntem vardır. Kendi kendine meme muayenesi , bir doktor tarafından yapılan yılda bir meme muayenesi ve mammografi. Kadınlar 20 yaşından sonra her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Şüpheli bir kitlede hekime başvurmalıdır. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim merkezleri (KETEM) 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri taraması için mammografi çekimi ücretsiz yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMINDAN KAÇININ

Kansersiz yaşamın temel ilkelerinden bahseden Op. Dr. Mutlu Doğan, “Unutulmamalıdır ki;  yeterli ve dengeli beslenme, tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durulması, düzenli egzersiz yapılması, güneş ve radyasyonun zararlı etkilerinden korunulması, gereksiz ilaç kullanımından kaçınılması kansersiz  yaşamın temel ilkelerindendir.  Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını aklımızdan çıkarmayalım” diyerek konuşmasını sonlandırdı. (İrade)

Büyük Sivas Haber




YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.