36. Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri devam ediyor. Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi Tarih Bölümü İşbirliği ile Cumhuriyet’in 100. Yılında ; Ahilik ve Çalışma Hayatı’ adlı sempozyum düzenlendi.
Ahiliğin Önemi Sempozyumda Ele Alındı!
Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma Sivas milletvekilleri Hakan Aksu, Rukiye Toy, İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Sesob Başkanı Hakan Demirgil, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 27. Bölge Birliği Başkanı Mesut Dursun, oda başkanları , yönetim kurulu üyeleri , Muş Alpaslan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Alican ile farklı üniversitelerden hocalar katıldı.
Sempozyumun ev sahibi olan Sivas Esob Başkanı Hakan Demirgil, Ahiliğin, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, kısacası yardımseverliğin bütün meziyetlerin birliği sosyo-ekonomik bir düzen olduğunu belirterek, “Bilindiği gibi, Selçuklulardan Osmanlılara kadar bizi bugünlere getiren devletlerin çok güçlü temeller üzerinde yükselmesinde etkili olan kurumların en önemlilerinden birisi de Ahîlik Teşkilatı’dır. Ticarette güzel ahlakı, komşusu siftah yapmadıysa ikinci müşterisini ona gönderecek kadar cömert ve iyi yürekli olmayı, birlik, dayanışma ve paylaşmayı en önemli ilkeler olarak gören Ahilik kültürü Allah’ın izniyle yüzyıllarca var olmaya devam edecektir. Ahiliğe sahip çıkmamız, atalarımızın değerlerini yaşatmanın yanında, özümüzü kavramamızı da sağlayacaktır. Bu vesile ile meslek liselerimizde Ahiliğin önemi anlatılmalı ‘Ahilik ve Meslek’ adı altında ders verilmelidir” dedi.
Başkan Demirgil, farklı illerdeki üniversitelerden esnaf teşkilatımızın yapmış olduğu sempozyuma katılan hocalara da ve hazırlayan komite üyelerine ayrıca teşekkür etti.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Muş Alpaslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Ahilik teşkilatının geçmişi hakkında bilgi verdi. Ahiliğin doğru ve güvenilir insan yetiştiren bir ocak olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Alican, Ahilerin bulundukları şehri idare ettiğini, bu teşkilatın organize bir toplumsal hareket olduğunu dile getirdi.
Milletvekili Rukiye Toy ve Hakan Demirgil’in konuşmalarından sonra sempozyuma geçildi. Oturum Başkanı Doç .Dr. Zafer Karademir’in yaptığı sempozyumda Prof. Dr. Adnan Mahiroğulları ‘Kurumsal Yapı olarak Ahiliğin Sosyal Politika Boyutu’ , Doç. Dr. İlkay Noyan Yalman ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Sivas Sanayisi’ , Prof.Dr. Ekrem Erdem ve Araştırma Görevlisi Savaş Savaş ‘İktisadi Hayatta Ahlaki Yükümlülüklerin İktisadi Aktörlerce Paylaşımı; Ahilik Üzerinde Modern Hayata Dair Okumalar’ , Dr.Öğ.Üyesi Rıfat İlhan Çelik ,’12. Ve 13. Yüzyıllarda Selçuklu Hükümdarlarının Uyguladıkları Ekonomik Politikalar ve Ahilik’, Dr. Özden Aydın ‘Ahi Birliklerinin Teşkilat Yapısı, Yönetimi, Denetimi ve Ceza Uygulaması ‘,Prof.Dr. M. Murat Öntuğ ‘Ahi Şecerenamelerinde Ticaret ve Esnafın Korunması , Adap, Kural ve Töre’ konuları hakkında açıklamalarda bulundular.
Sempozyuma katılan Profesör ve öğretim görevlilerine teşekkür ve çeşitli hediyeler takdim edildi. Sempozyumda yer alan konular kitap haline getirilecek. (Halil Yavuz Canpolat)
Büyük Sivas Haber– Sivas Haberler – Sivas Gazeteleri