Sivas Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sivas’taki hayvan sayısının artması için aile çiftliklerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
“Hayvan Sayısının Artması İçin Aile Çiftliklerinin Desteklenmesi Gerekiyor”
Bu noktada çeşitli projeler hayata geçirildiğini ancak projelerin biraz daha genişletilmesi gerektiğini aktaran Hastaoğlu, “İnsanlar artık köyde durmak istemiyor. Köyde hayvancılıkla uğraşan gençler Sivas’a geliyor. İş bulamayan gençler boş yere vakit geçiriyor. Ancak son zamanlarda verilen teşviklerle insanlar yavaş yavaş köylerine dönmeye başladı. Çiftçilerin köyde karnının doyması lazım” dedi.
Sivas’ta hayvancılığın geçmiş yıllarda aile işletmeciliği şeklinde yapıldığını hatırlatan Başkan Hastaoğlu, “Geçmiş yıllarda büyük hayvan çiftlikleri yoktu. Büyük çiftlikler olarak devletin olan TİGEM gibi çiftlikler vardı. TİGEM gibi yerler ıslah çalışmalarını yıllardır çok iyi bir şekilde yaptılar. Ancak ne hikmetse bir kısmı satıldı. Devlet daha sonra bu işten elini çeker gibi oldu. Hali hazırda işleyişine devam eden var ama çok sayıda değil. Simental tosun, montofon diye adlandırdığımız hayvan cinslerini TİGEM’ler çok güzel başarmıştı. TİGEM’ler suni tohumlama, buza dağıtımı ve düve dağıtımı yapıyordu. Ne hikmetse bundan vazgeçildi. Daha sonra aile işletmelerinden besicilik işi soyutlandı. Vatandaş köyde kalıyor 8-10 hayvana bakıyordu. Hem kendi kendini istihdam ediyordu hem de geçimini hayvancılık yaparak sağlıyordu. Aynı zamanda hayvan üretimi de yapılıyordu. Bu konuda yeterince destek çıkılmayınca insanlar hayvancılık yapmaktan vazgeçti. Geçmiş yıllarda büyük çiftlikler kurulup hayvancılık büyük çiftliklerde yapılması planlandı.
Büyük çiftliklere kimse karşı çıkmaz ancak hayvancılık yapan insanlarda desteklenmeli. Çiftçilerin köyde karnının doyması lazım. Tabiki büyük çiftlikler yapılmalı. Biz buna karşı değiliz. Hem hayvan sayısı hem de istihdam edilen insan sayısı ne kadar çok olursa bu bizleri mutlu eder. Ama kesinlikle aile çiftliklerini ihmal etmemek lazım. En azından köyde kalan aile çiftlikleri 8-10 hayvana ahırında bakarsa hem geçimini sağlar hem de hayvan üretir. Şehirdeki işsizlikte bir nebze olsa azalır. Genç çiftçi projesi kapsamında gençlere ücretsiz hayvanlar verildi. Çokta güzel bir proje. Ancak bu işi yapacak gençlerin köyde kalması lazım. Şehirde kalıp köyde hayvan yetiştirmek olmaz. Eğer öyle olursa hayvanın ne hastalığı nede gelişimi ile ilgilenilmez. Hayvanlar aynı çocuk gibidir. Bakım ve ilgi ister. Eğer hayvana bakmazsak hayvan sayısını yükseltemeyiz. Günümüzde buza ölümleri sayısı zaten oldukça fazla. Buradaki amaç hem ülkemizdeki hayvan sayısını artırmak hem de hayvancılık sektöründe istihdam sağlamak. Genç çiftçi projesinin genişletilerek devam ettirilmesi lazım. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu tür projeler geliştirilir. Eğer bu tür projeleri yapmazsak hayvancılığımızı geliştiremiyoruz. Yurt dışından ithal hayvan veya et getirme ile bu iş olmaz” ifadelerini kullandı. (Memleket)
Büyük Sivas Haber