DOLAR 32,7940 % -0.14
EURO 35,1841 % -0.29
STERLIN 41,4898 % -0.08
FRANG 36,4819 % -0.12
ALTIN 2.454,94 % -0,12
BITCOIN 61.008,26 -0.938

Nesrin Öztürk Salgar’dan “Allah Rızası İçin Bir Tık”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Nesrin Öztürk Salgar’dan “Allah Rızası İçin Bir Tık”

Nesrin Öztürk Salgar ister oku, ister dinle köşesinde “Allah Rızası İçin Bir Tık” başlıklı yazı kaleme aldı…

Nesrin Öztürk Salgar’dan “Allah Rızası İçin Bir Tık”

Dilencilik olgusu; yoksulluk, göç, kentleşme gibi birçok konu etrafında ele alınmakta ve  geçmişten günümüze her toplumda var olmaktadır.

DİLENCİ NE DEMEK?

Başkalarına el açan, geçimini dilenerek sağlayan, yokluktan yoksulluktan sürekli yakınan, bir şeyi arsızca ve ısrarla isteyen ve yoksul olmadığı halde kendisini yoksul gibi göstererek ihtiyaç duyduğu her şeyi elde etmek için dilenmeyi kendine hayat tarzı olarak benimsemiş ve ekonomik olarak durumu iyi olanlardan söz ya da davranışlarla para ve eşya isteyen kişiler olarak tanımlanmaktadır.

DİLENCİLİK NEDİR?

Dilencilerin yaptıkları bu eylemde dilenciliktir.

İNTERNETLE ORTAYA ÇIKAN YENİMEDYANIN DİLENCİLİKLE NE İLGİSİ VAR?

Dilencilik olgusunun gelişen internet teknolojisiyle birlikte kamusal alandan (Sokak ve caddeler, cami önleri ve mezarlıklar, tren istasyonları, otogarlar ve otobüsler, evler ve işyerleri, üst veya alt geçitler) internet mecrasına taşınmıştır. Yeni medyanın sosyal platformları olan; TikTok, Instagram ve Youtube gibi canlı yayın yapılan platformlarında deli taklidi yaparak, ağlayarak veya sadece bağırarak izler kitleden hediye adı altında para talep edilmektedir. Sıradan insanın görünür olabilmek adına hiçbir içerik üretimi olmayan yayınlar ile sadece para kazanmak için insanlara yalvarmaları sanal dilenciliği ortaya çıkarmıştır. Hatta sanal dünyanın bu uygulamasına şöhretli insanlar da dâhil olmaya başlamıştır. Böylece e-dilencilik, internet dilenciliği veya sosyal medya dilenciliği gibi kavramlar ortaya çıkmıştır

Duş yayını yapan ‘icardi97’ adlı kullanıcı duş altında “Abilerim, ablalarım. 32 Türk kahvesi gelse yumurtayı kafamda kırarım, Abim, ablam hadi! 433 kişiyiz”.

Saatlerce dans eden ‘Çılgınfamily’ adlı kullanıcı, yayında sürekli yalvaran ‘kemoli98’ adlı kullanıcı canlı yayında sürekli olarak hediye talep etmekte sadece gelen yorumları okumaktadır. “Levent Yavan”  adlı içerik üreticisi “azize teyze” adlı başka bir TikTok kullanıcısının taklidini yaparak canlı yayın yapmakta ve saatlerce kendisini şekilden şekille sokarak, anlamsız hareketler, anlamsız cümleler sarf etmektedir. Ağzında emzik ile saatlerce yayın yapan adam senide unutmadım. Örnekler o kadar fazla sadece rastgele canlı yayın takibinde karşıma çıkanlar bunlar… Kamusal alan dilenciliğinde kullanılan stratejiler ve üsluplar büyük oranda sanal âlemde de varlığını sürdürmektedir.

NEDEN BU FÜTURSUZ DAVRANIŞLAR?

TikTok’ta gerçek paralarla alınan hediyeler ve jetonlar canlı yayında kullanıcıların isteği doğrultusunda izler kitle tarafından hediye olarak gönderilmekte beğeni ve ekran tıklamalarıyla para kazanılmaktadır. Bu nedenle TikTok mecrasında canlı yayın açan bireyler “Ne olur hediye gönderin, Allah rızası için beğenin, gül gönderin, yat, hediye gönderin”  sözlerini sürekli sarf etmektedir. Bu hediyeler 10 kuruştan başlayıp 3000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Popüler bir TikTok canlı yayıncısının tek canlı yayında kazandığı para 400 TL ile 4000 TL arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Haber Merkezi / Büyük Sivas Haber


YORUM YAP