Değerli Büyük Sivas Okuyucuları,
Sisam olarak üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Anholt Kent Markalaşması Altıgeni ile Sivas İlinin Analizi çalışmamızı bir yazı dizisi olarak sizinle paylaşacağımızı ifade etmiştik.
Hatırlatma olması amacıyla Anholt Kent Markalaşması Altıgenini yeniden tanımlayalım. Anholt’un Kent Markalaşması Altıgeni, birbirleri ile kesişim içerisinde olan altı temel alan üzerinden kentin marka değerinin, o şehirde yaşayanlar tarafından algılanmasını referans alan bir çalışmadır. Bu alanlar Duruş, Çevre, Potansiyel, Altyapı,Canlı Şehir Hayatı, ve Halk’tır. Önceki yazılarımızda “DURUŞ”,“ÇEVRE” ve”POTANSİYEL” temel alanlarını değerlendirmiştik. Kısa bir aradan sonra bugün sizlerle bir diğer temel alan olan ”ALTYAPI” üzerinde duracağız.
Altyapı, kentin temel kalitesine ilişkin algılamayı yansıtır. Kentte yaşamayı istemeyi düşündürecek şeylerin ne olduğu, ne kadar tatmin edici olduğu bu başlık dâhilinde incelenir. Marka kent iddiasında olan bir kentte, halkın hayatını kolaylaştıran standartların yüksek olması gerektiği açıktır.
ALTYAPI ile ilgili olarak diğer temel alanlarda olduğu gibi Sivas halkına 5 adet soru sorduk:
S.4.1. Sivas’ın altyapıdaki yeterliliği nasıl? (İçme suyu, Kanalizasyon, Doğalgaz,
Elektrik, Telekomünikasyon vb.)
Sivas halkı ile 2010 ve 2014 yıllarındaki araştırmalarımızda yeterlilik oranı %50’lerin üzerinde iken 2017 yılındaki son araştırmamızda yeterlilik oranında düşüş görülmüştür. Yapılan imar revizyonunu hesaba katarsak büyüyen şehre karşılık altyapı hizmetlerinin aynı hızda gelişmediğini söyleyebiliriz.
S.4.2. Temel ihtiyaçlar açısından Sivas’ın genel fiyat seviyesi nasıldır?
Kentte yaşamayı arzu edilir hale getiren konulardan birisi de genel fiyatlar seviyesidir. Sanayinin iyi durumda olmadığı kısacası üretimin yeterli olmadığı bir kentte fiyatlar seviyesinin de halktaki algılamasının çok iyi olması beklenemezdi. Buna rağmen ilk iki çalışmaya nispeten olumlu bakanların oranında bir yükseliş görülmektedir..
S.4.3. Sivas’ın üstyapıdaki yeterliliği nasıl?
Kentin altyapısı kadar üstyapıdaki hizmet birimleri veya ihtiyaçlarını giderebileceği merkezler de büyük önem taşımaktadır. Sivas’ın bu durumu kent sakinleri tarafından 2010 ve 2014’te %54,5 ila %70 oranında olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Son çalışmada bu durum tersine dönmeye başlamış olsa da kent merkezinin küçük olmasına, birçok yere yürüyerek gidilebilmesine rağmen insanların toplu taşıma hizmetlerini yetersiz görmeleri yetkililer için düşündürücü olmalıdır.
S.4.4. Sağlık hizmetlerinin yeterliliği nasıl?
Hizmet kurumları arasında sağlık sektörünün ayrı ele alınması uygun görülmüştür. Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesine ait bir Araştırma ve Uygulama Hastanesinin olması, Yeni Numune Hastanesinin devreye girmesi, Özel hastanelerin varlığı, mahallelerdeki Aile Sağlık Merkezlerinin çokluğu sağlık hizmetlerinin yeterli algılanmasını her üç çalışmada da sağlamıştır.
S.4.5. Kentin imar planının verimliliği ve uygulama yeterliliği nasıl?
Altyapı başlıklı soruların cevap ortalamaları.
Tüm bu unsurlara verilen 5’li cevaplar negatif değerlerden pozitif değerlere göre değerlendirildiğinde (-2,-1,0,1,2 şeklinde) tüm cevapların ortalaması
2010 Arş. -0,2 2014 Arş.-0,2 2017 -0,1
olarak çıkmıştır. Altyapı uzun vadede gerçekleşen bir hizmet olduğu için ilk iki çalışmada
parametrelerin aynı çıkması oldukça doğaldır.2017 çalışmasında ise pozitif yöne doğru yöneldiği görülmüştür. Tekrar buluşmak ümidiyle…
Kalın sağlıcakla…