DOLAR 35,2256 % 0.14
EURO 36,7348 % 0.13
STERLIN 44,3092 % 0.25
FRANG 39,0416 % -0.22
ALTIN 2.963,83 % -0,47
BITCOIN 94.361,16 -1.453

Arkeoloji Kulubü Farabi Gençlik Merkezi ile Çekim ve Etkinlik Gerçekleştirdi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Arkeoloji Kulubü Farabi Gençlik Merkezi ile Çekim ve Etkinlik Gerçekleştirdi



Arkeoloji Kulübü Farabi Gençlik Merkezinin “Öğrenci Toplulukları Çekim Alanımızda” isimli projesi kapsamında Sivas Arkeoloji Müzesinde kulübümü ve müzenin tanıtımı için çekim gerçekleştirildi.

Arkeoloji Kulubü Farabi Gençlik Merkezi ile Çekim ve Etkinlik Gerçekleştirdi

Çekimde Kulüp Başkanı Mücahit Enes KAYA müze ile ilgili ve içinde teşhirde bulunan eserler hakkında bilgiler verdi.

Kaya “1899 yılında dönemin valisi Reşit Akif Paşa tarafından kurulmuştur. 2009 yılında Kültür ve Turizim Bakanlığının çalışmasıyla müze olarak açılmıştır. Müzede kronolojik bir sergileme olup  9-2 milyon yıl öncesine tarihlenen at, gergedan , zürafa fosilleri, Kalkolitik çağ eserleri (MÖ. 5500-3000), Erken Tunç Çağı (MÖ.3000-2000) Kayalıpınar ve Sarissa yerleşimlerinden bilinen Hitit ve Geç Hitit dönemi eserleri,Bizans-Roma, Selçuklu ve Osmanlı eserleri sergilenmektedir. ” ifadelerine yer verdi

Kulüpleri hakkında da bilgi veren Kaya ” Kulübümüz 2018 yılında yapılan seçim sonrasında yönetim değişikliği yapılmış olup ilk çalışmalarımız konferanslar olarak Elbistan Karahöyük, Katar, Sirkeli ve Tepebağ höyükte yapilan arkeolojik araştırmalar üzerine olmuştur. Sarissa yerleşimine teknik gezi  ve doğa yürüyüşleri yapılmıştır.” şeklinde konuştu.

Kulüp logomuzda bulunan Hurri ve Şerri eseri hakkında bilgi verilmiştir. ” Altınyayla Kuşaklı (Sarissa) yerleşiminde yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu ele geçen Hurri ve Şerri riton kap Mö. 16. ve 12. yy arasına tarihlenir. Fırtına tanrısı Teşup’un arabasını çeken boğalardır. Bu denli güzel eserin arkeoloji müzemizde sergileniyor olması bir çok kişi tarafından görülmeye gelineceği kanısındayım.”

Okudukları bölüm hakkında ki yanlış düşünceden de bahseden Kaya “Arkeoloji denilince hemen insanların aklına definecilik gelmekte bu algı yanlıştır. Arkeoloji bir eseri sadece bulmak değil ayni şekilde o eseri korumaktır yerleşimleri saptayarak o alandaki tabakalaşmayı dönemlere göre ayırmak, bölgeler arası mimari farklılıkları incelemek, imparatorlukların nasil yıkıldığını öğrenme gibi bir çok amaçları vardır” şeklinde konuşulmuştur.

“Kültürel varlıkların korunması ve bir çok konuda kendimizi geliştirebilmemiz için çalışmalarımız devam edecektir. İl Kültür ve Turizim müdürlüğümüze , Arkeoloji Müzemize, Üniversitemiz rektörlüğüne, Bölüm hocalarımıza, Kulüp Yönetimime ve Farabi Gençlik Merkezine bu şekilde sesimizi duyurmamıza vesile olduğunuz için çok teşekkür ederiz.
Arkeoloji Bir sevdadır bizim etkinliklerimiz tüm halk açıktır. ” dedi.

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.