
Aşıklık geleneğinin en büyük temsilcilerinden birisi olan ve Kangal’ın Deliktaş köyünde mezarı bulunan Ruhsati Baba 14. Geleneksel Anma Festivalinde anıldı.
14. Geleneksel Aşık Ruhsati Baba Anma Festivali Düzenlendi
1832 yılında Sivas’ın Kangal ilçesi Deliktaş köyünde doğan ve ölüm tarihi olan 1911 yılına kadar aynı köyde hayatını sürdüren Aşık Ruhsati Baba’nın anısına bir araya gelen Deliktaş köylüler bugün bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.
Anadolu köylüsünün sorunlarını bütün çıplaklığı ile göz önüne sermesi, şiirlerine bu gücü vermesi ve özgü kişiliği ile tanınan Aşık Ruhsati Baba, Anadolu’da yetişmiş çok büyük bir halk ozanı olarak tarihte yerini koruyor.
Bu vesile ile Büyük Sivas Medya Grubu olarak tekrar Aşık Ruhsati Baba’ya Allah’tan rahmet diliyoruz…
Bu gönderiyi Instagram’da gör
AŞIK RUHSATİ
Aşık ruhsati 1832 yılında Sivas’ın Kangal ilçesi Deliktaş köyünde doğdu. 1911 yılında aynı köyde öldü. Taşlama ve güzellemeleriyle tanınır. Yoksul bir ailenin çocuğu. Dönemin koşulları ölçüsünde eğitim gördü. Değirmencilik, sıvacılık, kağnılarla tahıl taşımacılığı yaptı. Köy köy dolaşıp eğlence ve düğünlerde saz çalıp söyledi. 19’uncu yüzyıl halk ozanları içinde şiirinin gücü, kendine özgü kişiliği ve tavrıyla öne çıkar. Orta Anadolu köylüsünün sorunlarını, dünyasını bütün çıplaklığıyla yansıtır. 10 yıldır düzenlenen “Topraklar başına vay deli gönül” Kangal Festivali aşık Ruhsati’yi anma etkinlikleri büyük halk ozanı Ruhsati’nin mezarının da bulunduğu Kangal’ın Deliktaş köyünde gerçekleşiyor.
Büyük Sivas Haber