TSO Başkanı Eken; “Aynı gemideyiz, batarsak birlikte batarız. Reel sektörü destekleyin”
“Aynı Gemideyiz, Batarsak Birlikte Batarız”
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, TSO olarak tüccar ve sanayicilerin her zaman yanında olduklarını belirtip, bankaları reel sektörü desteklemeye davet etti.
Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, geçtiğimiz gün TSO Meclis Toplantı Salonu´nda ilimizde hizmet veren barkaların şube müdürleri, bölge müdürleri ve TSO üyeleriyle bir araya geldi.
Bankacılık sektöründe yaşanan sorunların masaya yatırıldığı toplantıda söz alan Eken, Türkiye ekonomisi ve üretim koşullarının zor bir sınavdan geçtiğini belirterek, bankaların reel sektörü desteklemesi gerektiğini açıkladı.
Türkiye´nin kenetlendiği bir dönemde tüccar ve sanayicilerin yüksek miktar ödemelerinde eksik kalan küçük tutarlar için o güne özel kredi tahsisi yapılmasını istediklerini kaydeden Eken, bankalarını işbirliğine davet etti.
“Hiçbir tüccarımın çekinin yazılmasına razı değiliz. Hepimiz aynı ülkede ve aynı gemideyiz. Gemi su aldığı zaman hepimiz batarız. Gün bir olma ve diri olma zamanıdır. He zamankinden daha fazla sizleri işbirliği ve güç birliğine davet ediyorum” diyen Eken, bankacılık sektöründe yaşanan sorunlar hakkında bilgilendirme yaptı.
TSO´nun 5 bin üye ile sorunlar ve talepler üzerine anket düzenlediğini de kaydeden Eken, ankette yer alan 16 maddelik sorun ve taleplerin bankalar tarafından düzeltilmesini istedi.
Eken, “İçerisinde bulunduğumuz ekonomik gelişmeler, iş dünyamızı ve finans sektörünü yakından ilgilendirmektedir. Yapılan araştırmalar finansmana erişim konusunun, KOBİ´ler açısından daha da büyük bir sorun teşkil ettiğine işaret ediyor. Bu zorlu sürecin kilidini açacak olan en güçlü faktör, bankacılık sektörü başta olmak üzere tüm kesimler olarak ölçülü ve sınırlı kaynakları ne kadar doğru, ne kadar nitelikli ve ne kadar verimli kullanmış olduğumuzdur. Tam da bu noktada ekonomimize yönelik küresel saldırılar karşısında hükümetimizin aldığı önemleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz.” dedi.
“TOPYEKÜN MÜCADELE EDELİM”
Finans, üretim ve ticaret yapan tüm sektörleri topyekûn mücadele etmeye çağıran Başkan Eken, “Döviz kuru üzerinden yapılan saldırılara bağlı olarak artan enflasyonun piyasaları sıkıntıya düşürdüğünü biliyoruz. Enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadeledir. Türk özel sektörü, devletimizle birlikte topyekûn bir duruş sergileyecek, elini taşın altına koyacaktır. Bizlerde Sivas Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu milli hareketin içerisinde yer alıp üyelerimizle birlikte topyekûn mücadele edeceğiz. Hep birlikte büyümek, hedeflerimize ulaşmak için sizlerin de elinin taşın altında görmek istiyoruz.”
“DİKKAT! AYNI GEMİDEYİZ”
Bankaları sadece iyi gün dostu olarak görmek istemediklerini kaydeden Eken, sert rüzgarlarda da yanında olmalarını istedi ve şöyle devam etti: “Bölgenin ve ilimizin kalkınması işletmelerimizin yatırımlarını sürdürmesi ve yeni yatırımların geliştirilmesi ile sağlanacaktır. Bunun için yatırım yapan, istihdam sağlayan işletmelerimizin desteklenmesi gerekmektedir. İşletmeler açısından da finansmana erişim sorunu oldukça kritik ve önemli bir sorun. Bu sorunun çözümünde biz yerel kurumların yanında bankalarımız ve birliğimizin de önemli katkılarına ve işbirliğine ihtiyacımız vardır. Çünkü hepimiz aynı ülkede ve aynı gemideyiz. Gemi su aldığı zaman, hepimiz batıyoruz. Özellikle bu coğrafyada güçlü olmamız için daha çok çalışıp, daha çok üretmemiz ve bir birimize destek vermeliyiz. Her zamankin den daha fazla sizleri işbirliği ve güç birliğine davet ediyorum.” (Hakikat)
İŞTE 16 MADDELİK TALEP;
- Mevduat faizi ile kredi faizi oranları arasında ki marjın yüksek tutulması
2. Teminat mektubu komisyon Oran´ın %1 den %3 e yükselmesi
3. Sivas´taki bir bankanın kredi faiz oranı ile aynı bankanın başka ildeki şubesinin kredi faiz oranlarının aynı olmaması
4. Bankalarca yaptırılan ekspertizlerde gayrimenkul değerleri çok düşük çıkmaktadır. Bu değerlerin rayiç değerlere çekilmesi
5. Firmalar ve Bankalar arasındaki ilişkilerin ve bilgilerin mahremiyeti
6. Verilen teminatların riskin tamamı kapanmadan çözülmemesi
7. Pos cihazlarından alınan komisyon ücretlerinin yüksek olması
8. Müşteri kredi limitlerinin sürekli negatif yönde güncellenmesi
9. Şubelerin sorumluluk almayarak işlerini Genel Müdürlüğe yönlendirmeleri
10. Kredi kullanımında bankada sigorta yaptırmaya mecbur tutulması
11. Konut kredilerinin müteahhitlerin desteği de alınarak uygun bir orana çekilmesi ve kampanya yapılması talep edilmektedir.
12. Tarımsal kredi kullanımında güçlük çekilmesi
13. Banka Müşteri temsilcilerinin firmalara kredi seçenekleri hakkında yeterli bilgi verilmemesi.
14. Bankaların firma istihbaratlarını daha özen göstererek yapmaları ve firma çeklerini kabul etmede biraz daha esnek davranmaları.
15. Tüm üyelerimizin ve özellikle sanayicilerimizin banka ile olan işlemlerinde zaman kaybı yaşanması.
16. Banka çalışanlarının ticari müşterilerine karşı daha özenli davranmaları.
Büyük Sivas Haber