DOLAR 35,2293 % 0.13
EURO 36,7444 % 0.15
STERLIN 44,3324 % 0.25
FRANG 39,0482 % -0.25
ALTIN 2.962,33 % -0,52
BITCOIN 94.255,39 -1.626

Az gelişmiş iller 3 aşamalı stratejiyle kalkındırılacak

Yayınlanma Tarihi : Google News
Az gelişmiş iller 3 aşamalı stratejiyle kalkındırılacak



Türkiye, 2024-2028 dönemi için hazırlanan “Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi” raporuyla, kalkınma odaklı kapsamlı bir stratejiye odaklanıyor.

Az gelişmiş iller 3 aşamalı stratejiyle kalkındırılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan rapor, 81 ilde ekonomik canlılığın artırılması ve ülke genelinde dengeli bir kalkınmanın sağlanmasını hedefliyor. Özellikle az gelişmiş illerin desteklenmesi ve yerel ekonomilerin güçlendirilmesi için üç aşamalı bir kalkınma planı uygulanacak.

Türkiye’nin Küresel İli İstanbul

Hazırlanan raporda, iller farklı kalkınma tipolojilerine göre sınıflandırıldı. Türkiye’nin “küresel il” statüsündeki tek şehri İstanbul olarak belirlendi. Bununla birlikte, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli’nin bu statüyü kazanma potansiyeline sahip olduğu vurgulandı. Bu iller için özel bölgesel stratejiler geliştirilecek.

Az Gelişmiş İller Kalkındırılacak

Raporda, görece az gelişmiş ve gayrisafi yurt içi hasılaya katkısı düşük illerin kalkındırılması hedefleniyor. Bu kapsamda Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Muş, Bingöl, Bayburt ve Gümüşhane gibi iller, “öncelikli dönüşüm illeri” olarak belirlendi. Bu illerde ekonomik büyümenin hızlandırılması için yenilikçi ve bölgeye özgü kalkınma programları devreye alınacak.

Stratejik Kategoriler Belirlendi

Türkiye haritası üzerinde oluşturulan mekânsal grafikte, iller farklı kategorilere ayrıldı. Bu kategoriler arasında “bölgesel merkezler”, “gelişen yerel ekonomiler”, “küresel il”, “potansiyel küresel il”, “rekabetçi iller”, “potansiyel rekabetçi iller”, “rekabet nüvesi iller” ve “afet sonrası ihya illeri” yer aldı.

Üç Aşamalı Kalkınma Planı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı üç aşamalı strateji şu şekilde sıralanıyor:

  1. Altyapının Güçlendirilmesi: Ulaşım, enerji ve iletişim gibi temel altyapılar geliştirilecek.
  2. Yerel Ekonomilerin Canlandırılması: Bölgenin potansiyeline uygun sektörlere yönelik destekler sağlanacak.
  3. Sosyal Refahın Artırılması: Eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerin kalitesi yükseltilecek.

Bu kapsamda, özellikle az gelişmiş bölgelerde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Yeni Stratejiler Devreye Alınıyor

Bölgesel farklılıkların azaltılması ve Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunacak dinamik bir yapı oluşturulması için bu stratejiler, 2024-2028 döneminde uygulamaya konulacak.

Haber Merkezi

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP