DOLAR 34,7264 % 0.07
EURO 36,5792 % -0.51
STERLIN 44,0680 % -0.48
FRANG 39,2566 % -0.42
ALTIN 2.928,03 % -1,14
BITCOIN 96.225,64 -0.173

Bakan Işıkhan’dan milyonları rahatlatan asgari ücret açıklaması!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bakan Işıkhan’dan milyonları rahatlatan asgari ücret açıklaması!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık tarihinde ilk toplantısını gerçekleştirecek. Milyonları ilgilendiren karar öncesi nefesler tutuldu.

Bakan Işıkhan’dan milyonları rahatlatan asgari ücret açıklaması!

Yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağını merak eden vatandaşlar enflasyonun üzerinde mi yoksa hedeflenen enflasyon hedefine göre mi bir zam alacaklarının sorusunun cevabı arıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret ve çalışma hayatına yönelik açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca vatandaş bunu bekliyor! Yeni yıla artık sayılı gün kala asgari ücret için bekleyiş de sürüyor. Birçok vatandaşı doğrudan birçok vatandaşı da dolaylı olarak etkileyen asgari ücret için açıklamalar peş peşe geliyor. İşçi, işveren ve hükümetin tek masada bulaşacağı 10 Aralık öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi’ye konuşan Bakan Işıkhan, asgari ücretin görüşmelerinde hem işverenin hem de işçinin dikkat alındığının altını çizerek bir kez daha ‘vatandaşı enflasyona ezdirmeme’ yaklaşımını hatırlattı.

Bakan Işıkhan, komisyonun 10 Aralık tarihinde toplanacağını belirterek, “Yine vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyecek bir tutar ile işçilerimiz ve işverenlerimizin maksimum faydasına olacak ortak bir rakam olması için gayret edeceğiz” dedi.

ASGARİ ÜCRET YILLARA GÖRE NE KADAR ARTTI?

2024 yılında asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapıldığını belirten Bakan Işıkhan, asgari ücretin yıllara göre artışını şu sözlerle anlattı:

“2024 yılı Ocak-Aralık dönemi için uygulanacak asgari ücret net 17.002,12 TL olarak belirlemiştik. Böylece, bir önceki döneme göre net asgari ücrette yüzde 49 oranında artış yapılmış oldu. 2002 yılında 184,25 TL olan net asgari ücret, 2024 yılında 17.002,12 TL oldu. Bu sürede, net asgari ücret, 2002 yılına göre 2024 yılında nominal olarak 92 kata kadar yükseltildi.

Bu kapsamda, net asgari ücrette, 2002 yılına göre 2024 yılında reel olarak yüzde 309’luk artış gerçekleştirildi. Ekim 2024 itibariyle 2002 yılına göre 2024 yılında reel olarak yüzde 212’lik artış gerçekleştirildi”

Son 3 yıldır asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapıldığını aktaran Bakan Işıkhan, istihdam ve sosyal güvenlik prim destekleriyle işçilerin desteklendiğini, sonuçlarına göre değişiklikler yapılarak etkinliğinin artırıldığının altını çizdi.

YENİ ÇALIŞMA MODELİ Mİ GELİYOR?

Bakan Işıkhan, çalışma modellerinde yeni nesil olarak hem Türkiye’de hem dünyada değişimler olduğunun altını çizerek, yeni yöntemlerin geliştirilmeye çalışıldığını belirtti. Bakan Işıkhan, başka ülkelerde olan “Sıfır Saat Sözleşmeler Mikro İşler (Mini Jobs), Faaliyet Bazlı Çalışma Serbest Çalışma ve Dijital Platform Çalışması” gibi yöntemlerin incelendiğini vurguladı.

Bakan Işıkhan, özelikle kadın, genç ve engelli vatandaşlar için yeni nesil çalışma modellerinin üzerinde durulduğunu belirterek, “Söz konusu modelleri geliştirirken işçi haklarından geri adım atılmayacak olup işçi ve işverenlerimizin mutabakatını arayacağız. Modellerin güvenceli olması da kesinlikle dikkat edeceğimiz bir husus. Her konuda olduğu gibi burada da sosyal diyalog mekanizmalarını en doğru şekilde işleteceğiz” dedi.

Vergi ve diğer alanlarda istisna ve muafiyetlerin daraltılması konusunda ekonomi yönetimi tarafından sıklıkla yapılan açıklamalara yönelik değerlendirmelerde bulunan Işıkhan, desteklerin birkaç kanaldan olumlu etki yaptığını; zaman zaman gözden geçirilerek, değişikliklerle etkinliğinin artırıldığını vurguladı ve, “Kayıtlı istihdamın artırılması, gönüllü uyumun ve düzenli prim ödeme kültürünün yaygınlaştırılması, kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının artırılması ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması gibi amaçlarla çeşitli sigorta primi teşvikleri uyguluyoruz” sözlerini kullandı.

Vergi ve diğer alanlarda istisna ve muafiyetlerin daraltılması konusunda ekonomi yönetimi tarafından sıklıkla yapılan açıklamalara yönelik değerlendirmelerde bulunan Işıkhan, desteklerin birkaç kanaldan olumlu etki yaptığını; zaman zaman gözden geçirilerek, değişikliklerle etkinliğinin artırıldığını vurguladı ve, “Kayıtlı istihdamın artırılması, gönüllü uyumun ve düzenli prim ödeme kültürünün yaygınlaştırılması, kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının artırılması ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması gibi amaçlarla çeşitli sigorta primi teşvikleri uyguluyoruz” sözlerini kullandı. (Haber Merkezi)

Sivas Haber– Sivas Haberler


YORUM YAP