Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kilis’te eğitim yöneticileri ve öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye´de öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 36´den 25´e, ortaöğretimde ise 25´ten 20´ye düştüğünü söyledi. Kilis´te de ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrencinin 28´den 20´ye, ortaöğretimde de 18´den 13´e düştüğünü aktaran Yılmaz, kentte 2002 yılında 945 derslik bulunurken bugün bin 800´ün üzerinde derslik olduğunu belirtti. Öğretmen sayısının da binden 2 binin üzerine çıkarıldığına dikkati çeken Bakan Yılmaz, “Kilis´e 80 yılda yapılan derslik kadar derslik yaptık.” ifadesini kullandı.
Geçen yıl 50 bin öğretmen atamasını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yılmaz, “Yaklaşık 40 bin küsurat da açık kalmıştı. Onu da şimdi tamamlayacağız. 20 bin öğretmen alımının duyurusunu yaptık.10 bin öğretmeni de Cumhurbaşkanımız açıkladı. Ağustos´tan sonra inşallah 30 bin alacağız. Sadece iki yılda atadığımız öğretmen 80 bin. 80 bin rakamı bazı ülkelerin tüm kamu personelinin sayısına eşittir, denktir, bazı yerde büyüktür.” diye konuştu. Bütçenin yüzde 20´sini eğitime ayırdıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: “2002´de bu rakam yüzde 10´du, 11 milyar lira. Şimdi 122 milyar lira ayırıyoruz. Eğitim önemli. OECD ülkeleri, kalkınmış ülkeler, bütçelerinin, milli gelirlerinin yüzde 5,2´sini ayırıyor. Biz milli gelirin 5,8´ini ayırıyoruz. Onlardan çok daha iyi bir kaynak ayırıyoruz. Eğitim bu ülkenin en öncelikli konusu. Eğitime önem verirseniz her şeye önem verirsiniz demektir. Eğitim bütün kurumların ve vatandaşın önceliği. Eğitimi çözersek her şeyi çözmüşüz demektir. Ülkemizde şu an gördüğümüz sıkıntıların temelinde eğitim vardır. Allah´a hamdolsun geçmişe kıyasla iyi bir yolda gidiyoruz.”
“Çocuğumuzu bilgi hamalı yapmayalım istiyoruz”
Bakan Yılmaz, okul kitaplarının ücretsiz dağıtılmasından taşımalı eğitimin ücretsiz sunulmasına, öğrencilere ücretsiz tablet, bilgisayar verilmesine kadar eğitimde yapılan çalışmalara işaret etti. Ülke genelinde 80 binin üzerindeki engelliyi okula taşıdıklarını, 13 binin üzerindeki çocuğun evine de öğretmen gönderdiklerini belirten Yılmaz, uzun dönem hastanede kalacak çocuklar için de sınıflar açtıklarını söyledi. Müfredatı da güncellediklerini belirten Yılmaz, “İstiyoruz ki kendi hayatına pozitif katkılarda bulunacak hususlar olsun, gereksiz, lüzumsuz şeyler olmasın. Bilgi hamalı yapmayalım çocuğumuzu. Onları da dışarı çıkartalım. Onun da son aşamasına geldik. Muhtemelen önümüzdeki yıl 1, 5 ve 9. sınıflar yeni müfredatı almaya başlayacak.” diye konuştu.