DOLAR 34,1003 % 0.22
EURO 37,9557 % 0.21
STERLIN 44,9254 % -0.04
FRANG 40,2776 % 0.11
ALTIN 2.814,79 % -0,37
BITCOIN 60.408,00 4.189

Balık Ölümleri Şimdilik “Faili Meçhul”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Balık Ölümleri Şimdilik “Faili Meçhul”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas’taki Fırat Nehri’nin kolu olan Tohma Çayı’nda yaşanan balık ölümlerini Meclis gündemine taşıdı.

Balık Ölümleri Şimdilik “Faili Meçhul”

Çevre Bakanı, nehre atıksu ya da kirletici deşarjı tespit edemedi, ekili dikili arazilerdeki ilaç ve gübrelemeye ilişkin şüphe olduğunu söyleyip sorumluluğu Tarım Bakanlığı’na attı.

CHP’li Karasu, “Olan doğaya oluyor, olan vatandaşa oluyor. Bakanlığı sorumluluğa davet ediyorum” dedi.

Geçen Haziran ayında Fırat Nehri’nin kolu olan Tohma Çayı’nda yaşanan balık ölümleri faili meçhul kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, bakanlıkları sorumluluğa davet etti.
Geçen Haziran ayında Tohma Çayı’nda toplu olarak balık ölümleri yaşandı. Sivas’ın Gürün ilçesinde geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan vatandaşları tedirgin eden bu gelişmeyle ilgili olarak yetkililer tarafından numuneler alındı, Gürün Kaymakamlığı da bir duyuru yayımlayarak testler sonuçlanıncaya kadar vatandaşların suya temas etmemeleri, balık tutmamaları, hayvan sulamamaları konularında hassasiyet gösterilmesini istedi. CHP’li Karasu da konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karasu’nun verdiği soru önergesine yanıtta, Tohma Çayı’ndaki balık ölümleri ihbarı üzerine Sivas İl Müdürlğü’nce incelemeler yapıldığını belirtti. Bakan Kurum’un açıklaması şöyle:
“Söz konusu nehre atıksu ya da kirletici deşarjı yapan herhangi bir işletme tespit edilememiştir. Nehirde gerçekleşen balık ölümlerinin sebebinin belirlenebilmesi amacıyla nehir boyunca incelemeler yapılmış ancak herhangi bir kirlilik kaynağı tespit edilememiştir. Nehir çevresinde nehir suyunu kirletecek ve balık ölümlerine sebep olabilecek herhangi bir kaynakta (tesis, işletme, maden ocağı vb) bulunmamaktadır. Yalnızca nehir boyunca etkili ve dikili tarım arazileri bulunmaktadır. Tarım arazilerinde yapılan ilaç ve gübreleme sonrasında, bu ilaç ve gübrelerin nehir suyuna karışması ile balık ölümlerinin gerçekleşebileceği şüphesi oluşmuştur. Bunun tespitinin de Sivas Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce alınan su ve ölü balık numunelerinin analiz sonuçlarında ortaya çıkacaktır”

TARIM BAKANI BEKLENİYOR
Çayda meydana gelen toplu balık ölümleri ve diğer canlıların telef olması konusunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya da soru önergesi veren ve ölümlerin arkasındaki nedenleri soran Karasu’nun önergesi henüz yanıtlanmadı.

Sivas Haber– Sivas Haberler

YORUM YAP