
Sayıştay’ın 2023 yılına ait denetim raporunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) birçok alanda usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Rapora göre 137 ayrı başlık altında usulsüz uygulama belirlendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde 137 usulsüzlük tespit edildi
Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan raporda, özellikle yapım ihalelerinde sistematik hale gelen usulsüzlükler dikkat çekti. Rapora göre, bazı yapım işlerinin birden fazla ihaleye bölünerek tamamlatıldığı, geçici kabul yapılmadan işletmeye açılan projelerin olduğu, yüklenici firmalara yüksek fiyat teklif edilen işlerde aşırı iş artışı sağlanırken düşük bedelli işlerin ya hiç yapılmadığı ya da sınırlı ölçüde tamamlandığı kaydedildi.
Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı’nın yaptığı bazı ihalelerde hatalı uygulamalar tespit edildi. Ayrıca, tarihi ve kentsel sit alanlarında izinsiz yapıların inşa edildiği, kamuya ait araçların trafik tescil ve envanter kayıtlarının birbirini tutmadığı, bazı projelerin danışmanlık hizmeti alınarak hazırlanmasına rağmen kullanılmadığı belirtildi.
Sayıştay raporunda, danışmanlık ve hizmet alımı ihalelerinde mevzuata aykırı işlemler yapıldığı, kültürel etkinlikler kapsamında yapılan torba ihalelerde kamu ihale mevzuatının dikkate alınmadığı ifade edildi. Ayrıca bazı iştirak şirketlerden doğrudan temin yoluyla personel hizmeti alındığı ve bu durumun çalışanlar arasında mali-sosyal hak dengesizliğine yol açtığı vurgulandı.
Tarihi alanlar usulsüz şekilde kullandırıldı
Raporda, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu ve Yerebatan Sarnıcı’nın da mevzuata aykırı biçimde kullandırıldığı belirtildi. Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nun ecrimisil karşılığı kullandırıldığı, bu yöntemin taşınmazın sürekli işgaline zemin hazırladığı kaydedildi. Yerebatan Sarnıcı’nın ise 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na aykırı şekilde 51/g maddesine göre pazarlık usulüyle kiraya verildiği açıklandı.
Park, meydan ve taksi durakları da raporda yer aldı
Kamuya açık alanlar arasında sayılan meydan, yol ve park gibi bölgelerde yer alan 84 taksi durağının ruhsatsız ve bedelsiz olarak kullandırıldığı tespit edildi. Ayrıca, yeşil alan ve park olarak ayrılan bazı taşınmazların özel siteler tarafından işgal edildiği ve bu işgallere göz yumulduğu belirtildi.
Sayıştay denetçileri, kiraya verilen taşınmazların sigortalarının yapılmadığını, kira bedellerinin güncel rayiç bedellere göre yenilenmediğini ve alacakların tahsilinde aksaklıklar yaşandığını da raporlarına yansıttı. Toplu taşıma hizmetlerinin ise ihalesiz şekilde özel halk otobüsü ve ulaşım şirketlerine verildiği, İstanbulkart kullanımında denetim eksiklikleri olduğu vurgulandı.
Taşınmazlar yarı fiyatına verildi
Raporda yer alan bir diğer dikkat çekici bulgu ise trampa yoluyla yapılan taşınmaz devirlerine yönelik oldu. Eyüpsultan, Kadıköy, Büyükçekmece, Kartal, Pendik, Beşiktaş ve Kemerburgaz’da bulunan toplamda 61 bin 297 metrekarelik belediyeye ait taşınmazların, A.K. ve M.K. isimli kişilere meclis kararı olmaksızın verildiği belirtildi.
Sayıştay bu taşınmazlara biçilen değerlerin piyasa koşullarıyla bağdaşmadığını ve bedelin düşük tutulduğunu belirtti. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası’na yazı yazılarak İBB’nin belirlediği rayiç bedellerin doğruluğu sorgulandı. Gelen cevapta, belediyenin biçtiği değer ile gerçek piyasa değeri arasında ciddi fark olduğu belirtildi.
Satılamaz taşınmazlar satıldı
Raporda ayrıca park alanı olarak belirlenen bazı taşınmazların satılamayacağı halde mevzuata aykırı biçimde belediye şirketlerine satıldığı kaydedildi. Ayrıca hafriyat sahalarından elde edilen gelirlerin bazı ilçe belediyelerine usulsüz şekilde aktarıldığı, müze, çevre temizlik ve eğlence vergisi gibi kamu gelirlerinin dağıtımında da eksiklikler bulunduğu ifade edildi.
Haber Merkezi
Büyük Sivas Haber