DOLAR 35,5978 % 0.27
EURO 36,6792 % 0.49
STERLIN 43,4502 % 0.54
FRANG 38,9686 % 0.42
ALTIN 3.085,48 % 0,12
BITCOIN 101.878,37 -3.144

Canpolat, “İstihdam Hedefimiz 15 Bin Kişi”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Canpolat, “İstihdam Hedefimiz 15 Bin Kişi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan milli istihdam seferliği, ülke genelinde olduğu gibi Sivas’ta da sıkı bir çalışma yürütülüyor.

Bu kapsamda, Sivas’ta yürütülen istihdam seferberliği çalışmalarında neler yapıldığı, bugüne kadar kaç kişinin işe yerleştirildiği, kaç açık iş ilanının olduğu, devlet tarafından esnafa verilen teşvikler gibi birçok soruyu gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Sercan Çetinel sordu, Sivas Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürü Hikmet Canpolat cevapladı.

“ÜLKE GENELİ 2 MİLYON KİŞİYİ
İSTİHDAM ETME GAYRETİNDEYİZ”

Canpolat ilk olarak, milli istihdam seferberliği konusuna değindi. Türkiye genelinde 2 milyon kişiyi istihdam etme gayretinde olduklarını söyleyen Canpolat, şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu milli istihdam seferberliği var Türkiye genelinde. Türkiye genelinde 2 milyon kişiyi istihdam etmeye çalışıyoruz. Çünkü son dönemde Türkiye’nin içinden geçmiş olduğu çok ciddi sıkıntılar oldu malumunuz. Bu süreçler neticesinde de işsizlik rakamlarında beklenmeyen artışlar söz konusu oldu. Bu artışları biz minimize hale getirmek için hem Türkiye genelinde Bakanlık olarak hem de Sivas özelinde İl Müdürlüğü olarak özellikle Sayın Valimizin de koordinasyonunda, başkanlığında SGK İl Müdürümüzle, Sivas Sanayi İl Müdürlüğümüzle, Organize Sanayi İl Müdürlüğümüzle, Esnaf Sanatkarlar Odası ile beraber hep birlikte bu istihdam seferberliğini hayata geçirme arzusundayız, gayretindeyiz.”

“İŞÇİNİN SKG VE VERGİSİNİ
DEVLET ÖDÜYOR”

İşverenler için çok ciddi teşviklerin olduğunu vurgulayan İŞKUR İl Müdürü Canpolat, devlet tarafından sağlanan teşvikleri şöyle açıkladı:

“Burada ben birkaç teşviki de işverenlerimizin bilgisine sunmak istiyorum son derece önemli, verimli teşvikler var. Son gelen teşvik paketinde artı istihdam diye bir paketimiz yer alıyor. Bizim istihdam paketimiz teşvik paketimiz var. Aralık ayı sonu itibari ile işverenlerimizin sigortalı sayısının üzerine ilave olarak alacakları her bir kişi için, bu alacağı kişinin SGK primler ve vergilerini ki 773 TL’ye tekabül ediyor, devletimiz ödüyor. İşveren sadece bu kişiyle ilgili maaşını verecek bu birincisi. İki, geçmiş dönemde dört yıllık fakülte mezunu olup da bizim kanalımızla işe yerleşen kişilerin maaşlarının yüzde altmışını KOSGEP karşılıyordu. Şuanda bunda da bir esneme oldu ve iki yıllık mezun kardeşlerimizin yani önlisans mezunu kardeşlerimizin de bu durum istifadelerine sunuldu. Şuanda bir işveren Aralık ayı sonu itibari ile çalıştırdığı sigortalı sayı kişisine ilave olarak almış olduğu her bir kişi için sigorta primi ve vergilerini ödemiyor. 773 TL’yi devlet ödüyor. Onun üzerine almış istihdam etmiş olduğu kişi önlisans veya lisans mezunu ise ve o iş yerinde ilk defa işe başlıyor ise bu kişinin de ayrıca maaşının yüzde altmışını KOSGEP destekliyor. Yani bir işveren bu nitelikte çalıştıracağı elemanın sadece maaşının yüzde kırkı ile ödemesin tamamlamış oluyor. Bu teşvikler 2017 yılının 12. Ayının sonuna kadar devam edecek. Bu bağlamda biz bütün işverenlerimizin maksimum düzeyde bu teşviklerden istifade etmelerini arzu ediyoruz.”

“MESLEK ÖĞRENENİN İLK 3 AY MAAŞI DEVLETTEN”

Birde tabi meslek edinme ile ilgili bizim kurumumuzun ciddi bir paketi var. İş başı eğitim diye bir istihdam modelimiz var bizim. Meslek öğrenmek isteyen kişiler işyerlerine müracaat ediyor göreve alındıklarında ilk üç ay bu kişilerin genel sağlık sigortalarını ve maaşlarını biz ödüyoruz devlet olarak. Yani maaşlarını biz ödüyoruz ama işverene çalışıyor. Yani eğitim sürecindeki giderlerini biz üstlenmiş oluyoruz. Ondan sonrada almış olduğu eleman sayısının işyerinden biz en az yüzde ellisini bizim ona verdiğimiz süre kadar istihdam etmesini istiyoruz. Tabi biz tamamını istihdam etmesini arzu ederiz aldığı kişilerin, mesela çok yakın bir geçmişte Sivas’ta bunun bir örneği yaşandı ESTAŞ diye bir firmamız var biliyorsunuz Sivas firmasıdır. Bu araç milleri kam mili dediğimiz düzeneği üreten bir açılım daha yapmış şimdi medikal alanına da girmiş oldu. Mesela orası geçen gün 130 kişinin seçmesini yaptı. Yakın bir gelecekte personel sayısını bin 500’e kadar çekme hedefi var.  Biz bütün firmalarımızın bu anlamda reaksiyon göstermesini Türkiye de şuan yaşanan sürece katkı sağlamasını gönülden arzu ediyoruz. Yani burada bizim kurumumuz, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sanayi Odası, Valilik, Belediye tamamı seferber olmuş durumda tamamı kurumsal seferberliğe biz iş verenlerimizin de biran önce dahil olmasını arzu ediyoruz. Yani muhakkak surette el birliği ile hareket etmemiz lazım ve memleketimizin istihdamını özellikle Sivasımızın istihdamını bu bağlamda harekete geçirme durumundayız.

İş başı eğitim programında şöyle bir durum var, işsizliğin tanımında geçmişe dönük olarak işsiz sayılabilmesi için en az 3 ay boyunca sigorta priminin yatmamış olması gerekiyor.  Bu işsizliğin tanımı. Dolayısıyla bizim burada ki yani İŞKUR’un havuzundan eleman temini yapması gerekiyor İşverenin. Birinci derecen yakınını bu programlardan faydalandırma durumu yok.

Şuanda da Sivas’ta Sayın Valimizin de dediği bir söz var Sivas’ta işsizlikten ziyade mesleksizlik problemi var. Yani insanlarımızı bizim meslek sahibi yapmamız lazım çünkü sanat altın bileziktir meslek olduğu zaman ona uygun işler bulunabilir çünkü mesleği olan kişilerin hem işe yerleşmeleri daha kolaydır hem de KOSGEP ile veya bizim koordinemizde yapılan girişimcilik faaliyetleri ile kendi işini kurması da söz konusu. Girişimcilik diye de bir başlığımız var bizim. KOSGEP ile birlikte yürüttüğümüz bir eğitim süreci var. Kısa bir eğitim süreci. Eğitim sürecinden sonra aldıkları girişimcilik belgesi ve bununla beraber hazırlayacakları bizim buradan danışmanlarımızın yardımlarıyla hazırlayacakları bir proje ile kendiişlerini de kurabilirler ki Sivas’ta bunun örnekleri de var. Biz zaman zaman açılışına gidiyoruz, bu girişim kanalı ile kendi işini kuranlarla görüşüyoruz.  Son derece memnunlar. Yani bir kişi iş kurmaya geçimini temin etmeye niyetlendiği taktirde bunun işini kuracağı hazırlık safhasında da biz varız. Hazırlık safhasını yaptırıyoruz. Hazırlık safhasını yaptığı süreçte yani girişimcilik kursunu aldığı süreçte tabiri caiz ise harçlığını devlet veriyor. Ondan sonra iş yerini kuracağı zaman projesini yaptıktan sonra teşvikini KOSGEP veriyor yine devlet veriyor. İş yerini kurdu diyelim, eleman istihdam edecek çalışan onu yapacağı zamanda iş başı eğitim programından faydalanabilir.

“6 BİN AÇIK İŞ İLANIMIZ VAR”

Sivas’ta İŞKUR aracılığı ile aranan işçi sayısına değinen Canpolat, “ Şuan güncel veri olarak, şu gün itibari ile 6 bin civarında açık iş var.” İfadelerini kullandı.

“YAKLAŞIK 6 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ”

Sayının tam net olmaması ile birlikte Sivas’ta Şubat ayı içerisinde istihdam sayısına değinen Canpolat, “Şubat ayı sonu itibari ile işe yerleştirilen sigorta girişi yapılmış kişi sayısı en son aldığımız veriyi söyleyeyim 5 bin 898 kişi olarak görülüyor” dedi

“İL DIŞINDAKİ SİVASLI İŞ ADAMLARINI

SİVAS’A YATIRIMA DAVET EDİYORUM”

Son olarak il dışındaki Sivaslı vatandaşlara seslenen İŞKUR İl Müdürü Hikmet Canpolat, sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Burada sizin vesileniz ile ben özellikle Sivas’ın il dışında İstanbul da veya Yurt dışında bulunan büyük firmalarına da ciddi bir davet yapmak istiyorum. Yani insanlar kendi memleketlerine katma değer üretmek mecburiyetinde. Bunlar doğdukları topraklara olan vefa borcudur. Dolayısıyla büyük firmaların muhakkak ki burada birer şubelerinin birer fabrikalarının olmasını arzu ediyoruz. Kendi memleketlerinde yoğun şekilde işveren olmalarını gönlümüz arzu ediyor. Yani burası onların doğduğu büyüdüğü bütün çevrelerinin hemşerilerinin olduğu bir bölge ve Sivas Türkiye’nin doğuya açılan kapısı, Batıya açılan kapısı bir taraftan. Burada tarihi alt yapısı kültürel alt yapısı zengin kültürel ve turizm noktasında potansiyeli var. Dolayısıyla burada Sivas’ın konjonktüre yapısı göz önüne alındığı zaman işsizlik diye bir problemin olmaması gerekiyor. Yani çevre illerden özellikle göç alması gereken bir il konumunda olmayı hak eden bir Sivas’ın göç veren veya işte işsizlik problemiyle uğraşan bir şehir olmasını gönlümüzde vicdanımızda kabul etmiyor. Bu bağlamda ben büyük firmaların özellikle buraya kendi memleketlerine yatırım yapmalarının çok önemli olduğu kanaatindeyim. İşverenlerimizin hakeza bu teşvik paketlerini önemsemeleri mali müşavirlerinin, muhasebecilerinin yoluyla bunların detaylarını öğrenmelerini şiddetle tavsiye ediyorum.

Yani şu dönem istihdam için işlerini büyütmeleri için hem finansal bazda hem de iş gücü bazında geliştirecekleri son derece uygun bir alan. Çünkü hükümetimizin baz aldığı Aralık ayı sonu sigortalı çalışan sayısı firmaların dip yaptığı sayı. Tabiri caizse en az çalışanlarının olduğu dönem. Şimdi onun üzerine yapacakları istihdam ki bahar geliyor zaten herkes onun üzerine ilave istihdam yapacak. Yani burada da devletin çok ciddi bir katkısı çok ciddi bir desteği söz konusu.  Bundan maksimum düzeyde yararlanmalarını gönlümüz arzu ediyor. Bu bağlamda kurumlar olarak bizim üzerimize ne düşerse elimizden geleni yapmaya biz söz veriyoruz ve koşturuyoruz da zaten. İşverenlere ulaşıyoruz, iş meslek danışmanlarımızın iş yeri ziyaretleri var. Bizim İl Müdürlüğü olarak bizzat benim yaptığım iş yeri ziyaretleri var. SGK’nın yaptığı iş yeri ziyaretleri var. Sayın Valimizin yaptığı iş yeri ziyaretleri var. Belediye Başkanımızın bizzat yaptığı iş yeri ziyaretleri var bu teşviklerin anlatıldığı iş yeri ziyaretleri var. Bu bağlamda ben işverenlerimizde iş arayanlarımızda bu süreçten istifade etmeleri gerektiği kanaatindeyim.”

Büyük Sivas Haber / Özel


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.