Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Uğur Bulut, İlimiz ekonomisinin lokomotifi olan tarım ve hayvancılığın çıkmaza girdiğini söyledi.
Tarım ve Hayvancılık Çıkmaza Girdi
Son yıllarda gerek fiyat artışları gerekse amaçsız ve sebepsiz yere yapılan ithalatlar yüzünden tarım ve hayvancılığın çıkmaza girdiğinin altını çizen Bulut, “2019 yılı baz alındığında iklim ve yağışlara bağlı olarak düşen verimin, 2018 yılında tam ekim sezonuna denk gelen gübre mazot ve ilaçların aşırı zamlanması ile kendini göstermiş olup, 2018 yılı sonbahar ekim sezonunda girdi maliyetlerinin artması ile birlikte 2019 hasat sezonunda kendisini %25-30 gibi verim kayıbı olarak göstermiştir” dedi.
Fiyat dengesizliği çiftçi aleyhine baş gösterirken, soğutulmuş çiğ süt destekleme fiyatlarının da 25 Kr’tan 15 kuruşa düşürüldüğünü aktaran Bulut, “Hayvancılığın çıkmaz da bulunduğu bu dönemde desteklemede fiyat düşüşü üretimi olumsuz etkilemektedir.
İlimizin bulunduğu iklim ve coğrafyada daha önceleri çok üretilen ve halende ülkemiz ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretilebilecek baklagiller içinse destekleme fiyatları aynı dururken maliyetler çok artmış olup özellikle Kangal, Gürün, Altınyayla, Şarkışla, Gemerek, Ulaş gibi ilçelerimizde Nohut üreten çiftçilerimiz ürettikleri nohutları maliyetinin yarı fiyatına satamazken yurt dışından 2018 ve 2019 Yıllarında Nohut üreticisini mağdur edecek şekilde kg fiyatı 7-8 TL fiyatlarla ithal ediliyor.
Kırmızı et üreticimiz de ise sonu diğer üreticilerimizden farklı değildir. Karkas etin kesim fiyatı 32 TL civarında gezerken bir önceki yıllara göre reel kayıp, %33′ tür. 2016 yılında Sattığı 1 kg et ile yaklaşık 30 kg yem alabilen üreticimiz 2019 yılı sonbaharında ancak bu fiyatlarla 20 kg kadar yem satın alabilmektedir.Çiftçilerimizin devletten aldığı destek miktarı da yapılmış düzenlemelere ve çıkartılmış tarım kanununa aykırı bir şekilde verilmektedir.
Daha önce düzenlenmiş olan tarım kanununda Çiftçi destekleri GSMH’nın %1’inden az olamaz denirken bu destek verilmesi gereken desteğin yarısından da azdır.Bu şartlar altında Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi kaçınılmaz olurken bu borçlar daha önceki yıllarda olduğu gibi yıllık faizin üzerine %3 gibi bir rakam daha fazla maliyetle değil şimdiye kadar oluşmuş faizlerin iptali ve uzun yıllar taksitlere bölerek yapılmalıdır. Aksi takdirde %90’nından fazlasının borçlu olduğu ve yıllardır Üretmek için direnen çiftçimiz bir çoğu üretimden vazgeçmek zorunda kalacaktır” ifadelerini kullandı. (Memleket)
Büyük Sivas Haber – Sivas