Çağrı Çobanoğlu’nun “Çocuk istismarı” isimli köşe yazısı;
“Çocuk İstismarı”
Çocuk İstismarı ; çocuk ve gençlerin ihmali, boşlama, ilgisizlik, önem vermemeyi içerir. Bir başka deyişle ihmal deyince ilk olarak yapılması gerekenlerin yapılmaması akla gelir. Doğumdan itibaren, çocuğun barınması, beslenmesi, giyinmesi, eğitilmesi, sağlığının korunması gibi bedensel ihtiyaçlarının yanı sıra, yeterince ilgi ve sevgi görmesi, şiddete dayalı olmayan ortamda yetişmesi gerekir.
Çocuk İstismarı: Sessiz Bir Travma
Çocuklara yönelik cinsel istismar aslında çoğu insanın sandığından fazla çünkü istatistiklere göre bu istismarların yalnızca %2’sini biliyoruz. Çünkü genelde çocuklar utanıyor, bu durumdan korkuyor veya suçlanacaklarından çekiniyorlar. Bunun bir başka nedeni de çocukların susması olabilir. Çoğunlukla duygusal manipülasyon veya pedofili kişiler tarafından gördükleri baskı yüzünden çocuklar sessiz kalıyor. Pedofiller amaçlarına ulaşma ve çocukların sessiz kalmasını sağlamak için duygusal baskı uyguluyor. Bu baskı yüzünden çocuk, istismarın kendi suçu olduğunu düşünmeye başlıyor. Bazen de çocukları aileleri öğrendiğinde sorun çıkabileceğini söyleyerek susturuyorlar. Ne yazık ki şunu belirtmek gerekiyor: çocuklara karşı cinsel istismar çoğunlukla bir aile üyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Bu vakalarda ise genellikle kurbana yardım etmek yerine insanların ne düşüneceğinden korkan yetişkinler susmayı tercih ediyor. Ancak bu durum yalnızca aileyle sınırlı değil. Çocuklarla fazla zaman geçiren kişiler, öğretmenler, arkadaşlarınız, herhangi bir yetişkin ve hatta yabancılar da istismarcı olabilir.
Çocuğum İstismara Uğruyorsa Nasıl Davranmalıyım?
Öncelikle şunun farkında olmanız gerekiyor: çocuğunuz istismara uğrasa bile bu sizin suçunuz değil.Çocukları ne yazık ki bu gibi durumlardan korumak için elimizde sihirli bir iksir yok. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu kişiler tamamen güvendiğiniz insanlar veya aile bireyleri bile olabilir. Yani, istismarın üstesinden gelmek ve çocuğuna destek olmak için yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzla güvene dayalı bir ilişki kurmak. Bunun için, öncelikle onları dinlemeli, inanmalı ve her şeyden önce onları anlatacakları zaman geldiğinde korumalısınız. Unutmayın ki cinsel istismara uğrayan çocuklar haksız yere kendilerinisuçlamaya eğilimlidir.İşte bu noktada sizin sabrınız devreye giriyor. Çocuğunuzla konuşurken başına ne gelmiş olursa olsun onu asla bırakmayacağınızı ve daima seveceğinizi ona göstermelisiniz. Bu, karşılıksız sevginizi ve sözlerine güvendiğinizi gösterir.
Çocuğunuzun Yanında Olun !
Çocuğunuz cinsel istismara uğradıysa ve maalesef çoktan gülümsemesini yitirdiyse bile ona karşıaşırı korumacı davranmayın. Kendinize veya çocuğunuza karşı suçlayıcı davranmayın. Kendisini anlatması için çocuğa zaman tanıyın ve anladığınızı; duyulduğunu ona hissettirin. Ona olan sevginizi gösterin ve başına gelenlerin onun suçu olmadığını anlaması için çabalayın. Yapacağınız en iyi görev, çocuğunuza bu durumun ne kadar zor olduğunu anladığınızı göstermektir. Böylece tıbbi veya psikolojik yardım almak için durumu düzeltebilecek desteği bulurlar. Unutmayın ki, birisi bir süreliğine çocuğunuzdan gülümsemesini çalmış olsa bile, bunu sonsuza dek kaybetmek zorunda değil. Zamanla ve doğru yardımlarla gülümsemesini çocuğunuza tekrar kazandırabilirsiniz.
Psikolog Çağrı Çobanoğlu
Pusula Psikoloji Sivas