DOLAR 35,5594 % 0.16
EURO 36,5618 % -0.36
STERLIN 43,2938 % -0.53
FRANG 38,8712 % -0.25
ALTIN 3.081,85 % -0,38
BITCOIN 103.104,97 1.065

Çocuklarda Bu Yürüyüş Şekline Dikkat!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çocuklarda Bu Yürüyüş Şekline Dikkat!

Çocuklarda yaygın olarak görülen parmak ucunda yürüme geçici olabileceği gibi kalıcı bir hastalığı da işaret edebilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr.Aybars Kıvrak konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuklarda Bu Yürüyüş Şekline Dikkat!

Parmak ucunda yürüme, yürümeye yeni başlayan ve 2 yaşın altındaki çocuklarda sıkça görülebilen bir durumdur. Altta yatan bir hastalık olmazsa eğer çocuklarda 2 yaşından sonra bu durumun düzelmesini beklemekteyiz.

Parmak ucunda yürüme oldukça yaygındır. Beş buçuk yaşında, normal gelişim gösteren çocukların %2’si hala parmak ucunda yürüyebilmektedir. Gelişimsel bozuklukları veya gecikmeleri olan çocukların %41’i de bu yaşlarda parmak ucunda yürümektedir.

Parmak ucunda yürümenin en sık nedenleri nelerdir ?

Kısa Aşil Tendon: Topuk kemiği ile baldır kaslarını birbirine bağlayan aşil tendonun kısalığı parmak ucunda yürümenin nedenlerinden birisi olabilir.

Serebral Palsi: Doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğum sonrasında gelişimini tamamlamamış beynin hasarlanması sonrası görülen bu hastalıkta parmak ucunda yürüme sıkça karşımıza çıkan bir durumdur.

Kas Hastalıkları: Kas liflerinin alışılmadık bir şekilde hasar görmeye yatkın olduğu ve zamanla zayıfladığı bu hastalık grubunda bazen parmak ucunda yürüme meydana gelebilir. Çocuğunuz parmak ucunda yürümeye başlamadan önce normal yürüyorsa bu tanı daha olası olabilir.

Otizm:Parmak ucunda yürüme, çocuğun iletişim kurma ve başkalarıyla etkileşime girme becerisini etkileyen otizm spektrum bozukluklarıyla da ilişkilendirilmiştir.

Parmak ucunda yürüme tanısı konulur ?

Parmak ucunda yürüme tanısı genellikle hastanın yürüyüşünün gözlemlenmesi, fizik muayene ve gereklilik halinde yapılan görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir.

Tedavisi nedir ?

Doç.Dr.Aybars Kıvrak,” Bazı çocuklar zaman zaman parmak ucunda, zaman zaman da topukları tam olarak yere basarak yürüyebilirler. Alışkanlıklara bağlı olarak bu şekilde yürüyen çocuklarda genellikle tedavi gerekmez. Ancak ayak bileğinin arkası çok sert olan hastalarda çocuğun yaşına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Fizik tedavi uygulamaları, alçılamalar veya ortezler ile tedavisi mümkündür. Bunun yanı sıra bazı hastalarda botulinium toksini uygulamaları da faydalı olabilmektedir. İlerlemiş veya inatçı vakalarda cerrahi tedavi gerekmektedir. Çocuğunuzda parmak ucunda yürüme varsa eğer, tedavinin gecikmemesi için en kısa zamanda bir ortopedi uzmanına başvurmanız önerilmektedir.”dedi.

Sivas Haber– Sivas Haberler


YORUM YAP