
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini açıkladı
Erdoğan, Türkiye’nin teknolojide bağımsızlık hedefi doğrultusunda 2030 yılına kadar izlenecek yol haritasını paylaştı.
2030 sanayi ve teknoloji stratejisi açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel gelişmelerin yeni bir döneme işaret ettiğini belirterek, bu süreçte Türkiye’nin stratejik planlarını kararlılıkla hayata geçireceğini söyledi. Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin bu anlayışla hazırlandığını vurgulayan Erdoğan, “Teknolojide bağımsızlığı en üst seviyeye çıkartmayı, Türkiye’yi yüksek teknoloji üreten ve ihraç eden ülkeler arasında üst sıralara taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Konuşmasında savunma sanayi, yerli otomobil Togg ve yerli uydu projeleri gibi başarıları hatırlatan Erdoğan, yerli ve milli markaların ulusal gurur olduğunu ifade etti. Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yörüngeye gönderildiğini ve gençlerin teknolojiye ilgisinin Teknofest ile arttığını belirtti.
Stratejinin beş temel çerçevede hazırlandığını söyleyen Erdoğan, 100 strateji ve 20 makro hedefin belirlendiğini açıkladı. Stratejik sektörlerde Ar-Ge ve üretim kapasitesinin artırılacağına dikkat çeken Erdoğan, “Yarı iletkenler, nükleer teknolojiler, biyoteknoloji gibi alanlara kamu destekleri sunacağız. Uçan araba, otonom araç, batarya ve enerji depolama teknolojileri öncelikli olacak” ifadelerini kullandı.
Dijital altyapı ve siber güvenlik güçlendirilecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital dönüşümün önemine değinerek, “İnsan kaynağımızı dijital yetkinliklerle donatacağız. Yerli ve milli siber güvenlik uygulamalarıyla Türkiye’nin dijital altyapısını daha dirençli hale getireceğiz” dedi. Ayrıca 5G ve ötesi haberleşme altyapısı ile yerli endüstriyel robot üretiminin destekleneceğini kaydetti.
Yeşil ekonomi ve karbon emisyonu hedefleri
Stratejinin üçüncü ayağı olarak yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişe vurgu yapan Erdoğan, sanayi kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılması için yeni düzenlemelerin devreye alınacağını duyurdu. Rüzgar türbini üretiminde yerli imkanların devreye gireceğini belirtti.
Küresel entegrasyon ve verimlilik hedefleri
Erdoğan, Türkiye’nin küresel pazarlarda rekabet gücünü artırma hedefiyle kritik maden ve hammaddelere erişimin stratejik iş birlikleriyle sağlanacağını belirtti. Aynı zamanda imalat sanayisinde verimlilik ve ölçek sorunlarının çözümü için model fabrikaların artırılacağını ve KOBİ’lerin destekleneceğini ifade etti.
2030 yılına kadar imalat sanayi ihracatının 400 milyar dolara çıkarılması ve yüksek teknoloji ihracatının 30 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Erdoğan, “100 bin teknoloji girişimi ve 100 milyar dolarlık değerleme hedefliyoruz” diyerek, girişimcilik ekosistemine verilen önemi vurguladı.
Savunma sanayisindeki başarıların uzay çalışmalarına da taşınacağını belirten Cumhurbaşkanı, milli uydu sistemi ve uzay teknoparklarının kurulacağını açıkladı.
Haber MErkezi
Büyük Sivas Haber