Reklam
Reklam
blank

blank

Tarihi Kongre Binası Sonunda Devredildi

blank
Devredildi
blank
Haber Merkezi

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Tarihi Kongre Binası sonunda Kültür Bakanlığına devredildi. Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında "Milli Mücadele Karargâhı" olarak kullanılan Atatürk ve Etnografya Müzesi’ndeki eserler yerlerine yerleştirilecek.

Tarihi Kongre Binası Sonunda Devredildi

Türkiye Büyük Millet Meclisinde alınan kararın ardından restorasyonun gerçekleştirilmesi için Milli Saraylara devredilen Kongre Müzesinin Kültür Bakanlığı’na devredildiği öğrenildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Valisi Davut Gül, “Restorasyonun bitmesinin ardından İl Kültür Müdürlüğü Kültür Bakanlığı’na yazı yazarak tarihi binanın devrini talep etmişti. Kültür Bakanlığı’da Milli Saraylar ve Milli Emlak Müdürlüğü’ne yazı yazmıştı. Şuan devir süreci tamamlandı” dedi.

Tarihi binanın içerisinin boş olması sebebi ile zaman zaman vatandaşların eleştirilerine maruz kaldıklarını aktaran Vali Gül, “Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Kongre Binasının onarılması ve nezih bir mekan haline getirilmesi oldukça iyi oldu. Tarihi bina eskisi gibi Kültür Bakanlığı’na devredildi. Artık herhangi bir sorun söz konusu değil. İçerisinde bulunan sıralar ve halılar yeniden binanın içerisine yerleştirilecek. Bina halkımızın istediği gibi olacak. Ordu evi önümüzdeki ay yeni yerine taşınacak. Kongre Müzesinin orijinal girişi gün yüzüne çıkacak. Kadın açık Cezaevi taşınıyor oradaki mezbelelikler yıkılıp restore edilecek. İncili Hatun Türbesi yine restore edilecek. Güdük Minare yine restore edilecek. Güdük Minareyi emin olun Sivaslıların çoğu bilmiyordur. Güdük Minarenin kesinlikle etrafının açılması lazım. Güdük Minare Galata Kulesinin Sivas versiyonu. Muhteşem bir eser” ifadelerini kullandı.

DİVRİĞİ ULU CAMİDE RESTORASYON SÜRÜYOR

Divriği Ulu Camideki restorasyon çalışmalarının oldukça dikkatli bir şekilde sürdürüldüğünü aktaran Vali Gül, “Divriği Ulu Cami’de her atılan adım Bili Kurulunun çizdiği çerçevede yapılıyor. Divriği Ulu Camide şuanda iğne ile kuyu kazar gibi bir çalışma var. Üzeri geçici kafesle kapatıldı. O kafesin bile maliyeti oldukça fazla. Çelik’ten kafes tarihi binanın çatı kısmında çalışılırken binaya zarar verilmemesi için yapıldı” dedi.

Her şeyin en ince ayrıntısına kadar incelendiğini aktaran Gül, “Restorasyon çalışmaları Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yürüyen bir proje. İnşallah bittiğinde yüzyıllar önce nasıl yapılıp günümüze kadar geldi ise yine aynı şekilde bizden sonraki nesillere de görmek nasip olacak. Olağanüstü bir eser. Divriği Ulu Camiyi görmeyen, Kangal Balıklı kaplıcaya gitmeyen eğer bir gün hak vahi olup vefat ederse gözü açık gider. Ölmeden önce görülmesi gereken 10 yerden bir tanesi. Dünyanın hiçbir yerinde bunları göremezsiniz. Gökmedrese’nin restorasyonu yıllardır yılan hikâyesine dönmüştü. Bu sene restorasyon bitiyor. 2019 yılı aynı zamanda Profesör Fuat Sezgin yılı. Onun İstanbul Gülhane de yaptığı İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin bir benzerini Gökmedrese’de yapacağız. Müslüman bilim adamlarının yaptığı icatlar ve buna benzer keşifleri orda Sivaslılara göstermiş olacağız. Bizim restorasyonla ilgili planladıklarımız hayata geçse Sivas sadece Türkiye’nin değil Dünyanın sayılı merkezlerinden biri olacak. Merkezde bulunan Ulu Cami restore edilecek. Behram Paşa restore edildi” ifadelerini kullandı. (Memleket)

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555