DOLAR 34,5391 % 0.29
EURO 36,4392 % 0.4
STERLIN 43,6432 % 0.46
FRANG 38,8998 % 0.32
ALTIN 2.876,64 % 1,40
BITCOIN 90.554,76 -0.358

Dijital Ebeveyn Olmalıyız!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Dijital Ebeveyn Olmalıyız!

Doç. Dr. Yelda KORKUT’un ‘Dijital Ebeveynlik’ makalesinden edinmiş olduğum bilgilerle sizlere dijital ebeveynlik konusunu aktarmaya çalışacağım.

Dijital Ebeveyn Olmalıyız!

Bir dönem sokaklarda büyüyen, düşen, kalkan, ağlayan çocuklar günümüzde teknolojiyle büyümektedir. Dış dünyadaki tehlikelerden, kötülüklerden korumaya çalıştığınız çocuklarınızı dijital bir araçla baş başa bıraktığınızda yanında dahi olsanız oluşabilecek tehlikelerden ne kadar haberdarsınız ya da ne kadar çocuğunuzu koruyabilirsiniz?
Ebeveynlerin, çocukların dijital dünyasına rehber olmak ve teknolojinin doğru kullanımını çocuklara öğretmek için sahip olmaları gereken özellikler dijital ebeveynlik kavramını ortaya çıkmıştır.
Dijital ebeveynler çocukları için özellikle teknolojik aygıtları kullanan çocuklar için neyin iyi ya da neyin kötü olduğunu, ne kadar kontrolün uygun olduğunu çocukların bu dijital ortamda ne kadar güvende olduklarını çok iyi bilmelidir.
Bu durumda dış dünyadaki tehlikeden çocukları korumaya çalışan anne baba için yeni bir sorumluluk daha vardır. Çocuğun eğitimi için faydalı olduğu kabul edilse de uygun rehberlik olmadığında çocukları dijital dünyada karşılaşacağı olumsuzlukları göz ardı etmemeliyiz.

Dijital Ebeveyn Nasıl Olmalı?
Teknolojiye temel seviyede hakim olmalı, teknoloji ile yaşadığı sorunlara töleranslı olmalı, interneti teknik açıdan bilmeli, yenilikleri takip etmeli, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gizlilik politikaları bilgisine sahip olmalı ve internette çocuğun başına neler gelebileceğinin farkında olmalıdır.

Buradaki Esas Nokta Nedir?
Ebeveyn internetteki tehlikenin farkında olmalı, çocuğunun internette ne yaptığını kontrol etmeli, çocuğu İnternette yalnız bırakmamalı, filtreleme programlarını kullanmalı, çocuğuna dijital araçları kullanma ve zaman konusunda sınır ve kural koymalı, çocuğun edindiği bilgilerin doğruluğunu teyit etmeyi öğretmeli…

Aksi Halde Neler Olur?
Çocuğun dijital aygıt kullandığı için çok zeki bulan ebeveynler var. Fakat internette maymunların bile bu becerilere sahip olduğunu ispat eden çok video var.
Çocuğuna yemek yedirirken cep telefonu, tablet ile çocuğunu oyalayanlar için söylemeliyim ki çocuğu küçük yaşta teknolojiye esir ediyorsunuz. Oyun oynaması için verilen tabletlerde uygunsuz ve korku dolu reklamlar içerikler mevcut…
Siber zorbalık, en güvenli alanı çocukların ev iken cep telefonları ile yatak odalarına kadar gelen bir tehlike var. Diğer sorun internette ‘arkadaşlık’ yani takipçi sayısı. Geleneksel arkadaşlıkla aynı olmayan bu durum şuanda takipçi sayısı fazlalığı bir başarı ve statü olarak görülmektedir. Bu durumun neticesinde çocuk kötü niyetli, sapık kendini saklayan maskeleyen birçok kötü insana maruz kalabilir.

Uygunsuz içerikler, çocuğunuzu üzebilir, yasa dışı veya tehlikeli davranışlara yöneltebilir. Müstehcen görseller çocuk pornografisi…
Bir ebeveyn bunları kontrol edip erişimini engelleyebilir.

Tehlikeli oyunlar mavi balina oyunu ve sonrasında olanları biliyor olabilirsiniz. Bilmeyenler için küçük bahsedeyim. Mabi balina oyunu 50 aşamadan oluşan bir oyun ve bu adımların tamamlanması gerek. Bu zorluklar çevrim içi bir yönetici tarafından belirleniyor. Bunlar kendine zarar verme, korku filmi izleme, alışılmadık zamanlarda uyanma vb. son olarak ise oyun intiharla sonuçlanmaktadır. Rusya’da belirli bir süre 130 çocuk intihar etmiştir. Son haberi hatırlarsınız belki bir genç yüzüne maske takıp (oyun bağımlısı) balta ile 5 kişiyi yaraladı ve bunu da tıpkı bir oyunun içinde gibi kayıt altına aldı.

Çocuklarımızı korumak için dijital ebeveyn olmamız gerekiyor. Çocuklarla iyi iletişim içinde olmalı, kontrolü elinde tutmalı, teknolojik aygıtları yatak odasına sokmamalıdır. Mutlaka kullanım süresi olmalıdır. Evdeki cihazlar için ortak bir yer belirlenmelidir. Çocuğunuzla konuşmalı, ebeveyn kendini geliştirmeli ebeveyn kontrollerinin kullanımını bilmeli, kullanım kuralları konulmalı ve yaptırımlar uygulanmadır. Arkadaş gibi yaklaşılmalı, ve dozunda çocuk internet ortamında takip etmeliyiz. Çocuğunuzdan yardım almalısınız dijital araçlar kullanım noktasında destek almalıyız.

Sivas Haber– Sivas Haberler




YORUM YAP