DOLAR 34,5594 % 0.03
EURO 36,6388 % -0.04
STERLIN 43,7773 % -0.23
FRANG 39,2275 % 0.27
ALTIN 2.918,48 % 0,66
BITCOIN 91.744,00 1.659

Kuruluş Tüdemsaş Diriliş Türasaş! Bu Haberi Okumadan Karar Vermeyin!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kuruluş Tüdemsaş Diriliş Türasaş! Bu Haberi Okumadan Karar Vermeyin!

TCDD’nin kullanmakta olduğu buharlı lokomotif ve yük vagonlarının onarımını yapmak gayesi ile 1939 yılında “Sivas Cer Atelyesi” adı altında işletmeye açılan eski TÜDEMSAŞ, Genel Müdürlüğü kapatılarak TÜLOMSAŞ ve TÜVASAŞ ile birlikte Ankara merkezli TÜRASAŞ adlı şirkette birleştirildi.

Kuruluş Tüdemsaş Diriliş Türasaş! Bu Haberi Okumadan Karar Vermeyin!

Demiryolu ulaşımının gelişmesine ve yurt ekonomisinin ihtiyaçlarına paralel olarak bina, tezgâh ve tesis bakımı yapmak için kurulan Sivas Cer Atelyesi, 1953 yılından itibaren de yeni yük vagonu üretimine geçti.

1958 yılından itibaren ise Sivas Demiryolu Fabrikaları adı ile faaliyetini geçtiğimiz aylara kadar sürdürdü.

2009 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2008’ raporuna göre Türkiye’nin 300. büyük sanayi kuruluşu olan Tüdemsaş, 2009 yılı raporunda 29 basamak birden atlayarak 271. sırada yer almıştı.

Kuruluş yıllarında ve daha sonraki yıllarda üstün çalışma ve performans sergileyen Tüdemsaş kurulduğu tarih boyunca en zayıf dönemini ise son yıllarda yaşadı.

Gerek üretilen yük vagonu gerekse onarılan yük vagonu sayısı bakımından tarihinin en zayıf dönemlerini yaşayan fabrika son dönemlerde idare edilen kişiler tarafından bu kaçınılmaz sona sürüklendi.

Sadece kişisel hırslar ve “güç benim elimde” mantığı ile yapılan bir çok atama, işinin ehli olan işçilerin kişisel egolar için yerlerinin değiştirilmesi, teknik kişilerin idari birimlerde görevlendirilirken idari personellerin fabrika ortamlarında çalıştırılması, fabrikanın ürettiği ve onardığı vagon sayılarında çok ciddi düşüşlere yol açtı.

Üst yönetim kadrosunda yer alan yöneticiler hakkında açılan bir çok soruşturma, yöneticilere verilen bir çok ceza nedeniyle yöneticilerde kendi aralarında sıkıntılar yaşadı.

Üst yöneticiler hakkında zimmet, irtikap, rücu, yanlış ödemeler, geçerli sebebe dayanmayan cezasız süreler vb. gibi  kamu zararlarının ortaya çıkarıldığı Bakanlık ve ilgili kuruluşlar tarafından müfettiş raporları ile sabitken ve herkes tarafından bilinirken “kimse duymasın, kimse bilmesin, aramızda halledelim” mantığı ile cezalar, yöneticiler tarafından uygulanmadı, ilgili idari makamlara da sonuçların bildirilmediği ifade edildi.

Geçmiş yıllarda birçok tedarikçisi olan fabrikanın şu an 1-2 tedarikçiye mahkum hale geldiği de Sivaslıların malumuyken bu yöntemin ise neden uygulandığı henüz bilinmiyor.

Hal böyleyken Tüdemsaş,üst yöneticiler tarafından sıkıntılarla değil allanıp pullanarak kamuoyuna servis edildi.

Birçok basın kuruluşuna servis edilen haberlerde, yurt dışına ihraç edilen vagonlardan bahsedildi, röportajlar verildi, üst düzey yöneticilere üst makam tarafından yanlış bilgiler aksettirildi.

Çünkü komple vagon ihraç edilen ülkeler arasında; Azerbaycan, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğu bu devletlerin yanı sıra Almanya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Polonya gibi devletlerinde yer aldığı her ne kadar geçtiğimiz yıllarda yayınlanan haberlerde belirtilse de sadece ihaleyi alan tek bir firma tarafından 22 adet komple vagon yurt dışı olarak Avusturya’ya teslim edilebildi.

Diğer kalan tüm ülkelerde ise protokoller imzalanması ve basına bu durumun servis edilmesine rağmen ray açıklığı, kamu ihale kanununun gerektirdiği yükümlülük , ödeme koşulları, maliyetlerin yüksekliği gibi bir çok gerekçeyle herhangi bir tam vagon ihracı gerçekleştirilmedi. Yıllık bazda üretilen vagon sayıları ise bu durumun adeta kanıtı niteliğinde.

Örneğin Genel Müdür Mehmet Başoğlu‘nun 26 Eylül 2019 tarihinde bir gazeteye verdiği demeçte “…Bu firmanın talebi doğrultusunda 120 adet H tipi bojinin üretimi tamamlanarak teslim edildi. Avrupa’da, tır dorselerinin demiryollarında taşınması yönünde bir eğilimin olduğunu fark ederek bu alanda proje geliştiren Helrom firması da Sivas’a gelerek TÜDEMSAŞ’la ortak çalışma yapmak için girişimde bulundu. Yük vagonuyla, tek seferde, daha fazla tır dorselerinin daha hızlı ve ekonomik bir şekilde taşınmasına olanak sağlayan megaswing yük vagonunun ilk prototipinin üretimine başlandı. İlk etapta 18 adet üretilmesi planlanan megaswing vagon, TÜDEMSAŞ ve özel sektör iş birliğiyle üretilerek montajı ve testleri tamamlandıktan sonra Almanya’ya ihraç edilecek.” denmişti.

Fakat an itibariyle üzerinden geçen yaklaşık 1 yıla rağmen 18 adet üretilmesi planlanan megaswing vagon üretilememiş sadece bir adet prototip üretilmiştir.

Ayrıca 2017 yılında yapılan 300 adet TALNS vagonlarının ise yük taşımacılığına uygun olmadığı gerekçesiyle TÜDEMSAŞ arazisinde adeta çürümeye terk edildiği de bilinmektedir.

1500’e yakın işçi, memur personelin ERP sisteminde boşta geçen zaman olarak ifade edilen çalışmadıkları süre ortalama 6-7 saati bulmaktadır. Yani ortalama 8 saatlik çalışması gereken personel bunun  neredeyse7 saatinde boş beklemektedir.

Bir çok Tüdemsaş personelinin işi gücü bıraktık “tek işimiz dedikodu oldu, keşke iş olsa da yapsak” diye söylendiği de kamuoyuna yansırken Milli servetin çürüdüğü de can yakan konular arasında.

Bazı Genel Müdür Yardımcılarına yakın olan kişilerin üst görevlerde yer aldığı, önemli pozisyonlara atandığı, bu isimlerle yakınlığı bulunmayan kişilerin ise kötü adam ilan edilerek kızağa çekildiği çalışan personeller tarafından da ifade ediliyor.

FETÖ KOMİSYONU VE BDDK’DAN GELEN LİSTE

Milli servetin zayi edildiği kapatılarak Ankara TÜRASAŞ’a bağlanan TÜDEMSAŞ’ın içerisinde yaşanan bu gelişmelere ek olarak öyle bir olay var ki bunun ise Sivas’ın altını üstüne getireceği aşikar…

Tüdemsaş’ta birçok çalışanın güvenlik soruşturmalarının yapılmadığı, geçmiş yıllarda BDDK’dan gelen birçok listede isimleri yer alan kişilere ait banka hesabı, kredi kartı ekstrelerinin olduğu, bir çok kişiye banka ile olan ilişkilerinin boyutunun sorulmadığı, hesaplarında çok yüksek meblağ bulunan bazı yöneticilere ise komisyon ve üst yönetim tarafından işlem yapılmadığı da ifade edildi.

Hatta 15 Temmuz sonrası Tüdemsaş’ta kurulan FETÖ komisyonunda görev alan bazı isimlerin dahi güvenlik soruşturmasının o süreçte yapılmadığı öğrenildi.

Müfettişlerin dahi inceleyip bu durumu somutlaştırdığı Tüdemsaş’ta nasıl böyle bir duruma göz yumulduğu ise anlaşılamadı.

FETÖ’den ihraç edilen bir çok kişinin de “biz ihraç edildik fakat bizim ihraç kararımızı alan insanlar dönsün kendilerine de baksın” dediği de iddia ediliyor.

Bazı yöneticilerin ise kendilerini korumak amacıyla ön plana çıkarak birçok kişinin ihraç edilmesinde başrol oynadığı iddia edilirken kendilerinin BDDK’dan gelen listede isimlerinin olmasının ise bu şekilde davranmalarında etkili olduğu düşünülüyor.

Ayrıca bahsi geçen listenin de şuan yürütülen bir soruşturma kapsamında savcıların masasında liste ve hesap dökümleri şeklinde durduğu da biliniyor. FETÖ ile irtibatlı ve iltisaklı bu kişilerin önümüzdeki günlerde sırayla ifadeye çağrılması da beklenirken bir çok ismin memuriyetten ihracına varacak kadar risk altında olduğu da ifade ediliyor.

ŞİMDİ NOLACAK?

4 Mart 2020 tarihinde yayınlanan resmi gazetede kurulmasına karar verilen TÜRASAŞ öncesinde TÜDEMSAŞ’a bağlı olan 1 Genel Müdürlük, 4 Genel Müdür Yardımcılığı, 1 Teftiş Kurulu Başkanlığı, 1 Hukuk Müşavirliği ve 10 Daire Başkanlığı görevleri lav edilmişti.

3 Haziran 2020 sonrası TÜRASAŞ’ın resmen kurulması ile birlikte ise 26 Haziran’da Mustafa Metin Yazar TÜRASAŞ Genel Müdürü olarak atandı.

Yazar ile birlikte ise 1 Genel Müdür yardımcısı ve 5 yönetim kurulu üyesi görev yapacak.

Bu isimler arasında Sivas TÜDEMSAŞ’ın lav edilen kadrolarından kimsenin olmaması Sivas adına üzüntü verici olarak kabul edilirken, TÜDEMSAŞ çalışanları tarafından da fabrikanın geldiği kötü noktaya bakıldığında ise “liyakatli insanların görev yapması gerekiyor hak etmediler ki görevlendirilsinler” şeklinde sevinçle karşılandığı da ifade ediliyor.

SİVAS’TA KADROLAR YENİDEN ŞEKİLLENECEK!

8 Temmuz itibariyle yayınlanan Resmi Gazete’de belirtildiği şekliyle Sivas’ta 1 Bölge Müdürü, 2 Bölge Müdür Yardımcısı ve en az 6 Baş uzman kadrosu olacağı öngörülüyor.

Kapatılan Tüdemsaş’ın üst yönetiminde yer alan;

Genel Müdür v. Mehmet Başoğlu

Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Demir, Mustafa Yurtseven, Halil Şener..

Bu isimlerden Mahmut Demir’e bağlı çalışan birimlerden;

Bakım, onarım ve enerji üretim dairesi başkanı Atanur Karadağ

Mali işler dairesi başkanı Selahattin Ocak

Ar-ge dairesi başkanı Eyüp Sultan Barış

Üretim planlama ve kontrol dairesi başkanı Abdullah Koç

Bilgi işlem dairesi başkanı Ahmet Eğer

Vagon üretim fabrikası müdürü Feridun Özdemir

Koruma güvenlik şube müdürü Şahin Herdem

Mustafa Yurtseven’e bağlı çalışan birimlerden;

Malzeme dairesi başkanı Cihan Polat

Kalite kontrol dairesi başkanı Zühtü Çopur

Ticaret ve pazarlama dairesi başkanı Bidat Karakurt

Vagon onarım fabrikası müdürü Mustafa Yazıcılar

Metal işleri imalat fabrikası müdürü Nurettin Coşgun

Eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler dairesi başkanı Behzat Şimşek

İsg ve çevre yönetimi şube müdürü Yılmaz Akyüz

Genel Müdür Mehmet Başoğlu’na bağlı çalışan birimlerden;

Yönetim kurulu şube müdürü Hidayet Koyuncu

Birinci hukuk müşaviri Özlem Bulat

Basın ve halkla ilişkiler şube müdürü İbrahim Temizyürek

Personel dairesi başkanı Vildan Kocamemik

Strateji ve yönetim sistemleri şube müdürü Nahit Kocaman’ın

yeni oluşumda yer almaması Sivas kamuoyunun ortak beklentisiyken siyasi olarak bazı isimlerin ise bahsi geçen kadrolar için çaba sarf ettiği de haber merkezimizin edindiği konular arasında.

Önümüzdeki günlerde yukarıda sayılan görevler için netleşecek olan isimlerin ise liyakat, vatan millet sevgisi, başarı ve tecrübe kriterleri göz önünde bulundurularak belirlenmesi isteniyor.

Büyük Sivas Haber




YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.