Reklam
Reklam
blank

blank
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Domates, biber, patlıcan şarkılarda mı kalıyor? Limondaki fiyat farkı zirvede

Domates, biber, patlıcan şarkılarda mı kalıyor? Limondaki fiyat farkı zirvede

blank
domated
blank
Haber Ajansı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), kasım ayına dair yaptığı açıklamada, üretici ve market fiyatları arasındaki farkın tüketicilerin bütçelerini zorlamaya devam ettiğini belirtti.

Domates, biber, patlıcan şarkılarda mı kalıyor? Limondaki fiyat farkı zirvede

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasım ayında 42 üründen 38’inin fiyatlarının arttığını, yalnızca 4 ürünün fiyatında düşüş yaşandığını ifade etti.

Kasım ayında en yüksek fiyat farkı, yüzde 253,7 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat farkını, yüzde 204,9 ile patates, yüzde 197,4 ile kuru kayısı, yüzde 193,1 ile havuç ve yüzde 188,7 ile antepfıstığı takip etti. Üreticide 8,25 TL olan limon markette 29,18 TL'ye satılırken, 6,13 TL’lik patatesin market fiyatı 18,69 TL’ye yükseldi. Kuru kayısı 135 TL’den 401,52 TL’ye, havuç ise 11,50 TL’den 33,71 TL’ye satıldı. Antepfıstığı ise üreticiden 240 TL iken marketlerde 693 TL'ye alıcı buldu.

Fiyat artışları kasım ayında da devam etti. Üreticinin maliyetlerinin artmasıyla birlikte marketlerdeki fiyatlar daha da yükseldi. TZOB tarafından yapılan açıklamada, markette 42 üründen 38'inin fiyatında artış, yalnızca 4'ünde fiyat düşüşü yaşandığı bildirildi. Markette en fazla fiyat artışı patlıcanda oldu, fiyatı yüzde 69,2 oranında arttı. Patlıcandaki artışı, domatesin yüzde 47,5, kuru soğanın yüzde 42,3 ve karnabahardan yüzde 39,4’lük artış izledi. Market fiyatında en fazla azalma ise yüzde 17,2 ile portakalda görüldü. Portakaldaki düşüşü yüzde 4,4 ile limon, yüzde 3,2 ile tavuk eti takip etti.

Üreticinin Maliyetleri Yükseldi

Kasım ayında üreticinin maliyetlerinde de önemli artışlar görüldü. TZOB’un açıklamasına göre, üreticide 34 üründen 20’sinde fiyat artışı yaşanırken, 7’sinde fiyat düşüşü oldu. Fiyat artışlarının en belirgin olduğu ürün, yüzde 153,4 ile karnabahar oldu. Karnabaharı, yüzde 113,8 ile beyaz lahana, yüzde 100 ile patlıcan ve kuru soğan takip etti. Üreticinin maliyet artışları arasında mazot ve işçilik gibi giderler öne çıkarken, bazı ürünlerde mevsimsel değişimlerin de etkisi olduğu ifade edildi.

Fiyat Değişimlerinin Sebepleri

Fiyat değişimlerinin çeşitli sebepleri bulunuyor. Örneğin, zeytinyağı piyasasında talep düşüşü nedeniyle fiyatlar gerilerken, arzda yaşanan azalma lahana fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Patlıcan fiyatlarındaki artış, sera üretimine geçişle birlikte arzın düşmesinden kaynaklandı. Depoya alınan patates ve soğanların işçilik ve depo maliyetleri nedeniyle fiyatları arttı. Limon ve kabakta ise arz artışı, fiyatların düşmesine yol açtı. Karnabaharda ise arzın düşmesi ve talebin artması, fiyatların yükselmesine sebep oldu.

Sonuç olarak, Türkiye’deki yüksek enflasyon, üretici ve market arasındaki fiyat farklarını artırarak, tüketiciye yüksek maliyetler olarak yansımaya devam ediyor.

İHA

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555