Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla birlikte buğdayda korkutan senaryoya start verildi. Buğday fiyatı 9,34 dolarla 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Un fiyatının artması nedeniyle ekmeğe zam gelebilir!
Dünyanın en büyük hububat üreticisi ülkeleri arasında yer alan Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma, fiyatları dalgalandırdı. Askeri harekâtla birlikte Rusya ve Ukrayna’nın üretimdeki ağırlığı nedeniyle buğday, emtia piyasalarında ana aktör oldu.
Buğday fiyatları 9,34 dolar/bushel (yaklaşık 350 dolar/ton) ile Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün yüzde 6’ya yakın yükselen buğday fiyatları, haftalık bazda yüzde 16,3 artış gösterdi.
Buğday geçen yılı da yüzde 20,3 yükselişle tamamlamıştı. Buğday fiyatlarının geçen yıl artmasında talebin artmasına karşın üretim tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza yönelik endişeler ve olumsuz hava koşularının üretimi etkilemesi etkili olmuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in Donetsk ve Luhansk’ı iki ayrı bağımsız devlet olarak tanıdıklarını açıklaması ile başlayan ve Savaşa dönüşen bu krizle, Savaşın enerji, Savunma boyutunun yanı sıra Ekonomik ve özellikle Tarım ve Gıda açısından da büyük önemi var.
RUSYA İLE BATILI DEVLETLERİ KARŞI KARŞIYA GETİREN BU KRİZ; TARIM SEKTÖRÜNÜ ve TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?
Teknik Ziraatçı, Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan gazetemize konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ayhan; “Bize düşen, krizin gerekçeleri ile değil, krizden doğan savaşın, ülkemizi ne yönde ve nasıl etkileyeceğini düşünmek, bilmek ve buna bağlı olarak da önlemler almak, her şeyden önce bu krizden dersler çıkarmaktır” ifadelerini kullandı.
AYHAN: RUSYA’DAN TARIM ÜRÜNÜ İTHALAT REKORU TÜRKİYE’YE AİT
Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’ı içine alan Karadeniz Bölgesi’nin dünya tahıl üretimi ve ihracatında çok büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Ayhan; “Toplamda 120 milyon tonu aşan hububat ihracatı ile dünya piyasalarını etkileyecek bir bölge burası. Bu nedenle buradaki olumsuzluk dünya piyasalarını doğrudan etkileyecektir.
En nemli risk dünya buğday, arpa, mısır, ayçiçeği fiyatlarının artmasına yol açabilir.
Böylece, bu ürünlerin hepsinde ithalatçı olan Türkiye’nin ithalat faturası da kabaracaktır. Tarımsal dış ticaret açısından değerlendirildiğinde özellikle Rusya’nın Türkiye açısından önemi çok büyük,
Rusya’nın 2021 yılı tarım ürünleri ihracatı 36 milyar doları aştı. Bu ülkeden tarım ürünü ithalat rekoru ise Türkiye’ye ait. Uzun yıllar Rusya’dan en fazla tarım ürünü ithal eden Çin ikinci sırada. Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında ise Rusya 3’üncü sırada yer alıyor” dedi.
AYHAN: UN FİYATININ ARTMASI NEDENİYLE EKMEK FİYATLARININ YÜKSELMESİ GÜNDEME GELEBİLİR
Rusya ve Ukrayna’nın Türkiye’nin tarım dış ticaretinde çok önemli iki ülke olduğunu belirten Ayhan; “Buradaki kriz, gerginlik, savaş, Türkiye’yi iki yönlü, hem ithalat hem de ihracat bakımından olumsuz etkileyecektir.
Türkiye, Rusya’dan aldığı buğdayın önemli bir bölümünü un ihracatında değerlendiriyor. Ambargo nedeniyle Türkiye’nin, buğday ithalatı yapamazsa veya buğday fiyatı artarsa, un ihracatı olumsuz etkilenebilir.
Ayrıca, buğdayın bir bölümü de içerde ekmek üretiminde kullanılıyor. Un fiyatının artması nedeniyle ekmek fiyatlarının yükselmesi gündeme gelebilir” diye konuştu.
AYHAN: TÜRKİYE, RUSYA’DAN, UKRAYNA’DAN İTHAL ETTİĞİ ÜRÜNLERİN TAMAMINDA KENDİNE YETERLİ ÜRETİMİ YAPACAK POTANSİYELE SAHİP
Tarımda üretimin, kendine yeterliliğin öneminin bir kez daha bu krizle görüldüğünü dile getiren Ayhan; “ Un ihracatında dünya birincisi olmakla övünen Türkiye’nin, bu ihracatı Rus buğdayı ile gerçekleştirmesi her zaman büyük risktir.
Kendi buğdayı ile un ihracatı yapması ülkeye hem katma değer sağlar hem de böyle zamanlarda riskleri ortadan kaldırır. Enerjide, doğalgazda, aslında her alanda yurtdışına bağımlılığın etkilerini yaşıyoruz.
Buğdayda, arpada, mısırda, ayçiçeği gibi ürünlerde belli ülkelere bağımlılık ciddi bir sorun. Biz çözüm için hep şunu söylüyoruz, yapılması gereken, temel ürünlerde kendi kendimize yeterli hale gelmek ve dışa bağımlılıktan kurtulmak. Onun için kendi üreticimizin önünü görmesini sağlamamız lazım” dedi.
Büyük Sivas Haber