
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor.
Ekrem İmamoğlu’nun Diploması Tartışma Konusu! İptal Kararı Yolda mı?
Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne yatay geçiş sürecinin usulsüz olduğu iddiaları üzerine başlatılan incelemeler yeni bir aşamaya geldi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan raporda, İmamoğlu’nun yatay geçiş işleminin mevzuata aykırı olduğu tespit edilirken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Başsavcılık, İstanbul Üniversitesi’nden konuyla ilgili detaylı bir rapor talep etti.
İstanbul Üniversitesi Karar Aşamasında
Üniversitenin yaptığı incelemenin tamamlandığı ve raporun İşletme Fakültesi’ne iletildiği bildirildi. Fakültenin bu rapor doğrultusunda İmamoğlu’nun diplomasının iptali yönünde karar almasının beklendiği belirtiliyor.
Gazeteci Abdulkadir Selvi, İstanbul Üniversitesi’nin raporunda İmamoğlu’nun yatay geçiş sürecinin usulsüz olduğunun netleştiğini ifade ederken, gazeteci Cem Küçük ise TGRT Haber’de yaptığı açıklamada, kararın bu akşam çıkmasının beklendiğini, ancak yarın ya da Pazartesi gününe kalabileceğini dile getirdi.
Siyasi Süreci Etkileyebilir
Diplomanın iptal edilmesi durumunda, Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan yükseköğretim mezunu olma şartını karşılayamayacağı ve bu durumun siyasi geleceğini etkileyebileceği ifade ediliyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) bu ihtimale karşı yeni bir aday arayışına girebileceği konuşuluyor.
Yargı Süreci Başlayabilir
İmamoğlu ve avukatlarının olası bir diploma iptali kararına karşı yargı yoluna başvurması bekleniyor. Bu kapsamda İstanbul İdare Mahkemesi’ne itiraz edilebileceği, olumsuz bir karar çıkması durumunda ise İstinaf ve Danıştay’a temyiz başvurularında bulunulabileceği belirtiliyor.
İstanbul Üniversitesi’nin konuyla ilgili resmi kararını açıklaması beklenirken, süreç yakından takip ediliyor.
(Haber Merkezi)