DOLAR 35,2567 % -0.01
EURO 36,8001 % 0.01
STERLIN 44,5149 % 0.25
FRANG 39,4812 % -0.03
ALTIN 2.966,97 % -0,05
BITCOIN 94.409,30 -2.915

Köşe Yazarımız Ertuğrul Dalbastı Yazdı “Sivasspor 1-1 Gaziantep FK: Olan Da Olmayan Da Gradel’le”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Köşe Yazarımız Ertuğrul Dalbastı Yazdı “Sivasspor 1-1 Gaziantep FK: Olan Da Olmayan Da Gradel’le”



Sivasspor, oyuna ortaklığını ikinci yarıda kurduğu maçta, Gaziantep FK ile 1-1 berabere kaldı. Haftaiçi Turkcell Süper Kupa finalinde Trabzonspor’a 4-0 mağlup olan takım iyi bir görüntü vermemiş, özellikle Trabzonspor skoru bulduktan sonra oyundan düşerek hakimiyeti rakibine vermişti. Bu noktada ligde neler yapılabileceği, lige nasıl başlangıç yapılacağı merak konusuydu.

Köşe Yazarımız Ertuğrul Dalbastı Yazdı “Sivasspor 1-1 Gaziantep FK: Olan Da Olmayan Da Gradel’le”

Sivasspor, Trabzonspor maçının kadrosundan iki değişiklik yaparak Gaziantep FK karşısına çıktı. Takımdaki yerinin tartışıldığı noktada, ucunda kupa olan Trabzonspor maçında kötü bir performans ortaya koyan Ali Şaşal’ın yerine Muammer forma şansı bulurken, Appindangoye’yi kenara alarak tandemi bozan Rıza Çalımbay, Gabonlunun yerine Goutas’ı savunma ikilisinde tercih etti.

Öte yandan hoca Orta sahada da Hakan Arslan’ın yerine Kerem Atakan’ı tercih ederek, bağlantı oyununda hücumcu rolünü kendisine, gezicilik görevini ise Robin Yalçın ve Ulvestad’a verdi.

Gaziantep FK’da Erol Bulut 4-2-3-1 formasyonu ile sahaya çıkarken, maç içerisinde Jevtovic’in savunmanın merkezine kaydığı 3’lü savunmaya döndü.

Maçın ilk dakikalarında her iki tarafın da hızlı hücumlarla oyunu rakip yarı alana yıkma çabası 2. bölgede yapılan top kayıpları ile sonuçsuz kaldı.

Oyunun bu bölümünde Gaziantep FK topa daha çok sahip olan taraftı, bu dakikalarda başlayarak oyunun geneline yayılan topu ön alanda karşılama anlayışı, özellikle sol taraftan çoğalmaya çalışan Gaziantep FK’nin bu bölgede pozisyon yaratan bek oyuncusu Hanousek ile vukû buldu.

Sivasspor’da ise oyunu derinde karşılama anlayışına dahil olan Yatabare’nin 2. bölge ile 3. bölgeyi bağlayan noktada topla buluşma çabası bu dakikalarda dikkat çeken detaylardı.

Sivasspor’la Gaziantep FK’yı bu maçta keskin bir biçimde birbirinden ayıran en önemli detay oyunu geriden kurma becerisiydi.

Her iki takım da defansif karakterli orta saha oyuncusunu defans çizgisine paralel konumlandırarak topu buradan çıkarmayı prensip haline getirse de, konuk ekip Sivasspor’a nazaran bu oyunu daha iyi oynayan taraf oldu.

İlk 20 dakikada tüm bu oyun içi taktik mücadeleye rağmen skor çıkmazken, Alexandru Maxim’in muhteşem frikik golü, Gaziantep FK’yı öne geçirdi.

Golün güzelliği bir yana, Gaziantep FK’nın oyunun tıkandığı anlarda böylesine iyi teknik kapasiteye ve duran top becerisine sahip bir oyuncuyu kadrosunda barındırması onlar için önemli bir artı.

Zira bu oyuna hakimiyet kurmaya çalışılan dengeli oyun 80 dakika sürmüş olsaydı ve Maxim bu golü bulmuş olsaydı, bugün Gaziantep FK’nın galibiyetinden bahsediyor olabilirdik. İşte tam da bu durum Sivasspor kadrosundaki eksiklikliği niteleyen durum.

30. dakikaya kadar oyun dengesi böyle devam ederken, Sivasspor 30. dakikada sonra bulduğu duran top fırsatları ve bu duran top fırsatlarının onlara 3. bölgeye yerleşme imkanı vermesi sayesinde bir nebze topu rakip yarı alana yıkabildi.

Bu durum biraz ikinci yarıda olabileceklere dair fikir verse de, skora yansıması ilk 45 dakikada yaşanmadı ve Gaziantep FK ilk yarıyı 1-0 önde kapatarak soyunma odasına girdi.

İkinci yarıda Sivasspor topu Gradel’in tarafından üçüncü bölgeye taşıma konusunda daha olumlu randıman almaya başlayacağının sinyallerini verdi.

Kanat değişimleri ve Gradel’in derine imkanı bulduğu diğer anlarda gol pozisyonları yaratan Sivasspor’un, bu pozisyonlarından ilk 52. dakikada Gradel’in ortasına Yatabare’nin ceza sahasında yaptığı kafa vuruşu oldu.

Bu pozisyon biraz da Sivasspor için kilidi açma hüviyeti gördü. Gradel bu dakikadan sonra boş alanlara kanalize oldu, Kerem Atakan Kesgin’in maç genelinde yaptığı kilit paslar ve organizasyonun merkezinde olması da bu durumla birleşince, Sivasspor ikinci yarının ilk 20 dakikası boyunca oyun hakimiyetini eline aldı.

Geçtiğimiz sezon Fayçal Fajr’ın Gradel’e pozisyon yaratmak için merkezinde olduğu hücum setlerinden farklı olarak daha yerden bir oyun planı sergilenmesi ve çözümün bu yolla aranması dikkatimi çekerken, bu oyunun skora yansıması 64. dakikada kazanılan penaltı ile oldu.

Gradel’in taşıdığı top ve Sivasspor’un Gaziantep FK yayına yerleştiği pozisyonda kazanılan penaltının haklı olarak başına geçen Gradel duruma eşitlik getirdi.

Golden sonra özgüven kazanan ve oyuna ortaklığını net biçimde sahaya yansıtan Sivasspor, Gaziantep FK’nın ilk yarının benzeri hücum etkinliğini savuşturma başarısı gösterdi.

Hatta 75. dakikada yaptığı Murat Paluli – Leke James değişikliği ile hücum aksiyonlarına alternatif setler ve senaryolar çizme amacı olduğunu da gösterdi.

Bu değişikliğin altında yatan sebep hem Gradel’in ceza sahasına yaptığı ortalara alternatif bir hedef yaratmak, hem de Erdoğan – Leke James gibi radikal derecede hücumcu sağ bir kenar yaratarak tek yönlü hale gelen Sivasspor hücumlarına alternatif bir yön yaratmaktı.

Ancak bu durum Gradel’in andan ana azalan enerjisinin Gazinatep FK’nın baskıyı kırması gibi bir sonuçla tezahür etmesiyle birlikte o koridorda bek oyuncusu Hanousek’in çizgiye inerek hücum imkanı yaratması sonucunu doğurdu.

Gaziantep FK net pozisyonlardan yararlanabilseydi skor üstünlüğünü eline geçirebilirdi ancak değerlendirilemeyen fırsatlar bu durumu önledi. Nitekim maç 1-1 sonuçlandı.

Bu maç ile ilgili söylenmesi gereken şey, Sivasspor’un Clinton N’jie ile tamamlanan tarafının net bir teknik kaliteye ihtiyaç duyduğuydu.

Gradel’in sorumluluk alabildiği 25 dakika dışında Sivasspor oyunu ne merkez ne de kenar planlaması ile rakip yarı alana taşıyamadı ve bu dakikalarda oyun üstünlüğünü rakibe verdi.

Anlattığım Leke James değişikliği de gözle görülebildiği üzere sonucunu veremedi, ki aksine Sivasspor’un kalesinde pozisyon bulmasına sebebiyet verdi.

Üstüne Rıza Çalımbay’ın böylesi yüksek yaş ortalamalı bir oyuncu grubunu – biraz da kendi oyununu sahaya yansıtabilmek için – yüksek dakika ortalamalarında kullanıyor olması, Sivasspor’un yıpranmasına sebebiyet veriyor.

Bunun dışında Kerem Atakan’ın hücum, Ulvestad ve Robin Yalçın’ın savunma planlarındaki performansları çarpıcı ve olumluydu.

Bu dakikada Clinton N’jie’nin dahil olduğu planlamayı da görmek gerekiyor, ancak Sivasspor’un çok geçmeden Rıza Çalımbay’ın elini güçlendirecek, çeşitli oyun varyasyonlarını oynama kabiliyetine sahip kenar ve saha içi takviyelere ihtiyacı var.

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP