Malatya kayısısının geçtiğimiz yıl alınan kararla Antep baklavası ve Aydın incirinden sonra Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen üçüncü ürün olduğunu söyleyen Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, “Malatya Kayısısı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” sınırları içerisine Gürün´ün de alındığını söyledi. Sivas´ın Gürün kayısısına sahip çıkamadığını ifade eden Başkan Çetindağ, “Belki habersizdik, belki çok fazla ilgilenemedik ama bundan sonra diğer ilçelerimizdeki ürünlerimiz için bu fırsat vermeyelim. Buna örnek verirsek Koyulhisar domatesimiz, Akıncılar kavunumuz, Suşehri fasulyemizin ve buna benzer yerel ürünlerimizin bir an önce coğrafi işaretini almamız gerekiyor. Milletvekillerimizin, bakan yardımcılarımızın bu konu ile ilgilenmelerini istiyoruz. Biz de bunun takipçisi olacağız” dedi.
“Fırsat Vermeyelim”
Geçen sene alınan kararla Malatya kayısısının Antep baklavası ve Aydın incirinden ardından Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen üçüncü ürün olmaya hak kazandığını ifade eden Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, söz konusu tescil belgesinde Malatya kayısısı için Malatya ili ve ilçeleri, Gürün (Sivas), Baskil (Elazığ), Gölbaşı (Adıyaman) ve Elbistan´ın (Kahramanmaraş) coğrafi sınır olarak belirlendiğini söyledi.
Sivas´ın kayısısına sahip çıkamadığını dile getiren Başkan Çetindağ, Gürün kayısısının Malatya´nın patentinde olduğunu belirtti.
“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Önceki Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´nin Malatyalı olduğunu anımsatarak sözlerine başlayan Başkan Çetindağ, “Malatya kayısısı geçen yıl tescil edildi. Tescilin coğrafi sınırları içerisine Gürün kayısısı da girdi. Belki habersizdik, belki çok fazla ilgilenemedik ama bundan sonra diğer ilçelerimizdeki ürünlerimiz için bu fırsatı vermeyelim. Buna örnek verirsek Koyulhisar domatesimiz, Akıncılar kavunumuz, Suşehri fasulyemizin ve buna benzer yerel ürünlerimizin bir an önce coğrafi işaretini almamız gerekiyor. Milletvekillerimizin, bakan yardımcılarımızın bu konu ile ilgilenmelerini istiyoruz. Biz de bunun takipçisi olacağız” dedi.
“NEDEN FASULYEMİZE SAHİP ÇIKMAYALIM”
Bir ürünün coğrafi işaret tescil belgesinin alınması halinde sağladığı faydalara da değinen Başkan Çetindağ, “Şehrin tanıtımı ile ilgili büyük katkıları oluyor. Avrupa Birliği projelerinden destek verilerek ürünün yayılmasına çok büyük katkıları oluyor. Bizim Koyulhisar domatesimiz dünyada olmayan bir domates. Kavunumuz da Suşehri fasulyesi de öyle. Hakikaten bunların lezzeti dünyada hiçbir yerde yok. Biz neden bu fasulyemize sahip çıkmayalım. Bu ürünlerimizin tescil belgesini almamız gerekiyor” açıklamasında bulundu. (İrade)
Büyük Sivas Haber