DOLAR 35,7063 % 0.14
EURO 37,2653 % -0.03
STERLIN 44,1237 % -0.05
FRANG 39,3468 % 0.07
ALTIN 3.161,57 % 0,20
BITCOIN 104.228,99 -0.02

Girişimcilik nedir? Kosgeb girişimcilik eğitimi başvurusu nasıl yapılır ?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Girişimcilik nedir? Kosgeb girişimcilik eğitimi başvurusu nasıl yapılır ?

KOSGEB destekleri bilinçli girişimciler için aslında öyle ulaşılmaz değil yeter ki biraz araştırma yaparak gerekli bilgiye sahip olalım. Dışardan bakıldığında zor karmaşık ve dolambaçlı gözüken destekler işi tam manasıyla anlayıp girişimcilik nedir? yatırım öncesi analiz yapmak nedir? planlama nedir? Bu sorulara cevap bulduğumuzda KOSGEB’in de isteklerini yerine getirmiş oluyoruz.

Girişimcilik nedir? Kosgeb girişimcilik eğitimi başvurusu nasıl yapılır ?

Bugün ki yazımızda yeni bir işyeri açmak isteyen bilinçli bir işletmeci, girişimcinin yapması gerekenleri, KOSGEB’e nasıl kayıt olunur ilk aşamada neler yapılır nelere dikkat edilmelidir bunları anlatacağız.

Girişimci nedir?
Girişimcimal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye denir. Risk alır ve iş projesini hayata geçirir. Girişimci olan kişi hem para kazanır ama aynı zamanda ekonomik bir değer üretir. Başka kişilere de istihdam sağlar.

Halk arasında zanaatkâr ve küçük işletme sahipleri esnaf olarak adlandırılmaktadır. Çoğu zaman esnaf ve girişimci aynı anlamda kullanılmaktadır. Ancak Girişimciyi klasik esnaf veya zanaatkâr dan ayıran en belirgin özellikleri bilinçli ve planlı bir şekilde piyasa da eksikliği giderecek yeni iş fikirleri ile yatırım yapmasıdır.

Bunun temelinde yatan gerçeklerden birisi de kendi kendinin patronu olmaktır. Birilerine bağlı olarak çalışıp maaş almak yerine, kendi işini planlayıp geliştirerek para kazanmak hedeflenmektedir. Günümüzde bu konuda sağlanan teşvikler, destekler ve bilgilendirme programları sayesinde birçok kişi kendi işini kurmaktadır.

Temel aşamalarda yapacağınız yanlışlar nedeniyle işinizi batırabileceğiniz riskini de gözden kaçırmamalısınız. Bu nedenle sakin bir şekilde gereklilikleri yerine getirmeli ve sağlam temeller oluşturmalısınız.

Girişimcinin başlangıçta yapması gereken bazı şeyleri başlıklar altında açıklayarak sıralayabiliriz. Bu çalışmalar hem açılacak işletme için hem de KOSGEB destekleri başvurusu sırasında yararlı olacaktır.

1 Girişimcilikte Kararlılık:
Girişimcilikte en önemli unsurlardan bir tanesi motivasyondur. Çünkü paranız olsa bile işinizi kurma, yürütme ve geliştirme sürecinde birçok sorunla karşılaşırsınız. Bu sorunlarla baş edebilmenin en önemli yolu, motivasyonunuzun güçlü olmasıdır. Karşılaşacağınız sorun ve zorluklar sizi yıldırmamalıdır. Genel olarak ülkemizde iş fikri aşamasında yaşanan bilgi eksikliği, bürokrasi, yasal işlemlerin uzunluğu, masraflar, enflasyon baskısı, düşen kar gibi birçok faktör girişimcinin kararlılığını zorlamaktadır.

2 İş fikrinin Belirlenmesi:
Aklınıza birden gelen o fikirlere ek olarak, kaynağını rakam ve analizlerden alan ve ayakları daha kuvvetli biçimde yere basan başka fikirlere de ihtiyaç duyabilirsiniz. Burada önceliğiniz, daha önce denenmemiş, piyasada bir eksiğe karşılık gelen ve istihdam gücü olabilecek, potansiyeli yüksek bir fikir olmalı.

Diğer yandan kendi iş deneyimlerinize, yeteneklerinize, beceri ve uzmanlıklarınıza yönelik bir fikir, sizin için hem bu aşamada hem de sonraki aşamalarda büyük kolaylık sağlayacaktır. İş fikrini belirlemek için piyasalarda ne olup bitiyor gözlemlemelisiniz. Fırsatları sezinlemek ve yakalayabilmek ise başarılı girişimcilerin özelliklerindendir. Yapacağınız iş konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz bu konuda uzman kişilerden profesyonel bir destek alabilirsiniz.

3 Çalışma Programı Hazırlanması Ve İşin Değerlendirilmesi:
Girişimcinin, iş kurma hedefine ulaşması için çeşitli konularda düzenli ve yoğun çalışmalar yapması gereklidir. İş fikrinin belirlenmesinden, işin kurulması ve ilk müşterilere kadar geçen süreçte birbirinden farklı ancak birbirine bağlı birçok aktivite gerçekleştirilir.

İş kurma aşamasına başarıyla ulaşmak için bu dönem en başından planlanmalı, iş kurma hazırlıkları eksiksiz ve gerektiği kapsamda yapılmalıdır. İş kurma süreci, girişimcinin kaynaklarını verimli kullanması gereken bir dönemdir. Zaman, çeşitli iş fikirlerinin uygulanması ve başarılı olmasında en önemli faktörlerden biridir. Bu durumda iş kurma sürecinin de hızla gerçekleşmesi gerekir.

4 Fizibilite Çalışması ve İş Planı:
Fizibilitebir girişim veya proje yapmaya karar verme süreci boyunca hem teknik hem finansal açılardan gerekli araştırmalar ile değerlendirme yapılmasıdır. Olası problemler ve tehditler araştırılarak yatırımın istenilen hedefe ulaşıp ulaşamayacağı, kar getirip getirmeyeceği öngörülmeye çalışılır.

İş planının ne olduğunu ise şöyle açıklayalım; şimdi yaptığınız veya gelecekte yapmak istediğiniz ‘işin’ sürdürülebilir bir başarıyla ilerlemesi ve bu süreçte karşınıza çıkabilecek zorluklarda neler yapmanız gerektiği konusunda size kılavuzluk edebilecek ve yatırım almanızı sağlayabilecek plan, iş planıdır.Özellikle KOSGEB ve yatırımcılardan sermaye desteği almak için bir iş planı hazırlıyorsanız, iş planınızda aşağıdaki sorulara cevap vermelisiniz:

 İşletme parayı nereden, hangi faaliyet veya hizmetlerle kazanacak?

 Eğer faaliyette ise, işletme ne kadar süredir faaliyette?

 İşletmenizin karlılık düzeyi nasıl, eğer yeni bir işletme kuracaksanız gelecekte ileriye dönük olarak kar beklentileriniz nelerdir?

 İşletme ne kadar miktarda finansmana ihtiyaç duyuyor ve kurulum dışında finansman desteği hangi amaçlar için kullanılacak?  Yapılan bu çalışmalar ve planlamalar ilerde daha büyük kayıplar yaşamadan bilinçli bir şekilde hareket edilmesini sağlar.

5 İşi Kurmak:
Kuruluş aşaması, girişimcinin iş planında belirlediği özelliklerdeki işin fiilen kurulması aşamasıdır. Bu aşamada girişimci, işyerini kiralar, işletmenin yasal kuruluş işlemlerini yapar, elemanları, makine-ekipmanı ve malzemeleri temin eder, kredi alınacak ise gerekli teminatları sağlar, başvuruları yapar, işyeri donanımını kurar ve işletmenin faaliyetini başlatır. Girişimciler iş kurma noktasına geldiklerinde iş planı hazırlıklarını tamamlamış olacaklardır.

Bu sürecin hemen başlarında hazırlıklar ve araştırmalar dahil tüm aşamaları kapsayan genel bir çalışma programı hazırlayan girişimci, iş planı hazırlığının son bölümünde artık çok daha detaylı bir plan yapacak duruma gelir. Çünkü işi kurmak için yapacağı bir çok aktiviteyi en ince ayrıntısına kadar incelemiş ve ne yapması gerektiğine karar vermiştir. Bu sonuçlara dayanarak iş planının son bölümünde girişimci, “İş Kurma Süreci Detaylı Çalışma Planı”nı hazırlar.

Girişimcinin başlangıçta yapması gerekenleri bu şekilde sıralayabiliriz şimdi biraz da KOSGEB’e nasıl kayıt olunur neler yapılır nelere dikkat edilmelidir bunlardan bahsedelim.

KOSGEB GİRİŞİMCİLİĞİ GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI
 YENİ GİRİŞİMCİ PROGRAMI

Öncelikle KOSGEB yeni girişimci programından faydalanabilmek için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunuyor. İş fikrinize yönelik NACE kodunu tespit ederek sürece başlamalısınız. Kuracağınız iş KOSGEB tarafından destekleniyor mu? önce bunu öğrenmeniz gerekiyor. KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerin NACE kodlarını Faaliyet alanlarını https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/DesteklenenSektorler.pdfadresinden öğrenebilirsiniz.Ayrıca işletmenizi kurmadan önce KOSGEB girişimcilik eğitim katılım belgesini almış olmanız gerekiyor.Başvuru yapmak istediğiniz programa yönelik olarak geleneksel girişimcilik eğitimi ve ileri girişimcilik eğitimini 2 tür eğitimden hangisi sizin işletmenize uygun ise bunlardan birini tamamlamış olmanız gerekiyor.Eğitim türünü doğru tespit etmek yapacağınız başvuru açısından büyük önem taşıyor.

Kuracağınız işe yönelik NACE kodunu tespit ettikten sonra bu kodun girişimciliği geliştirme destek programı ileri girişimci faaliyet konuları tablosunda yer alıp almadığına bakmalısınız. Örneğin kuracağınız Laboratuvar, kuyumculuk vb. yerlerde kullanılan hassas tartıların imalatı 26.51.12NACE koduna sahipse bu kod ileri girişimci faaliyet konuları tablosunda yer aldığı için tamamlamanız gereken eğitim ileri girişimci eğitimi olacaktır.Kuracağınız işe yönelik tespit ettiğiniz NACE kodu eğer ileri girişimci faaliyet konuları tablosunda yer almıyorsa geleneksel girişimci eğitimini tamamlamanız yeterli olacaktır.

KOSGEB girişimcilik eğitimlerine e-devlet üzerinden KOSGEB girişimcilik eğitimi yazarak https://www.turkiye.gov.tr/kosgeb-uygulamal-giriimcilik-eitimi-bavurusu-2727adresinden başvuru yapılmaktadır bu eğitimler herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Üstelik eğitimler elektronik ortamda gerçekleştiğinden günün her saatinde eğitime katılabilirsiniz.

İlgili girişimcilik eğitimini tamamlamadan işletme kurmanız durumunda yeni girişimci programına başvuru yapamazsınız. Bu yüzden işletmemizi kurmadan önce kesinlikle KOSGEB tarafından verilen bu eğitimleri tamamlayıp eğitim belgesini almamız gerekiyor.

Girişimcilik eğitimini tamamladıktan sonra sıra işletme kuruluşunda geleneksel girişimci veya ileri girişimci programına başvuru yapacak kişilerin işletme kurarken dikkat edeceği çeşitli hususlar bulunuyor.

Başvuruda bulunacağınız işletmenin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde Örneğin Limited veya Anonim şirket olarak kurulmuş olması gerekiyor. Adi ortaklıklar ise Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı olmadığından KOSGEB tarafından desteklenmiyor.

Eğitimi tamamlamış girişimcinin program başvurusunda bulunduğu işletmede kurucu ortak olması ve kurucu ortak payının en az %50 olması ayrıca İşletmeyi münferiden temsile yetkili olması gerekiyor.Program süresi boyunca da eğitimi almış girişimcinin ortaklık payının %50’nin altına düşmemesi gerekiyor.Bir diğer önemli konu yine bu süre içinde girişimcinin kendi işinin başında olması başka herhangi bir yerde çalışmıyor olması gerekiyor.

Girişimcilik eğitimini tamamladınız, işletmenizi de anlatılan şekilde kurdunuz, Şimdi sıra KOSGEB veri tabanına kayıt olup yeni girişimci programına başvuru yapmakta kayıt ve başvuru işlemlerinizi KOSGEB’in kurumsal web sayfasından https://www.kosgeb.gov.tr/linkten yapabilirsiniz bu işlemler için de KOSGEB müdürlüklerine gitmenize gerek yok.

Yeni girişimci programı başvuru şartlarına birlikte göz atalım.
Girişimcinin kurduğu işletme KOSGEB’e başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içinde kurulmuş olmalı yani işletmemize kurduktan sonra en geç 1 yıl içerisinde KOSGEB’e müracaat etmemiz gerekiyor. Girişimcinin işletmesinin kuruluş tarihinden 3 yıl öncesinden programa başvurduğu tarihe kadar hem gerçek kişi statüsünde bir firması olmamalı hem de tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığı olmamalı. Ayrıca girişimci KOSGEB’in bu programından daha önce yararlanmış olmamalıdır.
Eğer bu şartları taşıyorsanız yeni girişimci programına başvuru yapabilirsiniz demektir. İleri girişimci programına yalnızca ileri girişimci programı faaliyet kodları tablosunda belirtilen işletmeler başvurabiliyor. Bu tabloyaKOSGEB kurumsal web sayfasından ulaşabilirsiniz.

https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Girisimciligi%20Gelistirme%20Destek%20Programi/28.05.2019/TAB.22.00.01_(00)_I%CC%87leri_Giris%CC%A7imci_Destek_Program%C4%B1_Kapsam%C4%B1ndaki_Faaliyet_Konular%C4%B1_Tablosu.pdf

Ayrıca ileri girişimci programına başvuru yapabilecek girişimciler tercih etmeleri durumunda bu program yerine geleneksel girişimci programına da başvuru yapabilirler.Başvuru elektronik ortamda KOBİ bilgi sistemi üzerinden yapılıyor. Burada dikkat etmemiz gereken durun başvuru ve sonrasındaki tüm aşamalar KOBİ bilgi sistemi üzerinden yapıldığından hak kaybı olmaması için başvuru formlarını bilgileri ve sistem üzerinden yapılacak bildirimleri titizlikle takip etmeniz gerekiyor.
Bundan sonraki yazımızda KOSGEB tarafından işletmelere önemli ölçüde verilen destekleri yazacağız.

Büyük Sivas Haber


YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.