DOLAR 34,5467 % 0.18
EURO 36,0147 % -0.62
STERLIN 43,3470 % -0.52
FRANG 38,6490 % -0.66
ALTIN 3.005,46 % 1,47
BITCOIN 98.483,92 0.613

Sivas’ta 8 Hastane Vardı! Yatak Kapasitesi 1000 Civarındaydı! Hatırlatalım mı?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sivas’ta 8 Hastane Vardı! Yatak Kapasitesi 1000 Civarındaydı! Hatırlatalım mı?

Sivas’ta 40 yaş üzeri herkesin hatırlayacağı üzere eskiden Sivas’ta adeta sağlık turizmi vardı. Aşağıda okuyacaklarınızı 40 yaş üzeriyseniz hatırlayacaksınız ve evet durum böyleydi diyeceksiniz.

Sivas’ta 8 Hastane Vardı! Yatak Kapasitesi 1000 Civarındaydı! Hatırlatalım mı?

AK Parti hükümetleri döneminde sağlık alanında adeta çağ atlanmışken Sivas’ta olan bu durumları da hatırlatmakta fayda olduğuna inanıyoruz. Yanlışımız varsa yazdıklarımızda lütfen iletişim kanallarımızdan bizlere ulaşarak düzeltiniz…

Öncelikle bundan 15 -20 yıl öncesinden bahsettiğimizi bilmenizi isteriz. O zamanlar Sivas SSK, bölge hastanesiydi. Çevre illerden uzmanlık gerektiren hastalıkların tedavisi için her ilden buraya geliniyordu.

Sivas eski Numune Hastanesi Türkiye’de 5 yada 7 taneydi. Bunlardan bir tanesi ise ilimiz Sivas’taydı. Adından da belli “numune” az olan özel olan anlamına gelir. Yani Numune hastaneleri az olmasından adını buradan alırdı.

Yine Sivas’ta olan Demiyolları hastanesi bölge hastanesiydi. Kars, Erzurum, Erzincan, Kayseri, Malatya, Gaziantep, Samsun, Tokat, Amasya, Adana, Van, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Muş illerinden hastalar Sivas’a tedavi olmaya gelirdi. Yani Sivas’ın doğusunda ki Karadeniz hariç tüm iller Sivas’ta Demiryolları hastanesinde tedavi oluyordu.

Çünkü bu hastane Demiryolları’nın kendi hastanesiydi ve bu hastanelerden sadece Ankara, İstanbul, Adapazarı ve Sivas’ta vardı.

Sivas’ta ki Göğüs (Verem) Hastalıkları Hastanesi yani eski Üniversite Hastanesi olarak bilinen eski Numune hastanesi bahçesinde ki ve yıkılan 11 katlı hastanede, hastalar geldiklerin de 3-4 ay yatar tedavi görürdü. Verem eskiden ince hastalık olarak bilinirdi. Ve tadavisi ilimiz Sivas gibi çok sınırlı ilde yapılırdı.

Yine Sivas’ta ki Askeri Hastane bölge hastanesiydi. Bu hastanelerden çevremizde ki örneğin Yozgat’ta, Tokat’ta yoktu.

Sivas’ın bir diğer hastanesi yine eski Numune bahçesinde ki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi idi. Çevre illerden yatak kapasitesi 150-200 civarında olduğu için herkes buraya gelir tedavi olurdu.

Mevcut Üniversite hastanemize özellikle Tokat, Eerzincan ve Yozgat illerinin hastaları rağbet gösterirdi.

25 sene önce bu bilgilere göre Sivas’ta Sağlık Turizmi var mıydı? El cevap evet vardı…

Sivas’ın Merkez ilçe nüfusu 150 – 200 bin civarında iken yukarıda bahsedilen hastanelerin yatak kapasiteleri, ortalama olarak 300 yatak Ssk, 400 yatak Eski Numune, 150 yatak Demiryolu, 150 yatak Kadın Doğum ve Askeri Hastane’de de 100 yatak olmak üzere toplamda yaklaşık 900 – 1000 yatak civarındaydı.

Sivas’ın ise o zamanlar

  • Demiryolları,
  • Numune,
  • Kadın doğum çocuk,
  • Göğüs hastalıkları,
  • Ssk,
  • Askeri hastane,
  • Kızılay,
  • Üniversite

olmak üzere 8 farklı hastanesi vardı.

Bizden hatırlatması… Açıklama, ziyaret ve konuşmalarınızda hatırlayarak konuşmanız dileğiyle…

Büyük Sivas Haber




YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.