DOLAR 38,0106 % 0.08
EURO 40,9956 % -0.1
STERLIN 49,0072 % -0.42
FRANG 42,9859 % -0.12
ALTIN 3.696,21 % 0,22
BITCOIN 87.633,40 -0.261

HAVACILIKTA SKANDAL! CHP’li Karasu’dan Yeni Yönetmeliğe Sert Tepki!

Yayınlanma Tarihi : Google News
HAVACILIKTA SKANDAL! CHP’li Karasu’dan Yeni Yönetmeliğe Sert Tepki!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yürürlüğe giren “Hava Trafik Kontrolörü Lisans ve Derecelendirme Yönetmeliği” ile hava trafik kontrolörlerine gözdağı verildiğini ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) asli görevinden uzaklaştırılmak istendiğini belirterek sert tepki gösterdi.

HAVACILIKTA SKANDAL! CHP’li Karasu’dan Yeni Yönetmeliğe Sert Tepki!

“Düne kadar ‘Okçular tepesini terk etmeyin’ denilen kontrolörlere şimdi gözdağı veriliyor” diyen Karasu, dünyada hiçbir ülkede hava trafik kontrolörlerine “uçakları daha hızlı yönlendirin, yoksa işinizi kaybedersiniz” şeklinde bir baskı uygulanamayacağını vurguladı.

“HAVACILIKTA BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ SKANDAL”

Yeni düzenlemeye göre, hava trafik kontrolörleri sadece hava sahasının güvenliğini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda uçakları hızlandırmak zorunda bırakılacak. Bu durumun ciddi riskler doğuracağını belirten Karasu, şunları söyledi:

“Uluslararası kurallar ve standartlar, hava trafik kontrolörlerinin en önemli görevinin emniyeti sağlamak olduğunu açıkça belirtmektedir. Ancak, bu yönetmelikle kontrolörler ve pilotlar üzerindeki baskı artırılmakta, yolcu emniyeti büyük bir risk altına sokulmaktadır. Bu durum adeta kazalara davetiye çıkarmaktır.”

Ayrıca, yıllardır çözülemeyen havacılık tazminatı sorununun da bu yönetmelikle daha da büyüdüğünü ifade eden Karasu, hak eylemlerine katılan hava trafik kontrolörlerinin lisanslarının askıya alınabileceği veya iptal edilebileceği uyarısında bulundu.

DHMİ’NİN YETKİSİ ÖZEL SEKTÖRE Mİ DEVREDİLECEK?

Karasu, yönetmelikle DHMİ’nin hava trafik hizmetlerindeki tekel yetkisinin ortadan kaldırılmasının, bu hizmetin özel sektöre devredilmesinin önünü açacağını ifade etti.

“Bu, açıkça hizmetin özelleştirilmesinin yolunu açmaktır. Türk hava sahasının kontrolü, özel bir kuruma veya şirkete bırakılamaz. Darbe girişiminde ve olası güvenlik tehditlerinde hava sahasının kontrolünün ne kadar kritik olduğu görüldü. Bu yönetmelik, milli güvenliği de tehlikeye atmaktadır.” dedi.

“BAKANLIK HAVACILIĞI KATLİYOR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na sert sözlerle yüklenen Karasu, havacılık sektörünün liyakatsiz atamalar ve skandallarla yönetildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Bakan, siz ne yapmaya çalışıyorsunuz? Havalimanlarında taciz vakaları yaşanıyor, sessizsiniz! Atatürk Havalimanı’nda ‘film’ gibi soygunlar dönüyor, susuyorsunuz! Bu yönetmeliği hazırlayan kişi, havacılık konusunda hiçbir uzmanlığı olmayan bir daire başkanı! İngilizce şartı bile getirilmemiş! Türk sivil havacılığı liyakatsiz atamalar ve skandallarla yönetilemez!”

“SHGM SINIFTA KALDI”

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) yaptığı son denetimlerde, SHGM’nin performansının ciddi şekilde düştüğünü belirten Karasu, Türkiye’nin Afrika ülkelerinin bile gerisinde kaldığını söyledi.

“Bu yönetmelik, havacılık sektörünü uluslararası arenada itibarsızlaştırmaktadır. Acilen geri çekilmelidir. Türk hava sahası ve yolcu güvenliği birilerinin rant kapısı haline getirilemez!” diyerek yönetmeliğin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

(Haber Merkezi)

Sivas Haber– Sivas Haberler


YORUM YAP